Από την αμερικάνικη σειρά, The Office.

Από την αμερικάνικη σειρά, The Office.

Τι σημαίνει όταν βλέπεις πως κάνεις σεξ με το αφεντικό; Καλύτερα, τι σημαίνει όταν βλέπεις ότι πνίγεις το αφεντικό; Όταν αργείς, όταν εγκλωβίζεσαι στο ασανσέρ. Πως αποτυπώνεται το άγχος στον ύπνο σου και πως η φιλοδοξία; Μπορεί για όλα αυτά να βρεθεί μια ερμηνεία; Ο γνωστός ψυχολόγος και ειδικός στην ερμηνεία των ονείρων Michael Lennox, έρχεται μέσω του Independent, να δώσει λύση σε όλα. 

Σεξ με συνάδελφο

Σύμφωνα με τον Lennox ένα από τα πιο συνηθισμένα όνειρα που ακούει από τους πελάτες του, είναι το σεξ με κάποιον συνεργάτη από τη δουλειά. Τις περισσότερες φορές πρόκειται μάλιστα για άτομα που δεν ελκύουν καθόλου ο ένας τον άλλον. Ο χαρακτήρας ενός τέτοιου ονείρου, δεν σχετίζεται στην ουσία με το σεξ, σαν πράξη. «Παίρνει μια εντελώς διαφορετική διάσταση, το σεξ κάθε αυτό στο όνειρο, ως σύμβολο ολοκλήρωσης», δηλώνει ο Lennox. Με άλλα λόγια, ένα τέτοιο όνειρο, είναι απόρροια της επιθυμίας μας να ενσωματώσουμε ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του συναδέλφου που ονειρευόμαστε στην δική μας. Μας δίνει το παράδειγμα μιας πελάτισσας του, που ενώ προετοιμαζόταν για μια σημαντική παρουσίαση, έβλεπε συνεχώς τέτοιου είδους όνειρα, με τον ανώτερο της. Ο Lennox βοήθησε την γυναίκα συνειδητοποιώντας, πως επειδή ο ανώτερος της ήταν πολύ καλός ομιλητής, αυτό που επιθυμούσε στην ουσία ήταν να του μοιάσει. 

Η απόλυση

Όταν ονειρευόμαστε πως μας απολύουν από την δουλειά οδηγούμαστε να προβάλουμε την ανησυχία μας αυτή σύμφωνα με τον Lennox, σε μια άλλη πραγματικότητα. «Έτσι μπορείτε να πείσετε τον εαυτό σας, πως είστε προετοιμασμένοι σε μια τέτοια περίπτωση και ξέρετε και πώς να την αντιμετωπίσετε», όσο ανορθόδοξο κι αν ακούγεται.

The West Wing

The West Wing

Να βρίσκεσαι στο γραφείο

Εάν συνεχώς ονειρεύεστε πως βρίσκεστε στο εργασιακό σας περιβάλλον, είναι γιατί σας διακατέχει ένα συντριπτικό άγχος. «Υπάρχει τόσο άγχος σε αυτόν τομέα της ζωής μας, που χρειάζεται να ξεπεραστεί», συμπληρώνει ο Lennox. «Το ότι ονειρεύεστε κάτι τέτοιο συνεχώς, δηλώνει πως ακόμα και με την βοήθεια του ονείρου, προσπαθείτε να το δουλέψετε για να το ξεπεράσετε».

Να είστε γυμνοί

Ο Lennox ισχυρίζεται, πως το να ονειρευόμαστε ότι είμαστε γυμνοί στη δουλειά, έχει τον συμβολικό χαρακτήρα, ότι αισθανόμαστε απατεώνες στην εργασία μας (γνωστό και ως σύνδρομο απατεώνα). Πολλά άτομα, όταν είναι μόνοι τους αντιμετωπίζουν τον φόβο, πως κάποιος από το εργασιακό περιβάλλον θα ανακαλύψει ότι στην ουσία δεν έχουν ιδέα τι κάνουν. Να ονειρεύεται κάποιος πως είναι γυμνός στη δουλειά κατά τον Lennox πολλές φορές σημαίνει, «Θα ανακαλύψουν ποιος στην αλήθεια είμαι και αυτό θα μπορούσε να είναι τρομακτικό».

Θα σκοτώνατε τον Don Draper;

Θα σκοτώνατε τον Don Draper;

Να σκοτώνεις το αφεντικό σου

Ο Lennox εξηγεί πως, το να είμαστε επιθετικοί στην δουλειά, είναι συνήθως αποτέλεσμα της αίσθησης όταν μας αποθαρρύνουν στο εργασιακό περιβάλλον. Ένα όνειρο, στο οποίο βλέπουμε πως σκοτώνουμε το αφεντικό μας δείχνει στην ουσία «πως παίρνουμε στα χέρια μας την κατάσταση και προσπαθούμε να τη αποκαταστήσουμε, εάν έχουμε αισθανθεί αδικημένοι ή υποβιβασμένοι». Επειδή ακριβώς δεν είναι δυνατή μια απρεπής, πόσο μάλιστα βίαιη, συμπεριφορά στην δουλειά, αυτό ακριβώς το αίσθημα προσπαθούμε να δουλέψουμε στο όνειρό μας. «Επιστρέφοντας πίσω στον εργασιακό κόσμο, που είμαστε υπό τις εντολές των ανωτέρων μας, δίχως να μπορούμε να αντιδράσουμε, η βίαιη μας συμπεριφορά (στο όνειρο) είναι στην ουσία η μέθοδος επαναφοράς της ισορροπίας».

