Categories: ΛΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Οι δεκαπέντε πιο βίαιες εγκληματικές οργανώσεις του πλανήτη

Μια ολόκληρη παραγωγική βιομηχανία, η οποία κατακτά όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά και χώρες όλου του πλανήτη. Η παγκόσμια μαφία ποικίλει και αναπτύσσεται διαρκώς σε διαφόρους τομείς όπως: διακίνηση ναρκωτικών, ανθρώπινο εμπόριο, παράνομη διακίνηση όπλων και πολύτιμων λίθων (όπως διαμάντια), κυνήγι στην άγρια φύση, πώληση παράνομων φαρμάκων και διαδικτυακή υποκλοπή και πολλά άλλα.

Βέβαια, αυτά είναι ενδεικτικά, καθώς η δραστηριότητα της είναι τεράστια, αυξάνοντας καθημερινά τα κέρδη των οικογενειών εγκλήματος και υιοθετώντας συνεχώς νέα μέλη. Που κινείται αυτή η οργανωμένη βιομηχανία και ποίοι την ελέγχουν;

Παρακάτω συγκεντρώσαμε αναλυτικά τις μεγαλύτερες συμμορίες στον κόσμο, με δραστηριότητες όπως οπλοκατοχή, σεξουαλικό εμπόριο, εμπόριο οργάνων, ληστείες και άλλες παράνομες ενέργειες.

Η Αλβανική Μαφία

Μέλη της ομάδας Krasniqi, με έδρα το Queens και το Staten Island, οδηγούνται στη φυλακή μετά τη σύλληψη τους από το FBI.

Ξεκινώντας από τα γειτονικά μας Βαλκάνια, μια ενεργή σε ολόκληρη την Ευρώπη, τη Νότια και Βόρεια Αμερική και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολής και Ασίας είναι η Αλβανική Μαφία. Κύριες δραστηριότητες της είναι η διακίνηση ναρκωτικών, όπλων και ανθρώπινων οργάνων. Στην Αλβανία μόνο, υπάρχουν πάνω από 15 οικογένειες που ελέγχουν το οργανωμένο έγκλημα. Σύμφωνα με το Wikileaks, στην δράση τους έχουν προσχωρήσει άτομα από όλον τον κόσμο, όπως από Ισραήλ και Νότια Αμερική. Γεγονός που  φανερώνει μια ιδιαίτερη υπόγεια σχέση, ανάμεσα σε πολιτικούς και ποικίλες αλβανικές οικογένειες μαφίας. Ακόμη, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Αμερικάνικων και Ευρωπαϊκών σπουδών (RIEAS), η Αλβανική μαφία, αποτελείται από υβριδικές οργανώσεις, συχνά ενταγμένες τόσο σε εγκληματικές όσο και σε πολιτικές ενέργειες.


Camorra

Ο Vincenzo Lo Russo, μέλος της Camorra, κατά τη διάρκεια της σύλληψης του μετά από επιχείρηση της αστυνομίας στη Νάπολη.

Συνεχίζοντας στις γειτονικές χώρες, δεν θα μπρούσαμε να παραλείψουμε την Ιταλική Μαφία. Είναι ευρέως γνωστό, ότι η μεγαλύτερη παράνομη δράση της Ιταλίας συντονίζεται στα Νότια της χώρας και συγκεκριμένα στην Νάπολη. Στην πόλη αυτή επιβιώνουν χιλιάδες ομάδες σκοτεινού εγκλήματος, με κύρια και βασικότερη την Camora. Η συγκεκριμένη συμμορία πιθανολογείται ότι ξεκίνησε στην Ισπανία και έπειτα μεταφέρθηκε στην Ιταλία, όπου και άνθισε ραγδαία. Στις κλίκες τους εντάσσονται και πολύ έφηβοι, ενώ φημολογείται ότι συνεργάζονται και με πολλές άλλες μαφίες, όπως η Αλβανική. Η Camora καλύπτει ένα ευρύ φάσμα υπόγειων πράξεων και δεν επικεντρώνει κάπου το έργο της, ασχολείται από την παράνομη διακίνηση ουσιών έως και τη διαδικτυακή παρανομία.


Σερβική Μαφία

Ο Ljubomir Magas, αποκαλούμενος και ως «Νονός της Σερβικής Μαφίας» τις δεκαετίες του ’70 και του ’80.

