Categories: ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Με το «Αιόλου 68» μύρισε θάλασσα μέχρι την Ακρόπολη

Το να περπατάς στους δρόμους της Αθήνας και να ανακαλύπτεις, εκεί που δεν το περίμενες, μαγαζιά και ανθρώπους που θα σε ενθουσιάσουν είναι από τις μεγαλύτερες αρετές αυτής της πόλης. Πίσω από την κεντρική ψαραγορά και συγκεκριμένα εκεί που βρίσκεται η στοά Πάππου επί της Αιόλου, ένα εστιατόριο-βουτιά στη θάλασσα και τα γευστικά της καλούδια, το «Αιόλου 68», σας περιμένει για να προσφέρει μια ανάσα Αιγαίου.

Σε έναν ευρύχωρο χώρο που παραπέμπει στην άπλα του πελάγους, με χρώματα φωτεινά κυμάτων και ήλιου και κυρίως με πιάτα που προσφέρουν στον ουρανίσκο τις πιο εκλεπτυσμένες και ταυτοχρόνως απτές γεύσεις της θάλασσας.

Θάλασσα παντού

και φωτιές στην κουζίνα.

Τρεις φίλοι δημιούργησαν το «Αιόλου 68», τρεις φίλοι που ένιωσαν την ανάγκη να βρουν το δικό τους νησί στο κέντρο της Αθήνας. Και αφού αυτό δεν υπήρχε το δημιούργησαν βάζοντας στο επίκεντρο τα εξαιρετικά ψάρια και θαλασσινά, την χαλαρή αλλά και κομψή ατμόσφαιρα. Νομίζει κανείς ότι στον αέρα στροβιλίζονται οι νότες από το La mer του Charles Trenet, και τους στίχους που υμνούν την θάλασσα “La mer, au ciel d’été confond, ses blancs moutons, avec les anges si purs, la mer bergère d’azur infinie”.

Ο σεφ Βασίλης Ακρίβος και ο οινολόγος Γιώργος Ταρνάρης δημιούργησαν στο κέντρο της Αθήνας

ένα αιγαιοπελαγίτικο νησί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Βασίλης Ακρίβος, σεφ και ιδιοκτήτης του «Ψάριστον», ο Άγγελος Φραντζής, ιδιοκτήτης του “Bar.B.Q” και ο Γιώργος Ταρνάρης, οινολόγος ένωσαν τις δυνάμεις τους και γεννήθηκε το «Αιόλου 68».  Η μεγάλη ποικιλία στον κατάλογο προσφέρει μια καλή, χορταστική λύση και για όσους θέλουν να έρθουν να τσιμπολογήσουν και να συνοδεύσουν το ούζο, το τσίπουρο ή το κρασί τους με εκλεκτούς μεζέδες και για όσους θέλουν να γευματίσουν ή να δειπνήσουν κανονικά με φρέσκα ψάρια και οστρακοειδή,  τα πρώτα έρχονται από το Αιγαίο και τα δεύτερα από την Πρέβεζα.

Ανάμεσα σε αυτά που ξεχωρίζουν στον κατάλογο στην κατηγορία «Κάτι να τσιμπήσουμε» είναι η μπραντάδα Σαντορίνης, παραδοσιακή συνταγή του κυκλαδίτικου νησιού με μπακαλιάρο, τομάτα και σκόρδο και η «να σου τρέχουν τα σάλια» αστακομακαρονάδα. Στα μαλάκια θα βρείτε επίσης μεγάλη ποικιλία με τα τρομερά μύδια μπουγιουρντί με πιπεριές και φέτα, τις απίθανες γαρίδες με τρούφα και τις ψητές καραβίδες να πρωταγωνιστούν. Θα βρείτε ακόμη κυδώνια, στρείδια, γυαλιστερές, αχινό, γαριδάκι τράτας, μπλε καβουροδαγκάνες και ο κατάλογος συνεχίζεται.

Σαλάτα τοματίνια με καπαρόφυλλα.

Μύδια μπουγιουρντί.

Γαρίδες με τρούφα.

Φαρφαλίνες με σαλσίτσια και μύδια.

Στα ψάρια πάλι ανάλογα με την εποχή και την ψαριά θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε ροφό, σφυρίδα, συναγρίδα, σαργό, φαγγρί, τσιπούρα, λιθρίνι, κουτσομούρα και πολλά άλλα θαύματα της θάλασσας.

Η πιο όμως ενδιαφέρουσα κατηγορία του καταλόγου ονομάζεται «Το αντέχεις;» και μη διστάσετε στιγμή να απαντήσετε καταφατικά. Τι βρίσκουμε εδώ; Πιάτα που συνδυάζουν τη θάλασσα με τη στεριά, δηλαδή ψάρι ή θαλασσινό με κρέας. Αξιοποιώντας την πείρα του Ακρίβου στο ψάρι και του Φραντζή στο κρέας, ο πρώτος δημιούργησε μια σειρά από έντονα πιάτα που παντρεύουν αυτό που πολλοί πιστεύουν ότι είναι αταίριαστο. Κι όμως μια δοκιμή θα σας πείσει. Στην κατηγορία αυτή βρίσκουμε τις φαρφαλίνες με σαλσίτσια και μύδια (για δύο άτομα), το τατάκι μοσχάρι-τούνα, τον τραχανά με γαρίδες, σπεκ και μετσοβόνε, το σαγανάκι τυρί με σολομό Gravlax & Olandeuse, μπιφτέκια Black Angus και Καπνιστό Χέλι. 

Όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα συνοδεύσετε με σαλάτες όπως σταμναγκάθι, αλμύρα, τοματίνια με καπαρόφυλλα, ceasar ‘s με βουτυρόψαρο, κυκλαδίτικη ή γιαννιώτικη σαλάτα. Και πάλι αυτές είναι μερικές από τις επιλογές.

Το Αιόλου 68 σας περιμένει πίσω την κεντρική ψαραγορά Αθηνών.

Όσο ο καιρός είναι κρύος το «Αιόλου 68» μας υποδέχεται στη φιλόξενη θάλασσα εντός των τειχών του. Όταν ο καιρός ζεσταίνει μια μικρή γωνιά, που μοιάζει σαν μικρογραφία κατάστασης «δίπλα στο κύμα» μας περιμένει στον εξωτερικό του χώρο. Όποια εποχή όμως και να πάτε η θάλασσα θα είναι εκεί παρούσα, στον ουρανίσκο σας για να θυμίσει ότι μια βουτιά στα καλούδια της –ειδικά όταν συνδυάζονται αναπάντεχα αλλά ηδονικά με κρέας- αποτελεί την καλύτερη γευστική επιλογή.

Το Αιόλου 68 σας περιμένει πίσω την κεντρική ψαραγορά Αθηνών.
και φωτιές στην κουζίνα.
Φαρφαλίνες με σαλσίτσια και μύδια.
Γαρίδες με τρούφα.
Μύδια μπουγιουρντί.
Σαλάτα τοματίνια με καπαρόφυλλα.
Μμπραντάδα Σαντορίνης
Ο σεφ Βασίλης Ακρίβος και ο οινολόγος Γιώργος Ταρνάρης δημιούργησαν στο κέντρο της Αθήνας
ένα αιγαιοπελαγίτικο νησί.
Θάλασσα παντού

Αιόλου 68, τηλέφωνο 2103247925
Λίνα Ρόκου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Το 1998 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Από το 2001 εργάζεται ως δημοσιογράφος.