Categories: STREET FOOD

Μια «Αμερικάνα» στο Μετς τηγανίζει λουκουμάδες από νεοϋορκέζικη ζύμη

Τα τελευταία χρόνια ο δρόμος του κέντρου της Αθήνας που έχει συνδεθεί με τον θάνατο είναι πιο ζωντανός από ποτέ. Αν και κάποτε η μόνη εναλλακτική εξόδου ήταν οι μπύρες στο ιδιόρρυθμο μαγειρείο της περιοχής, το Ολύμπιον, μετά εγκαταστάθηκε στην οδό Αναπαύσεως το Colibri με τις πίτσες και τα μπέργκερ που έκαναν την πόλη να παραμιλάει. Όμως και τα δικά του τραπέζια ήταν λίγα.

Το σκηνικό στην γειτονιά του Μετς άλλαξε άρδην όταν εμφανίστηκε το Καιν, το μπαρ που ξόρκισε το μακάβριο κλίμα βαφτίζοντας τα κοκτέιλ του nekroni και killer’s hand, καταλήγοντας να έχει κάθε βράδυ σχεδόν ένα αυτοσχέδιο πάρτι. Ακριβώς απέναντί του, η γωνία του δρόμου σοβατίστηκε, κρέμασε φωτάκια δημιουργώντας ένα μίνιμαλ, σύγχρονο σκηνικό που θα μπορούσε εύκολα να σταθεί και σ’ ένα κυκλαδίτικο νησί.

Η γωνία αυτή τηγανίζει εδώ και περίπου δύο μήνες γλυκές λιχουδιές επιτόπου, τη στιγμή που τις παραγγέλνετε.

Αυτό που διαφέρει στην Αμερικάνα είναι πως οι λουκουμάδες που προσφέρει δεν γίνονται με κλασική ζύμη αλλά με μία που θυμίζει κρουασάν και ντόνατ.

Ο Μάριος Ηλιάκης και ο Γιάννης Τσορτανίδης γνωρίζονται από ένα φωτογραφικό πρότζεκτ στο οποίο συνεργάστηκαν καιρό και καθώς είδαν τον δρόμο του Μετς -που ήταν και γειτονιά τους- να αλλάζει σκέφτηκαν να βάλουν τη δική τους πινελιά, επενδύοντας στο χόμπι του πρώτου που δεν είναι άλλο από τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.  

Η Αμερικάνα, όπως λέγεται το μαγαζί τους, πέρασε μερικά κύματα μέχρι να φτάσει στη σημερινή της μορφή. Εκείνοι σκεφτόντουσαν να στήσουν ένα λιλιπούτειο εστιατόριο. Άλλαξαν σχεδόν τα πάντα στον παρατημένο χώρο που βρήκαν, επανέφεραν το πεζοδρόμιο στην κανονική του κατάσταση. Αν και η γραφειοκρατία τους εμπόδισε να ακολουθήσουν το αρχικό τους σχέδιο,  κράτησαν δύο πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά απ’ αυτό: ότι ήθελαν να εστιάσουν στην αμερικάνικη κουζίνα και να δώσουν στο εγχείρημά τους ένα γυναικείο όνομα.

Από δεξιά προς τα αριστερά, ο Μάριος Ηλιάκης και ο Γιάννης Τσορτανίδης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχίζοντας να εξερευνούν το τηγανητό ζυμάρι και τις παραλλαγές του, πειραματίστηκαν με λουκουμάδες απ’ όλο τον κόσμο. Έφτιαξαν σφακιανούς λουκουμάδες, μεσσηνιακές δίπλες, πολωνικά πόντσκι, γερμανικά κράπφεν,  κορεάτικα τσάπσαλ. Η συνταγή που τους ικανοποίησε περισσότερο, εκείνη που τους έδωσε το αποτέλεσμα που ήθελαν να φτάνει σε εμάς ήταν του αμερικάνικου ή για είμαστε πιο ακριβείς, νεοϋρκέζικου- κρόνατ.