Στα γειτονικά μας Βαλκάνια, η Σερβική μαφία συνεχώς αυξάνεται και «μεγαλουργεί» σε διάφορους τομείς. Η δραστηριότητα της κινείται στην οπλοκατοχή, εμπόριο ναρκωτικών και ανθρώπινων οργάνων. Ακόμη, παράνομο τράφικινγκ, δολοφονίες και παροχή υπηρεσιών προστασίας, με ποικίλους τρόπους. Σχετικά με τα μέλη της, δεν επικρατεί κάποια ιεραρχική δομή, καθώς ορισμένες ομάδες συντονίζονται μόνες τους δίχως κάποια ηγετική φιγούρα.


Solntsevskaya Bratva

Μέλη της οργάνωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σε όλους είναι γνωστή η Ρώσικη Μαφία, τόσο από αστυνομικές σειρές όσο και από ειδήσεις που μεταδίδονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η μαφία της Ρωσίας που κατάφερε να χτίσει παγκόσμια φήμη, ονομάζεται Solntsevskaya Bratva και έχει ως έδρα την παγωμένη Μόσχα. Η δομή της αδελφότητας αυτής στο άλλο άκρο σε σχέση με εκείνη της Γιάκουζα, με την έννοια ότι είναι άκρως αποκεντρωμένη. Η Solntsevskaya Bratva, αποτελείται από 10 ομάδες που δρουν σχεδόν ανεξάρτητα.

Τα έσοδά τους, ωστόσο, μπαίνουν σε κοινό ταμείο που επιβλέπεται από ένα συμβούλιο 12 μελών, το οποίο συνέρχεται τακτικά σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. Τα μέλη της υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 9.000 και η ειδικότητά της είναι το εμπόριο ναρκωτικών και σεξ. Γενικά η ρωσική μαφία ασχολείται ιδιαίτερα με τη διακίνηση ηρωίνης που προέρχεται από το Αφγανιστάν.


Yamaguchi-gumi

Η Yamaguchi-gumi αν και θα μπορούσε να παραπέμπει σε κάποια γοητευτική γκέισα, δυστυχώς προσδιορίζει μια από τις μεγαλύτερες μαφίες παγκοσμίως. Ωστόσο, διατηρεί την Ιαπωνική της καταγωγή, συνοδευόεμης από μια διακριτικής αλλά αποτελεσματικής δράσης. Εδρεύει στην πόλη Κόμπε, αλλά ενεργεί τόσο εντός της Ιαπωνίας όσο και στην Ασία και τις ΗΠΑ. Κύριες ασχολίες των μελών της  είναι η οπλοκατοχή, το εμπόριο ναρκωτικών, διαδικτυακή πορνογραφία και το τράφικινγκ. 


Mara Salvatrucha (MS-13)

Είναι μια από τις μεγαλύτερες συμμορίες Μαφίας στον κόσμο το 2017. Η οργάνωση έχει την βάση της στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Ελ Σαλβαδόρ. ιδρύθηκε το 1989 και επεκτάθηκε ραγδαία στην Κεντρική Αμερική, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία και Καναδά. Η Mara Salvatrucha είναι μια από τις πιο  επικίνδυνες και από τις πιο αναπτυσσόμενες  συμμορίες στον κόσμο, η οποία έχει απασχολήσει και τον πολιτικό κόσμο της Αμερικής. Αν και περίεργο, πολλοί επιδέξιοι εγκληματίες επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτή την φατρία. Ωστόσο, η ένταξη των μελών γίνεται με πολύ αυστηρά κριτήρια και είναι συστηματική η αποδοχή ανήλικων παιδιών.


Bloods

Αυτή η συμμορία κατάγεται επίσης από την Αμερική και συγκεκριμένα από το Λος Άντζελες. Το Bloods αναφέρεται σε μια χαλαρά δομημένη ένωση μικρότερων συμμοριών. Κάθε μικρή συμμορία λειτουργεί με τα προσωπικά της κριτήρια και είναι ανεξάρτητη από τις άλλες.Τα περισσότερα μέλη του Bloods είναι Αφροαμερικανοί άντρες, αν και ορισμένες ομάδες έχουν προσλάβει γυναίκες μέλη καθώς και μέλη άλλων φυλών και εθνοτήτων. Οι ηλικίες κυμαίνονται  από εφήβους μέχρι την ολοκλήρωση της δεύτερης δεκαετίας. Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένα μέλη ηλικίας 30 ετών.  Δυστυχώς, εντάσσει τα περισσότερα μέλη της με την βία. Τα υποχρεώνει σε εγκληματικές ενέργειες και ως σήμα κατατεθέν της ομάδας τους έχουν ένα κόκκινο μαντήλι.


