Ο μεγαλύτερος εμφύλιος που έχει ξεσπάσει ποτέ στο ελληνικό facebook ήταν θαρρώ το περίφημο καλοκαίρι του 2015, με αφορμή το δημοψήφισμα. Ξαφνικά ένιωθες ότι τα timelines είχαν χωριστεί σε δυο στρατόπεδα, διάβαζες οργίλα στάτους από φίλους που μέχρι τότε ανέβαζαν μόνο τραγούδια και χαρωπές «Καλημέρες!!!», οι οπαδοί του ΟΧΙ χαρακτήριζαν τους οπαδούς τους ΝΑΙ ως ξεπουλημένους, οι οπαδοί του ΝΑΙ κατηγορούσαν όσους είχαν σκοπό να ψηφίσουν ΟΧΙ, ότι υπογράφουν τη θανατική καταδίκη της χώρας, οι διαγραφές και τα block έπεφταν βροχή. Ελάχιστες ήταν οι ψύχραιμες φωνές που διατύπωναν επιχειρήματα υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης αλλά αρκετοί ήταν αυτοί που απείχαν, όχι γιατί δεν είχαν σχηματίσει γνώμη αλλά επειδή ένιωθαν ότι μέσα σε ένα τέτοιο φιλοπολεμικό κλίμα το μόνο που θα κατάφερναν θα ήταν να τους σπάσουν τα νεύρα.
Δύο χρόνια μετά έχουμε, σαφώς μικρότερης κλίμακας, εμφυλίους να ξεσπούν μέρα παρά μέρα στo facebook. Έχει πλέον γίνει τόσο σύνηθες το φαινόμενο που κάποιοι από το πρωί γράφουν ως στάτους «Για ποιο θέμα τσακωνόμαστε σήμερα;» Οι αντιπαραθέσεις προφανώς χρήσιμες είναι, είναι ποτέ δυνατόν να συμφωνούμε όλοι; Ούτε καν χρειάζεται αυτό. Και ανθρώπινο είναι να χάσεις και την ψυχραιμία σου αλλά ορισμένες φορές αισθάνεσαι ότι ορισμένοι περιμένουν ένα στάτους ή ένα σχόλιο για να εκτονωθούν για όσα έχουν μαζέψει μέσα τους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Πάλι καλά που υπάρχουν κι εκείνοι που ακόμη αντιλαμβάνονται ότι με έξυπνο, καυστικό χιούμορ μπορούν να επικρίνουν κάτι με το οποίο διαφωνούν χωρίς να πέσουν σε μαλλιοτραβήγματα που δεν καταλήγουν πουθενά. Γιατί ποιος στο κάτω κάτω έχει αντοχή να διαβάζει 300 σχόλια κάτω από ένα στάτους για την Μαρίνα Σάττι;
Ακολουθεί λίστα με όσα προξένησαν μικρούς ή μεγαλύτερους εμφυλίους στο ελληνικό facebook για το 2017, μέχρι στιγμής. Δεν έχουν φυσικά όλα τον ίδιο δείκτη σοβαρότητας, η καφκική, δικαστική ιστορία της Ηριάννας Μ.Λ. και του Περικλή Μ. δεν μπορεί να συγκριθεί με την κυκλοφορία του πρώτου, ελληνόφωνου τραγουδιού της Μόνικα. Οι χρήστες όμως φαίνεται να το ξεχνούν αυτό και ορισμένες φορές τα λεκτικά μαχαίρια βγαίνουν είτε μιλάς για ένα πολιτικό ζήτημα που διαμορφώνει την κοινωνία στην οποία ζεις δημιουργώντας προηγούμενο είτε για το νέο single ανερχόμενης τραγουδίστριας. Κοινώς η μπάλα έχει χαθεί και αναζητείται μεταξύ των ψυχραιμότερων. Η σειρά είναι τυχαία:
Η μία πλευρά υποστηρίζει: Δε σε βάζει κανείς να το δεις με το ζόρι. Τηλεόραση είναι, δε χρειάζεται να το αναλύουμε τόσο πολύ.
Η άλλη: Οι πραγματικοί survivor βρίσκονται ανάμεσα μας κι όχι στον Aγ. Δομίνικο, όπου μια παρέα «διάσημων» και «μαχητών» μιλάει κακά ελληνικά και ρίχνει πισώπλατα μαχαιρώματα.
Η μία πλευρά υποστηρίζει: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάθε μέσο καταγγελίας που θα οδηγήσει στη σύλληψη του δράστη.
Η άλλη: Οι φωτογραφίες είναι προϊόν κολάζ και το έκανε για τα likes. Το επιχείρημα κατέρρευσε όταν το πρόσωπό που απεικονίζεται σε αυτές συνελήφθη για σεξουαλική παρενόχληση 48χρονης.
Η μία πλευρά υποστηρίζει: Ένα πλουσιόπαιδο οδήγησε με την αλαζονεία του «είμαι ο τάδε, κάνω ό,τι μου γουστάρει και στον δρόμο» και πήρε στον λαιμό του μια οικογένεια, προσδίδοντας ταξικό χαρακτήρα στην υπόθεση.
