biWU6

H Αθηνά Ζώτου, η Ναταλία Λιάκουρη και ο Ιάσων Χατζηθεοδώρου συναντήθηκαν με αφορμή την κοινή αγάπη τους για το ραδιόφωνο και το αποτέλεσμα αυτού δεν είναι άλλο από το Radio Reboot που ξεκίνησε να εκπέμπει τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου.

«Είμαστε μια ομάδα που ξεκίνησε από το Spam Radio πριν τρία χρόνια» εξηγεί η Αθηνά Ζώτου. «Κλείνοντας, όμως, αυτό τον κύκλο, είχαμε την αγάπη για το ραδιόφωνο, ήμασταν μια ομάδα που είχε ‘δέσει’ και αποφασίσαμε, τον Δεκέμβριο του 2012, ότι θέλουμε πλέον να κάνουμε κάτι δικό μας, κάτι πιο επαγγελματικό». Η αρχή έγινε με έναν καθ’ όλα φυσικό τρόπο, όπως λέει ο Ιάσονας Χατζηθεοδώρου. «Καθώς ωριμάζαμε και ο σταθμός έφτανε στα όριά του, εμείς αρχίσαμε και ρίχναμε ιδέες για το τι μπορούμε να κάνουμε μετά, πώς μπορούμε να το εξελίξουμε».

«Απλώς, έφτασε στα όριά του», σημειώνει η Ναταλία Λιάκουρη. «Άλλαξε ταυτότητα, οπότε ψάχναμε για κάτι που θα διαφοροποιηθεί. Και ήρθε η ιδέα του Radio Reboot».

rdhwq

Η υλοποίηση είχε αρκετές δυσκολίες, οι οποίες με καλή θέληση ξεπεράστηκαν, όπως αναφέρει ο Ιάσονας. «Είναι όπως τα όργανα μιας ορχήστρας, που στην αρχή κουρδίζουν και φαλτσάρουν όλοι και μετά από ένα-δύο λεπτά εναρμονίζονται. Έτσι, κάποια στιγμή καταλάβαμε πώς μπορεί να λειτουργεί, πού πρέπει να υποχωρεί καθένας και πού να κάνει ένα βήμα μπροστά».

«Ξεβολεύεσαι λίγο», σημειώνει η Αθηνά, «και στην αρχή του Reboot όλοι έκαναν την υποχώρησή τους, γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ σήμερα».

Η Ναταλία επισημαίνει ότι «είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι, άλλες ηλικίες, άλλα ενδιαφέροντα, από άλλους χώρους και η απόφαση να δομήσουμε κάτι καινούργιο, σεβόμενοι τις κόκκινες γραμμές των άλλων, είναι αρκετά δύσκολη. Εκεί έμαθα ότι το να κάνεις πίσω δεν σημαίνει ότι συμβιβάζεσαι ή υποχωρείς, όταν έχεις να κάνεις με ανθρώπους που σέβεσαι. Είναι εξαιρετικά παραγωγική διαδικασία».

jy7X7

Ο Ιάσονας έμαθε «Να σκέφτομαι πρώτα για τους άλλους, γιατί κι εκείνοι το κάνουν για μένα».

Έβαλαν ένα πρώτο στοίχημα με τον εαυτό τους και μέχρι στιγμής, το κέρδισαν. Αν έπρεπε, όμως, να ορίσουν με κάποιο τρόπο το Radio Reboot, πώς θα το έκαναν;

«Ένα βήμα μπροστά, για εμάς και για το τι θα είναι» λέει ο Ιάσονας. «Έχει ένα θετικό πρόσημο». Η Ναταλία το βλέπει «σαν παρέα, γιατί και τους παραγωγούς που φέρνουμε, τους εκτιμούμε ως ανθρώπους. Άρα, είναι μια νέα αρχή, μες στην παρέα όμως». Η Αθηνά υπογραμμίζει ότι «το Radio Reboot δίνει σημασία στον παραγωγό, όχι στη μουσική που παίζει. Ο παραγωγός είναι το σημαντικότερο σ’ αυτόν το σταθμό. Και εκεί δίνουμε τη μεγαλύτερη βαρύτητα. Το Radio Reboot είναι οι άνθρωποί του».