Texas Syndicate (Texas 7)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από την λίστα, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν θα μπορούσε να λείψει και το Τέξας. Η συγκεκριμένη συμμορία είναι ευρέως γνωστή στην Καλιφόρνια. Όμως, το αναπάντεχο με αυτή την οργάνωση είναι ότι δεν επιτρέπει την ένταξη νέων προσώπων. Ιδρύθηκε από Μεξικανούς κρατούμενους και ήδη το 2000 αποτελούνταν από 1000 κρατούμενους και 830 άτομα εκτός φυλακή. Υπολογίζεται ότι 8.126 είναι Ισπανοί, ενεργώντας κυρίως στις φυλακές του Τέξας, όπως «Coffield Unit», περίπου 60 μίλια νοτιοανατολικά της πόλης Τέιλορ. Ακόμη,  δρούν στις φυλακές της Καλιφόρνια, Φλώριντα και διαρκώς εξαπλώνονται σε πολλές πολιτείες της Αμερικής. Σε ο,τι αφορά την εξωτερική τους δράση, έχουν γίνει αναφορές στο  Ώστιν,  πρωτεύουσα της πολιτείας του Τέξας, Ρίο Ντε Τζανέιρο και στο Ντάλας.


La Neuestra Familia

Μια Λατινογενής συμμορία με πολλές ιδιομορφίες τόσο ως προς την δομή της όσο και προς τις ιδεολογίες της. Οργανώθηκε ως μια μορφή αντίδρασης σε μια άλλη συμμορία των φυλακών, γνωστή ως La Eme, περίπου το 1960. Έκτοτε, τα μέλη της έχουν δεσμευτεί με την διασφάλιση της υπόγειας κοινωνίας του Σικάγου. Το αξιοσημείωτο με τη La Neuestra Familia είναι ότι πρεσβεύουν αυτό ακριβώς που περιγράφει το όνομα τους. Τα πρόσωπα της συμμορίας μεριμνούν πολύ για την συνεκτικότητα τους και είναι πολύ επιλεκτικοί με τα νέα τους μέλη. Επίσης, σπάνια επιτρέπουν την ένταξη γυναικών, εκτός αν θέλουν να κάνουν κάποια παράνομη διακίνηση, οπότε μια γυναικεία μορφή θεωρείται ως άλλοθι.


Black Guerilla Family

Μία αρκετά επαναστατική και διαβασμένη συμμορία. H Black Guerilla Family είναι μια από τις  μεγαλύτερες συμμορίες του 2017 στο δυτικό μέρος του πλανήτη. Ιδρύθηκε το 1996 και εμπνευστής της ήταν ο George Jackson. Αν και συγκροτήθηκε εντός των κελιών, η δράση των μελών της εξαπλώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο και υπολογίζεται ότι σήμερα τα μέλη της ανέρχονται στα 50000 άτομα. Η συμμορία υιοθετεί συγκεκριμένες επαναστατικές ιδεολογίες, στηριζόμενες στον Λένιν και τον Στάλιν και έχει ως απώτερους στόχους την  εξάλειψης του ρατσισμού, τη διατήρησης της αξιοπρέπειας στη φυλακή και της ανατροπής της κυβέρνησης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ομολογουμένως, οι ενέργειες τους χαρακτηρίζονται από αιματοχυσία, καθώς πολλές δολοφονικές επιθέσεις φέρουν το όνομα τους, αλλά και “ηπιότερες”ενέργειες. Η διακίνηση ναρκωτικών και η κλοπή αυτοκινήτων είναι ορισμένες από αυτές.


PCC GANG

Μία προσγείωση στην πανέμορφη Βραζιλία, η οποία εκτός από όμορφες γυναίκες φιλοξενεί και επίδοξους εγκληματίες. Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών ανήκουν στην PCC GANG, μία μαφία που ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1993 από οκτώ φυλακισμένους στην Νοτιοανατολική Βραζιλία, σε μία από της υψηλότερης ασφαλείας φυλακές.

