Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaSPHERA NETWORK

Στέφανος Λουκόπουλος: Η δημοκρατία δεν είναι φτιαγμένη από πέτρα. Όσο την αμελείς, συρρικνώνεται

Ο διευθυντής του VouliWatch μίλησε στην Αναστασία Βαϊτσοπούλου για την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης των θεσμών, στην οποία έχει περιπέσει η χώρα μας με τις συνεχείς παραβιάσεις.
Βίντεο: Γεράσιμος Δομένικος
Σε συνεργασία με το Sphera Network
Ο διευθυντής του VouliWatch Στέφανος Λουκόπουλος

Ο Στέφανος Λουκόπουλος, διευθυντής του VouliWatch.

Η χρόνια ολίσθηση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα καταγράφεται από τις ανεξάρτητες οργανώσεις VouliWatch, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA), HIAS Ελλάδας, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) και Reporters United. 

Κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξάγει έλεγχο των εθνικών συστημάτων και δημοσιεύει την Έκθεση για το Κράτος Δικαίου

Οι οργανώσεις φορέων και πολιτών από την Ελλάδα κατέθεσαν από κοινού μια αναλυτική έκθεση για το 2023. Συγκεκριμένα, η έκθεση «Η Ελλάδα σε θεσμική υποχώρηση: Η Κοινωνία των Πολιτών καταγράφει την ολίσθηση του κράτους δικαίου» εκτείνεται σε 50 σελίδες και κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του ετήσιου ελέγχου.

«Η προάσπιση και ενίσχυση του κράτους δικαίου παραμένει άμεση προτεραιότητα της ελληνικής Κοινωνίας των Πολιτών, εν όψει της συνεχιζόμενης υποχώρησης των θεσμών της χώρας. Αυτή η ανάγκη μπορεί να καλυφθεί μόνο με τη μέγιστη δυνατή συνεργασία των φορέων της κοινωνίας των πολιτών σε κοινές πρωτοβουλίες όπως αυτή, επιδιώκοντας τη συσπείρωση και κοινή δράση όλων όσοι ενεργοποιούνται σε ζητήματα που αφορούν διαφορετικές πλευρές του κράτους δικαίου στην Ελλάδα», επισημαίνουν οι οργανώσεις, καταλήγοντας: 

«Οφείλουμε συλλογικά να συνεχίσουμε την προσπάθεια υπεράσπισης του κράτους δικαίου στη χώρα μας και στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Μία από αυτές τις οργανώσεις ήταν και το VouliWatch και η Popaganda μίλησε με τον διευθυντή της οργάνωσης για όλα όσα έχουν να κάνουν με το κράτος δικαίου.

«Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η δημοκρατία δεν είναι κάτι σταθερό, δεν είναι κάτι φτιαγμένο από πέτρα. Είναι, θα έλεγα, κάτι το οργανικό. Όσο το αμελείς, όσο δεν το ταΐζεις, δεν το ποτίζεις, αυτό θα συρρικνώνεται» αναφέρει ο Στέφανος Λουκόπουλος στην κάμερα της Popaganda.

«Αυτό που μας έχει ωθήσει στο να χάσουμε αυτές τις αξίες είναι το γεγονός ότι έχουμε δώσει μεγαλύτερη βάση σε αριθμούς στην οικονομία και στο κέρδος. Κι αυτό μας έχει φέρει επίσης στο σημείο που είμαστε σήμερα» συνεχίζει. 

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη που έγινε σε συνεργασία με το Sphera Network εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=EG866uM-qHA&t=1s&ab_channel=Popaganda

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.