Η άλλη: Σας έχουμε δει πώς οδηγείτε κι εσείς με τα Χιουντάι.
Η μία πλευρά υποστηρίζει: ότι είναι ένα τραγούδι που συνδυάζει έξυπνα την παράδοση με τις νέες τάσεις, δροσερή, νέα παρουσία, πρωτότυπο βίντεο κλιπ που αποπνέει αισιοδοξία.
https://www.youtube.com/watch?v=oPX43SfFu0A
Η άλλη: έκανε λόγο για μέτριο τραγούδι τσίχλα, με εκνευριστική προώθηση ενώ υπήρξαν κατηγορίες ακόμη και για εξαγορά views στο youtube.
Η μία πλευρά υποστηρίζει: Ήταν ελιτίστικη και δεν είχε σχέση με την ελληνική πραγματικότητα ενώ υπήρξαν πολλές καταγγελίες για παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων.
Η άλλη: Ήταν το μεγαλύτερο και σημαντικότερο φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης που έχει διοργανωθεί ποτέ στην Ελλάδα, με πληθώρα εκθεμάτων και δράσεων.
Η μία πλευρά υποστηρίζει: Η διαιτησία ευνόησε σκανδαλωδώς τον ΠΑΟΚ. Για τα άγρια επεισόδια στην πεζογέφυρα μεταξύ των οπαδών φταίει η αστυνομία και η έλλειψη παιδείας.
Η άλλη πλευρά: Για τα επεισόδια στην πεζογέφυρα φταίνε πρωτίστως οι ομάδες που συντηρούν χουλιγκανικές συμπεριφορές είτε μέσω των προέδρων τους είτε αποδεχόμενες τέτοιες από τους οπαδούς τους.
Η μία πλευρά υποστηρίζει: Η ελληνική αστυνομία έχει επανειλημμένως επιδείξει ρατσιστική συμπεριφορά σε μέλη της LGBTQI+ κοινότητας που αρνούνται να δώσουν έτσι συγχωροχάρτι για αυτή την αντιμετώπιση.
Η άλλη: Θέλει θάρρος να είσαι και LGBTQI+ ακτιβιστής και αστυνομικός. Το Gay Pride πρέπει να είναι ανοιχτό σε όλους όσους θέλουν να το στηρίξουν.
Η μία πλευρά υποστηρίζει: ότι πρόκειται περί χυδαίας επίθεσης αρθρογράφου στον άνθρωπο που δολοφονήθηκε πριν από 26 χρόνια υπερασπιζόμενος το μαθητικό κίνημα.
Η άλλη: Ο Κασιμάτης είχε σκοπό να πλήξει τον Τσίπρα και όσους βολεύτηκαν χάρη στο συνδικαλιστικό κίνημα (σ.σ. βέβαια με το να προδιαγράψει την πορεία ενός ανθρώπου που δολοφονήθηκε ακόμη κι αν αυτός ήταν ο στόχος δεν βλέπω πώς αυτό εξαλείφει τη χυδαιότητα).
Η μία πλευρά υποστηρίζει: Ήταν ένας πολιτικός που έβλεπε μπροστά από την εποχή του. Κανένας θάνατος δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με χαιρεκακία ανεξαρτήτως ιδεολογικών τοποθετήσεων.
Η άλλη: Έβλαψε τον τόπο με τις πολιτικές του, ήταν ο πάτερ φαμίλιας της πιο διαπλεκόμενης οικογένειας της χώρας. Κι ο θάνατος μπορεί να αντιμετωπιστεί με χιούμορ.
Η μία πλευρά υποστηρίζει: Ήταν μια απόφαση με μορφή τιμωρίας την ίδια ώρα που ελεύθεροι με αναστολή αφήνονται βιαστές και άτομα που έχουν προσπαθήσει να αποδράσουν στο εξωτερικό. Επιπλέον, τα στοιχεία για την καταδίκη τους είναι ελλιπή.
Η άλλη: Βρέθηκε DNA της Ηριάννας πάνω σε όπλο. Τι ήθελε να μπλέξει να μπλέξει με τρομοκράτη; (σ.σ. ο σύντροφος της έχει αθωωθεί). Η δικαιοσύνη ξέρει καλύτερα άλλωστε «έχεις διαβάσει ολόκληρη τη δικογραφία;»
Η μία πλευρά υποστηρίζει: Είναι παράφωνη, ακούγεται σαν τρολιά, ποτέ δεν είχε ιδιαίτερο ταλέντο, απέτυχε στο εξωτερικό και το έριξε στον ελληνικό στίχο για να πουλήσει.
https://www.youtube.com/watch?v=3jBgHeRJKEQ
Η άλλη: Είναι ένα ευχάριστο, καλοκαιρινό τραγουδάκι. Μία αποτυχία δεν μπορεί να χαρακτηρίσει την πορεία ενός καλλιτέχνη.
