Στην Αθήνα οι υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες συνήθως οδηγούν τα βήματα σε κάποια κοντινή παραλία. Υπάρχει όμως και μια κατηγορία κατοίκων που προτιμά τους κήπους. Στο μυαλό τους κυριαρχεί η νοσταλγία για την εξοχή των παιδικών χρόνων, για τις πρασινάδες και για τα νερά, για το άφταστο άρωμα των νυχτολούλουδων, που ανοίγουν τα πέταλά τους, μόλις τα χαϊδέψουν οι πρώτες ώρες τις νύχτας. Και μπορεί αυτή η πόλη να απέχει πολύ από τη μυρωμένη Τοσκάνη, μα κρύβει μικρές, ανθισμένες οάσεις στην καρδιά της. Μια από αυτές είναι ο κήπος του Μεγάρου Αθηνών, στον οποίο έχει την έδρα του το εστιατόριο Fuga. Και είναι γεγονός πως η καλοκαιρινή του έκδοση δεν έχει να ζηλέψει καθόλου σε στυλ τη χειμωνιάτικη. Για την ακρίβεια, μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.
Εικόνα πρώτη: Σμαραγδένιοι μικροί λόφοι επί της υποδοχής, η μυρωδιά της χλόης σκορπισμένη στον αέρα, απαλός θόρυβος του ποτιστικού και μικρά μονοπάτια να οδηγούν προς τα επάνω, στον πιο απολαυστικό θερινό ανήφορο.
Εικόνα δεύτερη: Δέντρα με δεκάδες λαμπιόνια, παρεϊστικα τραπέζια ακριβώς από κάτω, δεκάδες αφράτα μαξιλάρια στα καθίσματα κι ένα μακρόστενο μπαρ να τα κοιτάζει. Πίσω από τη μπάρα τα cocktails, που βασίζονται στα μυριστικά βότανα από τα παρτέρια, δηλώνουν το δυναμικό παρόν.
Εικόνα τρίτη: Ο ήλιος δύει. Τη θέση του παίρνουν τα αστέρια. Οι παρέες, γελώντας δυνατά, παραγγέλνουν από το ανανεωμένο μενού της άκρως ρομαντικής Fuga, πιάτα που «φωνάζουν» από μακριά το μεσογειακό τους ταπεραμέντο. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το περίφημο ριζότο alla milanese και το τρυφερό vitello tonnato, από κρύο μοσχαρίσιο νουά, μέτρια ψημένο, με φινετσάτη σάλτσα τόνου. Για πιο «βαριά» ιταλικά γούστα υπάρχουν οι μπουκιές κατσικίσιου τυριού με καπονάτα, βασισμένη στην παραδοσιακή συνταγή της Σικελίας, δηλαδή με μελιτζάνα, τραγανά λαχανικά, κουκουνάρι και σταφίδες. Γεύση από κυριακάτικα μεσημέρια έχουν τα φρέσκα χειροποίητα λαζάνια alla bolognaise, καθώς και η κλασσική πλέον carbonara με καπνιστή πανσέτα, ένα ολόκληρο ζεστό κρόκο αβγού στην κορυφή (!) και κρέμα παρμεζάνας. Στη λίστα με τα επιδόρπια το sicilian semifreddo με τα καραμελωμένα καρύδια και τη γλυκόπικρη σάλτσα σοκολάτας είναι θαυμάσια ισορροπημένο, ώστε να μη λιγώνει. Ακόμη πιο ανάλαφρη είναι η πανακότα με φρούτα του δάσους, χωρίς ευτυχώς να χάνει κάτι από το βελουδένια ντελικάτο και αρωματικό χαρακτήρα της.
Ιδανική για το κλείσιμο μιας θαυμάσιας βραδιάς, μετά από μια συναυλία στο Μέγαρο, αλλά και για ένα ραντεβού με το πρόσωπο που κάνει την καρδιά να χτυπά, η μίνιμαλ Fuga κερδίζει στη μάχη των εντυπώσεων με αιχμή του δόρατος, ακριβώς για αυτόν το μυστικό της κήπο. Στα συν της το γεγονός ότι διαθέτει το «Summer in the City» το ειδικό μενού των 24€, το οποίο περιλαμβάνει ένα ορεκτικό ή σαλάτα, ζυμαρικά ή ριζότο, επιδόρπιο και δύο ποτήρια house wine (από Δευτέρα έως και Τετάρτη).