Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΑΝΙΜΑ: Εκεί που βρίσκουν περίθαλψη τα πουλιά του πετρελαίου

Το μη κερδοσκοπικό Σωματείο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριων Ζώων ΑΝΙΜΑ βρίσκεται από το 2005 δίπλα στην άγρια πανίδα της χώρας. Και τις τελευταίες ημέρες αντιμετωπίζει τη νέα πραγματικότητα του μαύρου Αργοσαρωνικού.
Φωτογραφίες: Νατάσα Πανταζοπούλου / FOSPHOTOS

Γλάρος που βρέθηκε σε κακή κατάσταση λόγω της πετρελαιοκηλίδας.

Από το 2005 η ΑΝΙΜΑ, φροντίζει την άγρια πανίδα της χώρας περιθάλποντας, θεραπεύοντας και απελευθερώνοντας τραυματισμένα, άρρωστα ή εν γένει σε ανάγκη ζώα. Ήταν όμως τις τελευταίες ημέρες που η οργάνωση έγινε πιο γνωστή καθώς λόγω της πετρελαιοκηλίδας στον Αργοσαρωνικό ήρθαν στην δημοσιότητα περιστατικά πτηνών που αντιμετώπισαν πρόβλημα λόγω της κατάποσης πετρελαίου και της μόλυνσης του φτερώματός του.

Πράγματι, αυτή τη στιγμή φιλοξενείται στον σταθμό της ΑΝΙΜΑ επί της οδού Μενελάου ένας γλάρος που βρίσκεται υπό φαρμακευτική αγωγή καθώς είχε καταπιεί πετρέλαιο. Όπως εξηγεί η υπεύθυνη του σταθμού κ. Μαρία Γανωτή ο σταθμός έχει υποδεχτεί, μέχρι στιγμής, πέντε περιστατικά πουλιών-θυμάτων της πετρελαιοκηλίδας, δύο αλκυόνες, το γνωστό όμορφο ψαροπούλι, δεν τα κατάφεραν.

«Είναι μικρά πουλιά, το στομαχάκι τους ήταν γεμάτο πετρέλαιο. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω, δυστυχώς» εξηγεί. «Αν και για την ώρα τα περιστατικά δεν είναι πολλά υπάρχει άγχος για το μέλλον. Συνήθως οι επιπτώσεις τέτοιων μολύνσεων στην άγρια πανίδα αποκαλύπτονται προοδευτικά, όπως δείχνει η εμπειρία από τον διεθνή χώρο. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε γίνει από εδώ και πέρα».

Δύο τραυματισμένοι μελισσοφάγοι έχουν βρει καταφύγιο στην ΑΝΙΜΑ.

Φροντίδα και περίθαλψη για τα τραυματισμένα άγρια ζώα.

Πώς μπορεί όμως να προσφέρει κάποιος που δεν έχει εμπειρία αλλά βλέπει ένα ζώο στη θάλασσα ή στην ακτή που πιθανόν χρειάζεται βοήθεια;

«Δεν είναι πάντα σε θέση να ξεχωρίσει κάποιος αν το ζώο έχει πρόβλημα. Όμως τα κινητά και οι φωτογραφίες διευκολύνουν πολύ την επικοινωνία με όποιον θέλει να μας βρει και να μας δείξει ένα περιστατικό. Για παράδειγμα, τις τελευταίες ημέρες πολλοί μας στέλνουν φωτογραφίες με κορμοράνους που στέκονται στα βράχια και καθαρίζουν τα φτερά τους. Εμείς ξέρουμε ότι αυτή είναι μια συνηθισμένη συμπεριφορά και ότι ο κορμοράνος είναι μαύρος εκ φύσεως, τους καθησυχάζουμε λοιπόν ότι δεν χρειάζεται να επέμβουμε. Όμως προχθές λάβαμε τη φωτογραφία ενός γλάρου που παραπαίει μέσα στην πίσσα και τώρα είναι εδώ και τον φροντίζουμε. Να τονίσουμε εδώ πώς κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να φέρει εδώ το ζώο που βρίσκεται μέσα στο πετρέλαιο, μπορεί να μας καλέσει και να αναλάβουμε εμείς την μεταφορά του».

Η συγκεκριμένη κουκουβάγια μεγάλωσε στον χώρο της ΑΝΙΜΑ.