Η  βραζιλιάνικης καταγωγής οργάνωση έχει ως σύμβολο το κινέζικο “Γιν Γιανγκ” (陰陽), το οποίο περιγράφει πως φαινομενικά αντίθετες δυνάμεις μπορούν να αλληλοσυμπληρώνονται και να είναι αλληλεξαρτώμενες στον φυσικό κόσμο. Κάτι καθόλου τυχαίο, καθώς η συμμορία ενεργεί σε μια από τις πλουσιότερες πόλεις της Βραζιλίας, το Σαν Πάολο και εναντιώνεται με σκληρό τρόπο σε κάθε νόμιμη αρχή.  Για παράδειγμα, μόνο το 2006 σημειώθηκαν περίπου 300 επιθέσεις σε δημόσιες υπηρεσίες, όπως αστυνομικά τμήματα, δικαστήρια ακόμη και σε λεωφορεία. Σε αντίθεση με άλλες συμμορίες, τηρεί πλήρως την ιεραρχία και διοικείται πάντοτε από μια ηγετική μορφή. Σήμερα, το PCC διοικείται από το Geleião και το Cesinha.


Τhe Mungiki Gang

Κι όμως,  αν και φαινομενικά αδιανόητο , στις μεγαλύτερες μαφίες του κόσμου είναι και Mungiki Gang. H μαφία αυτή εδρεύει στην Κένυα και από το 1980 διαρκώς αναπτύσσεται. Τα μέλη της είναι συνδεδεμένα με πολλούς πολιτικούς της χώρας και εναντιώνεται στους αστυνομικούς, τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους για την δολοφονία πολλών μελών της.  Στην ατζέντα τους συμπεριλαμβάνονται αμέτρητες δολοφονίες, κατά κύριο λόγο αποκεφαλισμοί και παράνομες δράσεις, όπως η κλοπή και οι βιασμοί. Ακόμη, ηλεκτροδοτούν κρυφά πολλές περιοχές σε μονοπωλιακή τιμή. Με την βία ελέγχουν ολόκληρους οικισμούς και η αδρανοποίηση τους φαντάζει σχεδόν ανέφικτη.

Όσοι εντάσσονται σε αυτήν είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους με όρκους μυστικότητας και η αποχώρηση τους είναι σχεδόν ανέφικτη. Οι πεποιθήσεις τους είναι εναντίον της χριστιανικής εκκλησίας και υποστηρίζουν την γυναικεία περιτομή και την εισπνοή καπνού. Αργότερα υιοθέτησαν  τελετουργίες όπως εξορκισμοί.


Aryan Brotherhood (AB, The Brand )

Λίγο πριν το τέλος δεν θα μπορούσαμε να εξαιρέσουμε την αδελφότητα των Aryan, η οποία συγκεντρώνει   τα μεγαλύτερα πoσοστά ανθρωποκτονίας, ύψους 26%.  Δραστηριοποιούνται κυρίως στις φυλακές, όπου και ιδρύθηκαν,  αλλά ο συντονισμός τους δεν περιορίζεται μόνο σε αυτές.

Η συμμορία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως φυλετική οργάνωση, καθώς ιδρύθηκε ως αντίδραση στην συγχώνευση των φυλακών, καθώς κύριο μέλημα της ήταν να εναντιωθεί στη νέα συμμορία γνωστή ως “Black Guerilla Family”, αποτελούμενη από μαύρους κρατούμενους. Συγκεκριμένα μέχρι το 1960, οι περισσότερες φυλακές των Η.Π.Α. ήταν φυλετικά ομαδοποιημένες και η νέα μεταρρύθμιση δεν βρήκε σχεδόν κανένα σύμφωνο.

Βέβαια, η Αryan Brotherhood δεν περνάει απαρατήρητη και για έναν άλλο λόγο:  Στις αρχές του 1970, συνδέθηκε με τον Τσάρλς Μάνσον. Η σχέση τους δεν άντεξε ,καθώς ο Μάνσον ήταν υπερβολικά “αριστερός” για την ιδεολογία της ομάδας. Ωστόσο,  ο βιασμός μιας εγκύου ηθοποιού, από τον Μάνσον, οδήγησε στην ολοκληρωτικό του αποκλεισμό  από την συμμορία.