Πόσοι, όμως, είναι αυτοί; «Πριν μία εβδομάδα ήμασταν 24, τώρα είμαστε 32 με 33. Ελπίζουμε ότι θα γίνουμε και περισσότεροι».

«Οι εκπομπές είναι περίπου 25, οι οποίες, επίσης αυξάνονται καθημερινά» συμπληρώνει ο Ιάσονας, ο οποίος είναι υπεύθυνος ροής προγράμματος».

«Έχουμε ένα ενημερωτικό πρόγραμμα το οποίο είναι καθημερινό» συνεχίζει η Αθηνά ως υπεύθυνη επικοινωνίας του σταθμού. «Είναι η μόνη εκπομπή που είναι καθημερινά στον αέρα, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, 15:00-16:00. Όλοι οι άλλοι κάνουν εβδομαδιαίες εκπομπές. Δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη θεματική κατεύθυνση, μόνο την ανάδειξη κάθε νέου που συμβαίνει στην πόλη». «Έχουμε έναν άξονα προσέγγισης σε οτιδήποτε μπορεί να ενδιαφέρει τον παραγωγό, από μουσική, θέατρο, ενημέρωση, μέχρι Ιστορία, ποίηση ή φιλοσοφία» εξηγεί ο Ιάσονας. «Θα ψάχνουμε να βρούμε πράγματα εν τη γενέσει τους και να δώσουμε ένα κίνητρο ν’ ακούσει ο κόσμος. Δεν έχει νόημα κάτι το οποίο είναι ήδη προβεβλημένο να το αναπαράγεις. Οπότε θα δούμε τι καλό υπάρχει εκεί όπου δεν υπάρχει προβολή».

89uEA

Η Ναταλία θέτει ως βαρύνουσας σημασίας  «την ποικιλομορφία που προσφέρει σε μουσικές, στις εκπομπές -δεν υπάρχουν μόνο μουσικές-  υπάρχει το ενημερωτικό, τα μαγκαζίνο, εκπομπές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον».

«Έχουμε μια εκπομπή, το “What’s up doc?”, όπου οι παραγωγοί είναι επιστήμονες και καλούν υποψήφιους διδάκτορες να τους μιλήσουν για τη διατριβή τους» αναφέρει η Αθηνά. «Ή, έχουμε μια αρκετά ιδιαίτερη εκπομπή, που θα ξεκινήσει φέτος και ο τίτλος της είναι ‘Οινοπέδιο’, είναι μια ιδιαιτερότητα». «Και για web radio» συνεχίζει η Ναταλία, «είναι κάτι που δεν το συναντάς εύκολα. Επίσης, θα υπάρχει ποικιλομορφία και στις δράσεις, από την άποψη ότι θα προσεγγίζουμε τις διαφορετικές δεξιότητες του κάθε παραγωγού, τον χώρο που κινείται, το τι μπορεί να φέρει, γιατί είμαστε πολύ διαφορετικοί και ο καθένας μπορεί να φέρει στον κοινό μας χώρο τα πάντα, τα οποία θα τα αναπτύξουμε. Σκοπός μας είναι να πιαστούμε από αυτά και να ανοιχτούμε. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μείνουμε μόνο στο μικρόφωνο. Υπάρχει μια σαφής τάση για εξωστρέφεια».

Η Αθηνά πιστεύει ότι «είναι ωραίο και για τον ακροατή. Πέρυσι ήταν ένας ακροατής, ο Βασίλης, που μένει στην Ολλανδία. Άκουγε μία εκπομπή -τη Beerατεία– και μέσα σε δύο μήνες κατάφερε να ακούει οκτώ και πλέον εκπομπές και μάλιστα, να είναι ενεργός ακροατής κάθε βδομάδα. Αυτό είναι το διαφορετικό, να μπαίνεις να ακούς punk-rock και ξαφνικά, μετά από δυο μήνες να ακούς από πολιτιστικά μέχρι jazz και metal».

