6.jpg
3.jpg

Έφτασα στον ξενώνα μεσημεράκι, οδηγώντας μέσα σε μία φύση που έμοιαζε σαν να είχε φορέσει τα καλά της ειδικά για την ημέρα. Πρωτομαγιά, η μέρα των λουλουδιών και ήταν πράγματι μια ημέρα γεμάτη λουλούδια. Το Re-Green, το οικοπολιτιστικό κέντρο-ξενώνας της Φλέρυς και του Χρήστου, δεξιοτεχνικά κρυμμένο μέσα στα δέντρα, σε μία από τις πολλές δραστηριότητες που διοργανώνει, γιόρτασε την άνοιξη όπως της αρμόζει. Με ένα σεμινάριο Ανθοθεραπείας.

Τι είναι αυτό; Πότε ξεκίνησε; Και πώς μπορεί να με βοηθήσει; Θα τα μάθαινα όλα από τη δασκάλα του σεμιναρίου, την θεραπεύτρια Έλενα Γκώγκου, σε μία βόλτα λίγο πριν ξεκινήσει επίσημα το σεμινάριο. Η Φλέρυ είχε ετοιμάσει πολλές νοστιμιές και ο Χρήστος χτύπησε την κουδούνα για να μαζευτούν όλοι οι επισκέπτες γύρω από το τραπέζι και να απολαύσουν μουσακά με πλιγούρι και σαλάτα έκπληξη με ρόκα και λουλούδια, τα πανέμορφα αστράκια. Χήνες, σκύλοι και η Μάγια το καφετί γαϊδουράκι, τριγυρνούσαν γύρω από το τραπέζι, όσο οι υπόλοιποι απολάμβαναν το κρασί τους κάτω από τον ίσκιο των δέντρων. Η δασκάλα σηκώθηκε, πήρε τα σύνεργά της που δεν ήταν άλλα από ένα μπολάκι, ένα χωνί, ένα μπουκάλι και ένα φίλτρο καφέ και προέτρεψε το γκρουπ να την ακολουθήσει σε ένα κυνήγι λουλουδιών, ιδανικών για ανθοίαση. Στη βόλτα η Έλενα, έλυσε και όλες μου τις απορίες.

1.jpg
4.jpg

Κατ’ αρχάς, η ανθοθεραπεία δεν θεραπεύει τις παθήσεις του σώματος αλλά της ψυχής. «Είναι μια ήπια, μη επεμβατική μέθοδος θεραπείας, που χρησιμοποιεί πεμπτουσίες ανθέων για την εξισορρόπηση των συναισθηματικών εντάσεων που εξασθενούν τόσο εμάς όσο και το περιβάλλον μας». Τον μαγικό της κόσμο ανακάλυψε το 1930 ο Δρ. Έντουαρντ Μπαχ, ενώ απολάμβανε την αγγλική εξοχή. Έκτοτε η ζωή του ίδιου αλλά και πολλών άλλων άλλαξε και πλέον η ανθοθεραπεία έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας. Περπατώντας σε μονοπάτια καταπράσινα, οι συχνές παύσεις για να αναγνωρίσουμε κάθε είδους λουλούδι με βοήθησαν να καταλάβω ότι η φύση δεν έχει πλάσει τίποτα τυχαία και πως ακόμα και το πιο μικρό άνθος μπορεί να γίνει φάρμακο για την ψυχή. Αγριομηλιά για την απόγνωση, ηλιάνθεμο για το φόβο, νεροβιολέτα για την απομόνωση και η λίστα συνεχίζεται με εκατοντάδες ανθοιάματα.

