Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Δύο δάσκαλοι yoga δημιούργησαν το Φυτικό Βασίλειο

Εκεί όπου με δυο μπουκιές -ή και περισσότερες- μπορείς να βρεις το «ζεν» σου.
Φωτογραφίες: Νατάσα Πανταζοπούλου / FOSPHOTOS

Το σώμα λαχταρά. Όταν πεινάς, σου στέλνει μηνύματα. «Φάε κάτι». Εσύ αναρωτιέσαι «Τι θέλω;». Από αυτό που μας έρχεται πρώτα στο μυαλό για να ικανοποιήσουμε την όρεξή μας εξαρτάται η ενέργεια που θα αποκτήσουμε και η διάθεσή μας. 

«Ο άνθρωπος τρώει για να γεμίζει το στομάχι, για να πλημμυρίζει το σώμα του με θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη» λέει ο Esco στην Popaganda, ο οποίος είναι 13 χρόνια vegetarian και 6 χρόνια vegan και μαζί με τον Τζώρτζη Κασσιμάτη (15 χρόνια vegetarian και 5 χρόνια vegan) άνοιξαν το The Plant Kingdom, ένα εστιατόριο φυτικής και ωμοφαγικής κουζίνας. Είναι και οι δύο δάσκαλοι yoga και μαγειρεύουν πειραματιζόμενοι με τη φυτική διατροφή εδώ και πολλά χρόνια.

Ο Esco είναι από τη Φινλανδία και εργάζεται ως freelance chef σε εκδρομές γιόγκα, ιδιωτικές κατοικίες, εταιρικές εκδηλώσεις, διδάσκει εργαστήρια και είναι ένας εκπληκτικός raw food artist & vegan chef. Ο Τζώρτζης ίδρυσε το Triopetra Yoga Retreat το 2004 στη νότια Κρήτη κι άνοιξε το εστιατόριο Soul Kitchen, Organic plant based Restaurant στο Ρέθυμνο το 2010. Εγκατέλειψε την ζωή της πόλης για 12 χρόνια για να εντρυφήσει στη γιόγκα και τη διατροφή και τώρα μοιράζεται την αγάπη του για την ζωή στην Αθήνα.

«Από το 1930 ξέρουμε ότι υπάρχουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, τα ένζυμα και πολλά ακόμη πράγματα μέσα στις πρώτες ύλες, τις οποίες το σώμα έχει ανάγκη. Αν δεν είναι φυσική η δομή του φαγητού που τρώμε, σε λίγα χρόνια φαίνονται τα συμπτώματα από τον τρόπο ζωής μας», συμπληρώνει ο Esco, σχολιάζοντας πως έχουμε πλέον αποκτήσει πιο εξειδικευμένες γνώσεις για την διατροφή μας. «Με το που εισέρχεται μια τροφή στο στόμα μας, ο οργανισμός προσπαθεί να την αναγνωρίσει μέσω του μασήματος και του σάλιου, άρα πρέπει να του δίνουμε συστατικά που μπορεί να κατανοήσει, ώστε να δουλεύει σωστά ο βιολογικός μας μηχανισμός.»

Αρχικά, όσοι ασχολούνται με την yoga ήθελαν να έχουν μια πιο χορτοφαγική διατροφή, αλλά στην πορεία οι δύο δάσκαλοι yoga είδαν ότι και το ευρύ κοινό θέλει να έχει μια σωστή διατροφή, χωρίς ζωικά προϊόντα, καθώς αντιλαμβάνεται την αλλαγή που μπορεί να έχει και στην υγεία του αλλά και γενικότερα την ειρηνική συνύπαρξη με τα ζώα. Έχοντας αυτό στο μυαλό τους, ο Τζώρτζης και ο Esco ξεκίνησαν το Plant Kingdom «σαν ένα κέντρο που μπορείς να έχεις το εργαστήρι σου και να μαγειρεύεις με βιολογικά υλικά από διάφορους παραγωγούς που γνωρίσαμε όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαστε με την διατροφή και την yoga» σχολιάζει ο πρώτος.

