Σε μια λαμπερή τελετή, στο Ecali Club, τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου απονεμήθηκαν τα FNL Best Restaurant Awards για το 2017. 113 εστιατόρια από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Μύκονο, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Ήπειρο και Θεσσαλία βραβεύτηκαν με αστέρια, ενώ δόθηκαν και 15 μεγάλα βραβεία σε ισάριθμες κατηγορίες. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των βραβευμένων εστιατορίων, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, foodies, αλλά και αναγνώστες του FNL από όλη τη χώρα.
Τη βραδιά παρουσίασε ο Μύρωνας Στρατής, ενώ τέσσερα food corners στήθηκαν σε ολόκληρο το Ecali Club, το καθένα με την επιμέλεια ενός βραβευμένου σεφ. Συγκεκριμένα, o Γιώργος Στυλιανουδάκης από το Kensho επιμελήθηκε τον μπουφέ της Moet & Chandon , ο Θάνος Στασινός από το Nikkei συνδύασε τις δημιουργίες του με το Macallan, o Γιώργος Παπακώστας του Burger Joint με την Kaiser, ενώ ο Σπύρος Αρτελάρης από το Scorpios δημιούργησε τα γλυκά που συνδυάστηκαν με τους καφέδες Microfarm Project της Coffee Island.
Από τα 113 εστιατόρια που διακρίθηκαν στα φετινά γαστρονομικά βραβεία του FNL, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Μύκονο, Σαντορίνη και Κέρκυρα, 89 εστιατόρια απέσπασαν ένα αστέρι FNL. 22 απέσπασαν την υψηλή διάκριση των δύο αστεριών, ενώ τη διάκριση των τριών αστεριών απέσπασαν δύο εστιατόρια που ξεχώρισαν για τη διεθνή τους κλάση.
Αναλυτικά οι διακρίσεις ήταν οι ακόλουθες:
Στην κατηγορία ΔΙΕΘΝΗΣ ΥΨΗΛΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ τρία αστέρια κατέκτησε το εστιατόριο Σπονδή στην Αθήνα.
Από ένα αστέρι κέρδισαν τα παρακάτω εστιατόρια:
Alfredo`s, Θεσσαλονίκη
All Senses Gastronomy, Αθήνα
Lycabettus Restaurant, Σαντορίνη
Premiere, Αθήνα
Με δύο αστέρια βραβεύτηκαν τα παρακάτω:
CTC, Αθήνα
Funky Gourmet, Αθήνα
Patio, Αθήνα
Squirrel, Χαλκιδική
The Treehouse, Χαλκιδική
Στην κατηγορία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΨΗΛΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ τρία αστέρια κέρδισε το Etrusco, (Κέρκυρα).
Τα εστιατόρια που κερδίζουν δύο αστέρια από αυτή την κατηγορία είναι:
Botrini`s, Αθήνα
Hytra, Αθήνα
Kensho Restaurant, Μύκονος
Selene, Σαντορίνη
Το εστιατόριο Ντομάτα (Χαλκιδική) κατέκτησε την πρωτιά με δύο αστέρια στην κατηγορία ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ:
Τα εστιατόρια που κέρδισαν ένα αστέρι ήταν:
Αθήρι, Αθήνα
Ambrosia, Θεσσαλονίκη
Anthos, Σαντορίνη
Black Rock, Σαντορίνη
Bubo Fine Dining, Χαλκιδική
Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω, Λιτόχωρο
Cookoovaya, Αθήνα
DomaineSigalas, Σαντορίνη
Idol, Σαντορίνη
Κόκκινο Ποδήλατο, Σαντορίνη
Κοντοσώρος, Ξινό Νερό
M-Eating, Μύκονος
Reeza, Μύκονος
Thria, Θεσσαλονίκη
Τα εστιατόρια με δύο αστέρια στην ίδια κατηγορία ήταν τα εξής:
Aleria, Αθήνα
Ντομάτα, Χαλκιδική
Santoro, Σαντορίνη
Tudor Hall, Αθήνα
Varoulko Seaside, Αθήνα
Τη μεγαλύτερη διάκριση στην κατηγορία ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ κατέκτησε το εστιατόριο Θωμάς από το Σκλήθρο Φλώρινας.
Τα εστιατόρια που βραβεύτηκαν με ένα αστέρι ήταν τα εξής:
Γιουβετσάκια, Αθήνα
Θωμάς (Ο), Σκλήθρο Φλώρινας
Κληματαριά (του Μπέλλου), Κέρκυρα
Μαγικές Κατσαρόλες, Αθήνα
Μάνη Μάνη, Αθήνα
Μαριγούλα, Χαλκιδική
Μεζέν, Βόλος
Μπουκαδούρα, Χαλκιδική
Πλατεία της Ανθούλας, Χαλκιδική
Selene Meze & Wine, Σαντορίνη
Σουσουράδα& Σγουρός Σκαντζόχοιρος, Χαλκιδική
Στην κατηγορία MODERN BRASSERIE το καλύτερο εστιατόριο, βραβευμένο με δύο αστέρια, είναι το εστιατόριο Vezene (Αθήνα).