7.jpg
45.jpg

Περπατώντας μαζέψαμε πανέμορφα μοβ βίνκα, τα οποία στη συνέχεια βάλαμε μέσα σε ένα μπολάκι με νερό πηγής.  Όπως τόνισε η δασκάλα, φυσικά παίζει μεγάλο ρόλο η ώρα και η εποχή του λουλουδιού, γι αυτό και, ναι μεν είναι ένα «φάρμακο» πολύ απλό, ώστε να μπορεί να το φτιάξει ο καθένας, αλλά χρειάζεται και τις απαραίτητες γνώσεις. Το μπολάκι με το νερό τοποθετήθηκε στο φυσικό περιβάλλον του άνθους, για να παραμείνει εκεί για περίπου τρεις ώρες. Κατόπιν ακολουθεί το φιλτράρισμα, όπου το νερό, έχοντας πλέον πάρει τις πληροφορίες του λουλουδιού, ή αλλιώς, έχοντας συγκρατήσει το ενεργειακό του αποτύπωμα, αναμιγνύεται με ίση ποσότητα αλκοόλ, είτε βιολογικό κονιάκ είτε βιολογικό τσίπουρο και έτσι είναι έτοιμο το μητρικό ίαμα, τόσο απλά. Ένα αγνό φάρμακο για όλους. Μεγάλους, μικρούς, μωρά, ακόμα και ζώα. Η Έλενα τόνισε μάλιστα ότι λίγo holly θα βοηθήσει τη γάτα μου να σταματήσει να επιτίθεται στο νεοφερμένο σκύλο του σπιτιού. Φυσικά και απόρησα με όλα αυτά.

Ακούγονται τόσο εύκολα και ιδανικά αλλά πώς είναι δυνατόν με ένα λουλούδι να γίνω πιο αποφασιστική; Και αν κάποιος δεν πιστεύει; Η Έλενα χαμογέλασε, σήκωσε τους ώμους και μου είπε: «Δεν χρειάζεται κάποιος να πιστεύει. Η δύναμη του άνθους είναι αυτή που μετράει και όχι του ανθρώπου». Μπορεί λοιπόν να μην θεραπεύει σωματικές ασθένειες, αλλά εφόσον η σωματική υγεία και η ψυχική είναι αλληλένδετες, μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά και να προλάβει τις σωματικές νόσους. Ο Γιώργος, συμμετέχων του σεμιναρίου, με μια αύρα που απέπνεε ηρεμία, παρακολουθούσε την κουβέντα. Δίχως να ξέρω αν είναι εδώ για να μάθει ή άν είναι ήδη υποστηρικτής της ανθοθεραπείας, τον ρώτησα αν παίρνει ανθοιάματα. Χαμογέλασε σαν να ήξερε κάποιο μεγάλο μυστικό που εγώ αγνοούσα, και μου απάντησε: «Όλη μου τη ζωή».

9.jpg
58.jpg

Είναι πολλοί αυτοί που στις μέρες μας εμπιστεύονται τις θεραπευτικές ιδιότητες των λουλουδιών. Πιο δημοφιλές είναι ίσως το Rescue Remedy, ένας συνδυασμός πέντε ανθοιαμάτων που βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους και άλλες αντίστοιχες καταστάσεις. Φυσικά η ανθοθεραπεία δεν είναι μαγική και δεν στοχεύει στο να αλλάξει την προσωπικότητα του ανθρώπου, αλλά όπως σημείωσε η Έλενα, «σκοπό έχει να ενδυναμώσει το τον εαυτό μας, επαναφέροντας την ισορροπία στα στοιχεία του χαρακτήρα μας.

«Σταγόνες ευτυχίας» τις αποκαλεί η δασκάλα και πράγματι, ποιος δεν έχει ανάγκη μερικές; Η μέρα έφτανε στο τέλος της και εγώ βρέθηκα να χαζεύω την άγρια βρώμη που κυριαρχούσε στο τοπίο. «Wild Oat για να βρεις το δρόμο σου» είπε η Έλενα, ενώ αναρωτιόμουν μήπως τελικά αυτή μου η βόλτα ήταν μια καλή αρχή για να βάλω την ανθοίαση στη ζωή μου.

Το οικοπολιτιστικό κέντρο Re-Green βρίσκεται στο χωριό Σελιάνα, 160 χλμ. από Αθήνα, στη Βόρεια Πελοπόννησο και διοργανώνει τακτικά σεμινάρια.