Γιατί ωμοφαγία;

«Η ωμοφαγία ουσιαστικά βασίζεται στα φαγητά που δεν έχουν μαγειρευτεί σε πάνω από 45°, γιατί χάνουν τα ένζυμα την ζωτικότητά τους και δεν μπορούν να κάνουν την δουλειά τους, ώστε να χωνεύονται μόνα τους. Αλλιώς, το σώμα μου πρέπει να βρίσκει ένζυμα από τον μεταβολισμό που κάνει άλλες δουλειές, αλλά εκείνη την ώρα πρέπει να διασπάσει την τροφή μου κι εγώ τον ζορίζω» λέει ο Esco.

Κάποιος που τρώει 51% ωμό φαγητό σημαίνει ότι τρώει περισσότερα ωμά από μαγειρεμένα και είναι ήδη περισσότερο ωμοφάγος. «Αν το ποσοστό αυτό φτάσει το 80% ωμοφαγίας και καταναλώνει μια μικρή ποσότητα από δημητριακά ή όσπρια, είναι αρκετό. Γιατί το 100% ωμοφαγίας μπορεί να σε πάει σε μια πολύ υψηλή συχνότητα του πως τρέφει το μυαλό του ένας άνθρωπος. Σε μια πολύ υψηλή δόνηση, μια αιθέρια κατάσταση. Όταν ο άνθρωπος τρέφεται έτσι, έχει πολλή ζωτική ενέργεια από τα φαγητά» συμπληρώνει, ενώ αναφέρει πως δεν χρειάζεται να ακολουθούμε κάτι αυστηρά, γιατί τα comfort foods (όπως οι σούπες τώρα τον χειμώνα) είναι για να μας χαλαρώνουν.

Η ιδανική διατροφή για τους δύο δασκάλους είναι χωρίς κορεσμένα λίπη και υδρογονωμένα λιπαρά οξέα, χωρίς χοληστερίνη, χωρίς ζάχαρη και γλουτένη, χωρίς επεξεργασμένο αλάτι αλλά με γνήσια συστατικά από την φύση. «Αν ο κόσμος ήξερε πως τρέφεται το σώμα του και τι έχει ανάγκη, μπορεί να σκεφτόταν διαφορετικά» δηλώνει ο Esco. «Αλλά αν έχουμε μάθει να μας έρχονται πρώτα στο μυαλό όλα τα βλαβερά είναι πιο πιθανό να φάμε αυτά, αλλά θα υπάρχουν συμπτώματα μετά. Γιατί το σώμα θέλει να καθαρίζει κάθε μέρα.»

Δεν χρησιμοποιούν ζάχαρη και προτιμούν αφυδατωμένους χουρμάδες και σύκα, σταφίδες, αποξηραμένα φρούτα, μελάσα από ζαχαροκάλαμο. Γιατί «όταν το σάκχαρο είναι πολύ απλό όπως η λευκή ζάχαρη, τότε γίνεται άμεσα γλυκόζη και χωνεύεται πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να υπάρχουν σκαμπανεσβάσματα. Τα σάκχαρα που έρχονται μαζί με θρεπτικά στοιχεία και είναι στην φυσική τους μορφή ακόμα, δεν μπορεί να τα διασπάσει το σώμα κατευθείαν και η διαδικασία γίνεται πιο αργά και ομαλά» προσθέτει.

Όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι, ο Esco και ο Τζώρτζης παραδέχονται πως είναι λίγο πιο ακριβή η χορτοφαγική διατροφή «αλλά αυτά τα λεφτά αν τα βάλεις κάτω, μέσα σε ένα χρόνο ή δύο είναι αυτά που θα δώσεις στον γιατρό. Ή η μία ή η άλλη είναι» σημειώνει ο Esco που δεν έχει πάει στο γιατρό εδώ και 20 χρόνια.