Αυτό που διαφέρει λοιπόν στην Αμερικάνα είναι πως οι λουκουμάδες που προσφέρει δεν γίνονται με κλασική ζύμη αλλά με μία που θυμίζει κρουασάν και ντόνατ. Εκτός λοιπόν από το ότι είναι πραγματικά αφράτοι, αυτό τους δίνει το πλεονέκτημα είναι ίσως οι μοναδικοί που ακόμα και να κρυώσουν παραμένουν νόστιμοι ενώ όσο περνάει η ώρα η γαρνιτούρα που έχετε επιλέξει δένει ακόμα πιο πολύ με τη ζύμη.

Λουκουμάδες με μπανόφι= Κόλαση

Κρόνατ με μοτσαρέλα και μέλι

Κρόνατ με σιρόπια φρούτων που φτιάχνονται στην Αμερικάνα

Τα φρουτώδη σιρόπια που θα δείτε στον μικρό και πεντακάθαρο πάγκο τους φτιάχνονται από τους ίδιους. Και δεν έχουν συνηθισμένες προτάσεις. Μπορείτε να λούσετε τους λουκουμάδες ή το κρόνατ σας (από 2,70 ευρώ) με σιρόπι σμέουρο, αλατισμένης καραμέλας, με μάνγκο, με φράουλα, με σιρόπι αγαύης και σφενδάμου. Μια πολύ νόστιμη πρότασή τους είναι το κρόνατ με τυρί και μέλι, με γραβιέρα Αμφιλοχίας, με μοτσαρέλα βουβαλίσια, camembert ή ξινομυζήθρα Κρήτης.

Με φρέσκια σαντιγί, φράουλες και σοκολάτα

Με μέλι και καρύδι για τους πιο παραδοσιακούς

Στην Αμερικάνα θα βρείτε επίσης τέσσερα ατομικά γλυκά (από 2,80 έως 3,80 ευρώ), μια μους μαύρης σοκολάτας με παστεριωμένα ασπράδια, ένα γλυκό με βάση το γιαούρτι (μοιάζει με πανακότα), ελαφρώς λεμονάτο με μια ιδέα βανίλιας και σιρόπι σμέουρου, ένα φοβερό μπανόφι με βάση από κρόνατ, σοκολάτα, λιωμένη μπανάνα και άγλυκη χειροποίητη σαντιγί που φτιάχνεται μπροστά σας τη στιγμή, ένα ζελέ φράουλας που μοιάζει σαν να τρώτε το φρούτο φρέσκο. Τα γλυκά αυτά μπορείτε να τα παραγγείλετε για έξι ή δέκα άτομα σε ανοξείδωτο μπολ που θα πρέπει μετά να επιστρέψετε. Όμως, μπορείτε να πάτε με το δικό σας  μπολ στην Αμερικάνα και να το γεμίσουμε με όποιο γλυκό θέλετε. 

Τα φρουτώδη σιρόπια που θα δείτε στον μικρό και πεντακάθαρο πάγκο τους φτιάχνονται από τους ίδιους.

Από την Τρίτη μέχρι την  Παρασκευή η Αμερικάνα τηγανίζει τα ζυμάρια της από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 12 το βράδυ ενώ παράλληλα φτιάχνει και πολύ καλό καφέ. Την Παρασκευή ανοίγει την ίδια ώρα και μένει ανοιχτή μέχρι τις 2. Το Σάββατο, ο Μάριος Ηλιάκης και ο Γιάννης Τσορτανίδης είναι πιο πρωινοί τύποι αφού ανοίγουν στις  10 το πρωί και κλείνουν στις 2 το βράδυ, ενώ την Κυριακή ανοίγουν την ίδια ώρα αλλά δεν μένουν μετά τις 9 το βράδυ. Τις Δευτέρες δεν τηγανίζουν ενώ στα σχέδια των ιδιοκτητών είναι η Αμερικάνα να φέρνει τις παραγγελίες και στο σπίτι σας με ποδήλατο.  

Αμερικάνα, Αναπαύσεως 15, Μετς. Τηλ: 2109242966
Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.