Τα εστιατόρια που βραβεύτηκαν με ένα αστέρι ήταν τα ακόλουθα:
Catch, Σαντορίνη
Clochard, Θεσσαλονίκη
Duck Private Cheffing, Θεσσαλονίκη
Malabar, Αθήνα
Malconi’s, Αθήνα
Μανιτάρι, Θεσσαλονίκη
Nammos, Μύκονος
Οινοτόπι Καπνοτόπι, Θεσσαλονίκη
Οψοποιών Μαγγανείαι, Θεσσαλονίκη
Principote, Μύκονος
ScalaVinoteca, Αθήνα
Scorpios, Μύκονος
Στις ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ πρώτευσε το εστιατόριο Mama Fuga (Αθήνα).
Τα εστιατόρια που κερδίζουν ένα αστέρι σε αυτή την κατηγορία είναι:
Andromeda Restaurant, Χαλκιδική
Αρίστος, Κέρκυρα
Βενετσιάνικο Πηγάδι (Το), Κέρκυρα
Cabana, Χαλκιδική
Γευσοκράτορας, Πήλιο
GB Roof Garden, Αθήνα
Giacomo, Αθήνα
Κλαδί Ελιάς, Μεσορόπη Καβάλας
Mama Fuga, Αθήνα
Nolita, Αθήνα
Pomo D` Oro, Κέρκυρα
Στην κατηγορία FUSION & ETHNIC ΚΟΥΖΙΝΑ πρώτο αναδείχθηκε το εστιατόριο Ovac, (Σαντορίνη).
Τα εστιατόρια που κερδίζουν ένα αστέρι από την κατηγορία
Gaku, Αθήνα
Izakaya, Αθήνα
Jackie O` Beach, Μύκονος
Ling LingHakkasan, Μύκονος
Matsuhisa Athens, Αθήνα
Mylos, Σαντορίνη
Nikkei, Αθήνα
Nolan, Αθήνα
Τα εστιατόρια που βραβεύτηκαν με δύο αστέρια ήταν τα παρακάτω:
Matsuhisa Mykonos, Μύκονος
Mr. Pug, Μύκονος
Ovac, Σαντορίνη
Sushimou, Αθήνα
Στα ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΚΡΕΑΣ την μεγαλύτερη διάκριση κατέκτησε το εστιατόριο Dry & Raw by Drakoulis (Αθήνα).
Τα εστιατόρια που κερδίζουν ένα αστέρι από αυτή την κατηγορία είναι τα εξής:
Base Grill, Αθήνα
Dome Real Cuisine, Θεσσαλονίκη
Dry & Raw by Drakoulis, Αθήνα
Κρητικός, Αθήνα
Telemachos Art Grill, Αθήνα
Telemachos Athens, Αθήνα
Στα ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΨΑΡΙ διακρίθηκε η Μαύρη Θάλασσα (Θεσσαλονίκη) με δύο αστέρια.
Τα εστιατόρια που βραβεύτηκαν με ένα αστέρι σε αυτή την κατηγορία ήταν τα ακόλουθα:
Αλέξης, Χαλκιδική
Δίχτυα, Σαντορίνη
Δουράμπεης, Αθήνα
Μαρίνα, Χαλκιδική
Milos Estiatorio, Αθήνα
Μούργα, Θεσσαλονίκη
Τούλα, Κέρκυρα
Τραβόλτα, Αθήνα
Τριζόνι, Χαλκιδική
Ψαράκι (Το), Σαντορίνη
Στα STREET-FOOD RESTAURANTS νικητής είναι το Mr. Pug’s Canteen (Αθήνα).
Τα εστιατόρια που κερδίζουν ένα αστέρι είναι τα:
Baba Ghanoush, Αθήνα
Burger Joint, Αθήνα
Feyrouz, Αθήνα
Food Mafia, Αθήνα
Guarantee, Αθήνα
Κώστας, Αθήνα
Margherita Pizza Artigianale, Αθήνα
Mr. Pug’s Canteen, Αθήνα
Pizza Posseli, Θεσσαλονίκη
Στην κατηγορία NEWCOMERS δύο αστέρια και την πρωτιά κατέκτησε το εστιατόριο Fresco (Χαλκιδική).
Τα εστιατόρια που κέρδισαν ένα αστέρι ήταν τα:
Coyoacan, Αθήνα
Φάρμα Μπράλου Εστιατόριο
Φάρμα Μύκονος
Χαρούπι, Θεσσαλονίκη
Δύο αστέρια σε αυτή την κατηγορία κέρδισαν τα:
Fresco, Χαλκιδική
Sense, Αθήνα
Για την ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΙΣΤΑ ΚΡΑΣΙΩΝ βραβεύτηκε το εστιατόριο Squirrel (Χαλκιδική). ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΣ ΣΕΦ αναδείχθηκε ο Πάνος Τσίκας από το εστιατόριο Selene (Σαντορίνη), ενώ MOST INFLUENTIAL CHEF ψηφίστηκε ο Άρης Βεζενές (Vezene). Τέλος, το ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ δόθηκε στον Κώστα Σπηλιάδη του εστιατορίου Milos.