Ενώ ο Τζώρτζης προσθέτει πως μπορεί το σουβλάκι να μας ικανοποιεί την πείνα εκείνη την ώρα, δεν μας δίνει όμως θετικά και θρεπτικά συστατικά. «Έτσι, με το να πληρώσεις κάτι που έχει μόνο θρεπτικά συστατικά λίγο παραπάνω, ουσιαστικά επενδύεις στην υγεία σου.» Ο κόσμος πιστεύει ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι η γεύση, η οποία τους εθίζει και τους κάνει να ζητάνε πάλι και πάλι και μετά ξεχνάνε να ακούν το σώμα τους για το πως χωνεύει, αν έχει καούρες, αν έχει πόνους κτλ. «Οι περισσότεροι βιώνουν αυτήν την κατάσταση και δεν δίνουν καθόλου σημασία σε αυτό που συμβαίνει στο σώμα τους. Μπορεί να νιώθεις άσχημα, να πιεις μια σόδα και την άλλη μέρα το ίδιο. Έτσι, συνηθίζεις να θες την καούρα και το φούσκωμα κι αν δεν το έχεις, αισθάνεσαι ότι δεν έχεις φάει» αναφέρει.

Η πρόταση; Ένα πακέτο 20 γευμάτων, που θα φτάνει στην πόρτα σας Δευτέρα έως Παρασκευή, για 4 εβδομάδες που αγγίζει τα 222€, δηλαδή το κάθε γεύμα κοστίζει 11€. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί κανείς σε μία εβδομάδα να κάνει κανονική αποτοξίνωση απ’ ό,τι είχε συνηθίσει και οι γευστικοί του κάλυκες αρχίζουν να συνηθίζουν πιο απαλές γεύσεις και ιδιαίτερες, να έχουν καλύτερη ενέργεια, να χωνεύουν ευκολότερα και να έχουν περισσότερη ζωτικότητα.

Στο Plant Kingdom θα πραγματοποιούνται και σεμινάρια μαγειρικής και διατροφής, για ανθρώπους που θέλουν να μάθουν πως να κάνουν στα παιδιά τους πιο υγιεινά φαγητά και θα γίνονται catering σε διάφορα events, πάρτι και προσωπικές περιστάσεις όσων θέλουν να δοκιμάσουν ένα πλούσιο και γευστικό χορτοφαγικό μενού. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι να ξεκινήσει και μία σχολή που θα αναγνωριστεί από το κράτος για να μπορούν νέοι άνθρωποι από Ελλάδα και το εξωτερικό που θέλουν να μαγειρεύουν vegan και ωμοφαγικά να κάνουν ένα training και να μάθουν όλο το φάσμα της εύρεσης, επεξεργασίας και ετοιμασίας τροφών.

«Για να καταλάβεις, πρέπει να ψάξεις, να δοκιμάσεις και να πειραματιστείς. Έτσι μόνο θα δεις την διαφορά. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με τα σουβλατζίδικα και την κουλτούρα των φαστ φουντ που είναι πιο φθηνά, δεν βοηθάει στην υγεία μας. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε κάτι υγιεινό και οικονομικό για να μπορεί ο κόσμος να το εκμεταλλεύεται και να μην ξεκινά να παίρνει χάπια, βουλώνοντας κάποια συμπτώματα που προέρχονται από τον τρόπο ζωής που έκανε» σχολιάζει ο Esco.

Κι ο Τζώρτζης παρατηρεί πως άνθρωποι 25-35 ετών είναι πολύ πιο συνειδητοποιημένοι από από τις προηγούμενες γενιές σχετικά με την υγιεινή και vegan διατροφή. «Πέντε χρόνια πριν δεν συζητούσε κανείς για τον βιγκανισμό. Τώρα έρχονται και ρωτάνε μόνοι τους. Ο κόσμος δοκιμάζει! Είναι πάρα πολλοί αυτοί που τρώνε κρέας και έρχονται στα χορτοφαγικά και vegan εστιατόρια γιατί είναι πολύ νόστιμα και πιο υγιεινά.»

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι δύο δάσκαλοι yoga είναι πως η διατροφή αποτελεί τεράστιο ζήτημα και ξέρουμε πολύ λίγα για το σώμα μας. «Καλό θα ήταν να μάθουμε περισσότερα έστω με απλές καθημερινές πράξεις.»

The Plant Kingdom, Φρήνης 1, Π. Φάληρο, 2109332288.
POP TODAY
LIFE
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.