Ισραηλινή Μαφία

Εδώ συναντάμε μια γεύση ανατολής, αφού θα γίνει λόγος για το πανέμορφο Ισραήλ, αλλά όχι για το Τελ Αβίβ και τα όμορφα τοπία του. Βέβαια, αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μαφία που η χώρα αυτή φιλοξενεί, καθώς  το Ισραηλινό οργανωμένο έγκλημα  κινείται τόσο στο Ισραήλ όσο και παγκοσμίως. Σε όλο το Ισραήλ δρουν 16 οργανωμένες οικογένειες υπόγειου εγκλήματος, εκ των οποίων οι  5 δραστηριοποιούνται σε διεθνή κλίμακα και οι 11 είναι περιορισμένης εμβέλειας. Προβλέπεται, ότι υπάρχουν ανάμεσα τους, έξι Εβραϊκές οικογένειες και τρεις Αραβικές.

Σύμφωνα με τον πρώην αστυνομικό επίτροπο του Ισραήλ Ντέιβιντ Κοέν, οι ισραηλινοί εγκληματικοί οργανισμοί έχουνν διεισδύσει στον επίσημο οικονομικό τομέα και τις τοπικές κυβερνήσεις. Παράλληλα, σε μία έντονη διαμάχη που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 μεταξύ των οικογενειών εγκλήματος , αρκετοί αρχηγοί εγκλήματος σκοτώθηκαν.

Ακόμη, και το περίφημο Wikileaks ασχολήθηκε με την συμμορία και μόλις το 2010 την συμπεριέλαβε στις έρευνες του. Ο ιστότοπος ανέφερε μάλιστα ότι η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για το γεγονός ότι ο Inbal Gavrieli, η ανιψιά μιας από τις ισχυρότερες οικογένειες μαφίας του Ισραήλ, είχε εκλεγεί ως πολιτικός αντιπρόσωπος για το κόμμα Likud.


Sinaloa Cartel

H λίστα θα ολοκληρωθεί με μια ηπιότερου χαρακτήρα μαφία, την Sinaloa Cartel που δραστηριοποιείται έντομα με τη διακίνηση ναρκωτικών, δίχως βέβαια να παραλείπονται συναφή κακουργήματα και δολοφονίες. Όπως υποδηλώνει και το όνομα της, σχηματίστηκε σε μια από τις 31 πολιτείες του Μεξικού, την Σιναλόα.  Λειτουργεί περισσότερο σαν μια συνομοσπονδία ομάδων που συνδέονται με δεσμούς αίματος, λόγω συγγένειας ή γάμων. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους αρχηγούς της εκάστοτε ομάδας, που δεν χρειάζεται να λογοδοτήσουν σε έναν ανώτερο αρχηγό, ωστόσο πάντα υπάρχει συνεννόηση μεταξύ τους.

Αυτό που κάνει την οργάνωση τόσο επιτυχημένη είναι η ευελιξία της, εισάγει στην Αμερική τεράστια ποσότητα ναρκωτικών και είναι γνωστή ως η πιο οργανωμένη μαφία, καθώς κατορθώνει να μεταφέρει τα ναρκωτικά σε αμέτρητες πολιτείες της χώρας. Παρά τις απώλειες που έχει τα τελευταία χρόνια –η πιο πρόσφατη ο Χοακίν Γκουσμάν, γνωστός ως «Ελ Τσάπο»  – συνεχίζει ακάθεκτη το εγκληματικό της έργο.

Η φιλοσοφία και ο κώδικας επικοινωνίας πίσω από  όλες αυτές τις συμμορίες είναι κάτι το οποίο τις καθιστά άριστα οργανωμένες, αρκετά επιφυλακτικές και ελάχιστα προβλέψιμες. Οποιαδήποτε νόμιμη αρχή αναλαμβάνει το έργο αδρανοποίησης τους, έρχεται αντιμέτωπη με μια δύσκολη και λεπτομερή υπόθεση. Ο αποδεκατισμός αυτών των ομάδων έχει αποδειχτεί μια περίπλοκη και επικίνδυνη δράση, αφού από τα γειτονικά μας Βαλκάνια μέχρι και την Αμερική το οργανωμένο έγκλημα όχι μόνο καταστέλλεται αλλά διαρκώς αναπαράγεται και υιοθετεί νέες δράσεις.

Κατερίνα Ουστάλι

Share
Published by
Κατερίνα Ουστάλι