Η ΑΝΙΜΑ είναι μη κερδοσκοπικό Σωματείο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριων Ζώων, που λειτουργεί από το 2005.

Η ΑΝΙΜΑ δεν έχει τύχει, κι αυτό βέβαια είναι θετικό, να αντιμετωπίσει μέχρι τώρα άλλο ίδιο περιστατικό. Όμως υπάρχει εδώ και κάποια χρόνια ένα παρόμοιο συμβάν που δεν έχει πάρει δημοσιότητα. «Στο λιμανάκι του Αγ. Γεωργίου στο Κερατσίνι υπάρχει εργοστάσιο της ΔΕΗ που τώρα δουλεύει πια με αέριο, παλιότερα όμως δούλευε με πετρέλαιο. Το μαζούτ έχει ποτίσει το έδαφος και ανά περιόδους αναβλύζει στο έδαφος με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να έχουμε δεκάδες περιστατικά. Έχουμε απευθυνθεί στην ΔΕΗ και η απάντησή τους είναι ότι έχουν κάνει ό,τι όφειλαν να κάνουν, ότι έχει γίνει η απαραίτητη απορρύπανση. Τι να πω; Εάν ισχύει αυτό τότε μάλλον έχουμε ανακαλύψει κοίτασμα πετρελαίου».

Πέρα βέβαια από την επικαιρότητα υπάρχουν τα πολλά περιστατικά, συνήθως 10-15 ζώα την ημέρα, που δέχεται η ΑΝΙΜΑ και αφορούν κυρίως πουλιά. «Φέτος ο καύσωνας ήρθε νωρίς τον Ιούλιο, περίοδο που πολλά πουλιά μόλις είχαν βγει από το αβγό και δεν ήταν ακόμη σε θέση να πετάξουν. Καθώς οι νεοσσοί υπέφεραν από την ζέστη, αναζητούσαν δροσιά και συχνά έπεφταν από τη φωλιά που ήταν στα κλαδιά στο έδαφος. Επίσης, έχουμε πολλά θύματα από λαθροθηρία και πολλά περιστατικά προερχόμενα από λαθρεμπόριο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα άγρια πουλιά, όπως πχ η καρδερίνα απαγορεύεται δια νόμου να είναι αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης. Μετά την κατάσχεση, τα φέρνουμε εδώ να δυναμώσουν και μετά τα απελευθερώνουμε».

Τα πουλιά που περιθάλπει η ΑΝΙΜΑ εφόσον θεραπευτούν αφήνονται ελεύθερα στη φύση.

και χελωνάκια.

Ανάμεσα στα καθήκοντα των εθελοντών είναι το τάισμα των ζώων.

Εκτός από πουλιά στο χώρο υπάρχει αυτή την περίοδο ένα τσακάλι, που έχει χειρουργηθεί στην σπονδυλική στήλη μετά από τροχαίο δυστύχημα και βρίσκεται στο στάδιο αποθεραπείας. Η κ. Γανωτή ανοίγει ένα διάφανο κουτί που μέσα έχει ένα μαλακό σκούρο ύφασμα, μέσα στο ύφασμα κρύβεται μια μικροσκοπική, χαριτωμένη νυχτερίδα με μπαταρισμένο πόδι. Την ίδια ώρα ένα κύριος μπαίνει στο χώρο με μια χαρτονένια κούτα. Μέσα του βρίσκεται ένα τραυματισμένο περιστέρι, που το βρήκε σε πεζοδρόμιο. Φεύγοντας αφήνει ένα μικρό ποσό στο κουτί που υπάρχει γι’ αυτό τον λόγο.

Η ΑΝΙΜΑ είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο και οι κτηνίατροι, οι περιβαλλοντολόγοι, το επιστημονικό προσωπικό της προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά. «Δεν έχουμε οικονομική στήριξη από το κράτος. Έχουμε ανάγκη από τροφές και αναλώσιμα για την περίθαλψη των ζώων. Πέρα από αυτό μπορεί όποιος το επιθυμεί να έρθει να βοηθήσει, δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις. Μπορεί να καθαρίζει τον χώρο, τα κλουβιά, να ταϊσει τα ζώα. Χρειάζεται υπομονή και αγάπη. Μόνο αυτά».

ΑΝΙΜΑ, Μενελάου 136, Καλλιθέα, τηλέφωνο επικοινωνίας, 2109510075, 6972664675
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.