Βόλτες με το ασανσέρ

Στα όνειρα, όταν βλέπουμε να ανεβοκατεβαίνουμε με το ασανσέρ σε ένα κτίριο, συνήθως υποδεικνύει μια κατάσταση όταν σκεφτόμαστε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, αναφέρει ο Lennox. Αυτο θα μπορούσε να συμβολίσει ένα τέτοιο όνειρο, την αδυναμία δηλαδή της φαντασίας και δημιουργικότητας μας, σε κάποιο συγκεκριμένο project ή στάδιο της εργασίας μας. Πρόκειται «για την ανασφάλεια του να μην αισθάνεσαι αρκετά δημιουργικός.»

Να φθάνεις αργοπορημένος

Το όνειρο αυτό στην πραγματικότητα, είναι ότι πιο ρεαλιστικό θα μπορούσε να ονειρευτεί κάποιος, λέει ο Lennox. Έχει να κάνει σχέση με την αδυναμία μας να κρατάμε τον λόγο μας. Ένα όνειρο λοιπόν που δείχνει πως αργούμε στην δουλειά, είναι στην ουσία μια «παράσταση άγχους. Παρουσιάζει τον φόβο ότι θα μας συμβεί αυτό για το οποίο και φοβόμαστε».

Ψάχνοντας για νέα δουλειά

Εάν είστε άνεργος και ψάχνετε για μια νέα δουλειά, το όνειρο αυτό αποτελεί την αντανάκλαση της πραγματικότητας. Αν όμως έχετε δουλειά, ο Lennox ισχυρίζεται πως ένα τέτοιο όνειρο θα μπορούσε να είναι «μια έκφραση, μια επιθυμία να αποκτήσετε περισσότερες αρμοδιότητες και υποχρεώσεις». Μπορεί να αισθάνεστε ότι θέλετε ακόμα περισσότερη αναγνωρισιμότητα για τις επιδόσεις και το ταλέντο σας στη δουλειά.

The Good Wife

The Good Wife

Όταν βλέπετε πως κάτι σας κυνηγά

Πολλές φορές βλέπουμε πως κάποιο άγριο ζώο μας κυνηγά ή γενικότερα έχουμε το αίσθημα ότι κάποιος μας επιτίθεται. Με μια πρώτη ματιά ένα τέτοιο όνειρο ενώ δείχνει αρκετά γενικό, ο Lennox το αναγάγει ως απόρροια άγχους από το εργασιακό περιβάλλον. «Στην δουλειά, οι περισσότεροι αναλαμβάνουν ένα εύρος υποχρεώσεων που οφείλουν να διεκπεραιώσουν και ταυτόχρονα να φέρουν εις πέρας με επιτυχία, αισθανόμενοι ότι ζουν σε έναν φαύλο κύκλο δίχως σταματημό. Αισθάνεστε δηλαδή ότι συνεχώς κάποιος σας κυνηγά, δίχως αυτό να έχει τέλος.»

Όταν πέφτουμε

Η επίσης αυτή αγχώδης περίπτωση, δεν θεωρείται πως ταυτίζεται με το εργασιακό περιβάλλον, ο Lennox, ωστόσο υποστηρίζει πως θα μπορούσε να αναδείξει έλλειψη εξουσίας στον χώρο αυτό. «Εάν ονειρεύεσαι πως πέφτεις, έλεγξε ξανά στον εργασιακό σου χώρο, μέρη που προσπαθείς να ανακτήσεις τον έλεγχο αλλά σου φαίνεται ανέφικτο».

Parks and Recreation

Όταν είσαι απροετοίμαστος για κάποιο τεστ

Πολλοί άνθρωποι ονειρεύονται πως δίνουν κάποιο τεστ στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο και είναι απροετοίμαστοι, ακόμη και αν έχουν αποφοιτήσει χρόνια πριν. Ο Lennox ωστόσο τέτοιου είδους όνειρα τα συνδέει με το άγχος της δουλειάς. «Το σχολείο και το πανεπιστήμιο είναι τα πρώτα μέρη που μαθαίνουμε να αναλαμβάνουμε ευθύνες και υποχρεώσεις. Το όνειρο συνήθως θα αναφέρεται σε αντίστοιχης σημασίας καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε αυτή τη φορά στην δουλειά».