L2oVC

Το ζητούμενο του Radio Reboot, συνεχίζει, είναι «να καταργήσουμε την απόσταση που υπάρχει μεταξύ ακροατή και παραγωγού. Γι’ αυτό σκεφτόμαστε τα πάρτι, τις εκδηλώσεις, τις συναυλίες μας. Θέλουμε σ’ αυτό που ακούει κάποιος, να μπορεί να συμμετέχει ενεργά». Συμφωνεί και η Ναταλία. «Θέλω να δω διάδραση. Πιστό κοινό, επειδή θα του δίνουμε λόγο. Αυτή είναι η επαφή που ζητάμε όλοι».

Ο Ιάσονας δίνει μια άλλη διάσταση –μεταμοντέρνα- στη σχέση παραγωγού-ακροατή. «Εγώ όταν κάνω εκπομπή φαντάζομαι ότι αυτοί που μ’ ακούνε είναι γυμνοί, μου διώχνει το άγχος. Προσπαθώ να φτάσω στο σημείο που, όντως, να είνα».

Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίζει κάποιος να κάνει ραδιόφωνο;

«Υπάρχει εσωστρέφεια στον κόσμο λόγω της κατάστασης» παρατηρεί η Αθηνά. «Σκέφτεσαι ότι έτσι μπορείς να μοιραστείς κάποια δικά σου πράγματα. Δημιουργείται μια εξωστρέφεια, έστω και από ένα μικρόφωνο. Επικοινωνείς με τον άλλο και είναι σημαντικό ότι σ’ αυτή τη φάση μπορώ να το κάνω κι ας μ’ ακούνε πέντε άτομα». Η Ναταλία πιστεύει πως οι λόγοι μπορεί να είναι «για να καλύψεις μια ανάγκη, να κοινωνήσεις πράγματα ή γιατί είσαι ψώνιο».

Για να καταφέρουν, όμως, τη δημιουργία του Radio Reboot, καθοριστικής σημασίας ήταν η συνεργασία με το Bios και το Ρομάντσο. «Η συνεργασία με το Bios ήταν μια εκπληκτική χρονική συγκυρία. Από τον Ιούνιο ψάχναμε χώρο και ήταν πολύ πιθανό να μη γίνει. Ήμασταν σε μία τελματώδη φάση τον Σεπτέμβριο. Τυχαία, έλαβα μια πρόσκληση για την παρουσίαση του Ρομάντσο κι εκεί έπεσε η ιδέα. Τι θέλουμε εμείς και δίνει το Ρομάντσο; Χώρο. Ήρθαμε σε επαφή με τον Βασίλη Χαραλαμπίδη από το Bios και ξεκίνησε το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε μαζί τους. Πίστεψαν σ’ αυτό που έχουμε να τους προσφέρουμε. Είχαμε και εμείς πολύ μεγάλη πίστη, γι’ αυτό, άλλωστε, κάναμε και την πρόταση».

37uZH

«Είμαστε τυχεροί», τονίζει ο Ιάσονας, «δεν είναι λίγο να σου προσφέρουν την υλικοτεχνική υποδομή και τη στέγαση που, όσον αφορά τα τεχνικά προβλήματα, είναι κυρίαρχο. Επίσης, ταιριάζει σ’ εμάς ότι στο Bios και στο Ρομάντσο, που ξεκινάει τώρα και είναι ένα μεγάλο εγχείρημα, υπάρχει μια ανησυχία αντίστοιχη με τις δικές μας για να γίνονται πράγματα, να έρχεται νέος κόσμος, να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων». «Δίνουν χώρο σε νέους ανθρώπους. Ταιριάζουμε αρκετά σ’ αυτό το κομμάτι» συμπληρώνει η Αθηνά.

Τι πρέπει, λοιπόν, να έχει ο ιδανικός σταθμός;

«Μηχανή του espresso» ήταν η πρώτη –και πρωινή- σκέψη της Ναταλίας. «Κρασί, γυναίκες και να εκπέμπει από ένα πλοίο» κατά τον Ιάσονα, που θα εκπέμπει από το Bios μέχρι να βρεθεί πλοίο.

Ωστόσο, η Αθηνά  δίνει το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα για καθετί που ξεκινά: «ό, τι μας λείπει θα προσπαθήσουμε να το δώσουμε μέσα από το Reboot».

Για να ακούσετε και να δείτε το πρόγραμμα του Radio Reboot μπείτε στο: www.radioreboot.gr