Η μία πλευρά υποστηρίζει: Η φράση «Οι πραξικοπηματίες συνέβαλαν τελικά στον πλήρη εκδημοκρατισμό της Δεξιάς και διαμέσου αυτής και της χώρας» δεν αποτελεί παρά ξέπλυμα της χούντας. Ειδικά όταν εκείνη την περίοδο μέσω του Μάη του ’68 και άλλων κινημάτων ο κόσμος προχωρούσε και η Ελλάδα έμενε κολλημένη στο «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών».
Η άλλη: Ο αρθρογράφος είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale. Υπόγραψε το άρθρο με αυτή την επιστημονική του ιδιότητα.
H μία πλευρά υποστηρίζει: Ήταν μια ελλιπής αναφορά στα ’80ς που εστίαζε στον συναισθηματισμό, τη νοσταλγία και στην πασοκική καλτίλα.
Η άλλη: Ήταν συγκινητική, πλούσια και διασκεδαστική με αναφορές στην ποπ κουλτούρα. Η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού δεν ήταν τυχαία.
Η μια άποψη υποστηρίζει: Ο Σαββόπουλος χρησιμοποιεί την αποδοχή του και τη σκηνή για να κάνει αντιπολίτευση. Το «Όλοι Μαζί Μπορούμε» του ΣΚΑΪ είναι μια υποκριτική κίνηση φιλανθρωπίας ενός σταθμού με ξεκάθαρα φιλομνημονιακή στάση.
Η άλλη: Ο κόσμος δεν πήγε για τον Αλαφούζο αλλά για τα τραγούδια του Σαββόπουλου, που η αξία τους είναι ανεξάρτητη της προσωπικότητας του δημιουργού τους.
Η μια πλευρά υποστηρίζει: ότι δεν έχει ακομμάτιστο χαρακτήρα όπως ισχυρίζονται οι διοργανωτές της, είναι υποκινούμενη και κατεβαίνουν σε αυτοί όσοι δεν έχουν κατέβει στον δρόμο να διεκδικήσουν τίποτε άλλο στη ζωή τους.
Η άλλη: Έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν την εναντίωση τους στην κυβέρνηση (σ.σ. αλλά στάτους όπως «δεν είχαμε κόσμο λόγω των ανοικτών καταστημάτων και της προβολής επεισοδίου Survivor» είναι αλήθεια ότι δεν τους βοηθούν να τους πάρει κανείς στα σοβαρά).
Η μία πλευρά υποστηρίζει: Αποτελεί ξεπεσμό για ένα είδωλο της εφηβείας μας να τραγουδάει τον ύμνο Black Hole Sun ενώ η Απόλυτη από δίπλα διαβάζει τους στίχους και η «μπάντα» συνοδεύει λες και παίζει καψουροτράγουδο σε τριτοτέταρτα μπουζούκια.
https://www.youtube.com/watch?v=wZezRJ2Y81s
Η άλλη πλευρά: Είχαμε την ευκαιρία να τον δούμε από κοντά, λίγο πριν πεθάνει (κι ας μη το ξέραμε τότε) άλλωστε ένας καλλιτέχνης σαν τον Chris Cornell δεν μπορεί να χάσει την αξία του από μια ατυχή εμφάνιση.
Η μία πλευρά υποστηρίζει: ότι αμφισβητεί την ασφάλεια των εμβολίων και ανησυχεί για τη σύνδεση του MMR με τον αυτισμό. Υπάρχει γενικότερη επιφύλαξη απέναντι στις φαρμακευτικές.
Η άλλη: Η αποφυγή εμβολιασμού οδηγεί σε κίνδυνο εκ νέου εξάπλωσης ασθενειών που έχουν εξαλειφθεί. Άλλωστε ο γιατρός που διεξήγαγε την έρευνα για το MMR κατηγορήθηκε για δόλιους σκοπούς και έχασε την ιατρική του άδεια.
Η μία άποψη υποστηρίζει: Μέχρι πότε η επίσημη Εκκλησία θα έχει λόγο στη διδακτέα ύλη των σχολείων;
Η (περίπου) άλλη: Η Rihanna ήταν στην ύλη των Θρησκευτικών; WTF?
Στο πρώτο: οι Νεοδημοκράτες εναντίων των Συριζαίων μιλούν για ξεκάθαρη επέμβαση του υπουργού Πάνου Καμμένου σε μια υπόθεση για την οποία η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί.
Στο δεύτερο: Το άρθρο του Unfollow ακολούθησε ενδοαριστερή κόντρα καθώς θεωρήθηκε ότι το περιοδικό ξεπλένει το αφεντικό του. Υπενθύμιση: στελέχη του Unfollow συνεργάζονται με τα Παραπολιτικά, ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη.
Η μία πλευρά υποστηρίζει: Πώς γίνεται το 2017 να υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι η Γη είναι επίπεδη και να έχουν φτιάξει στο facebook το ομώνυμο γκρουπ;
Η άλλη: Αλήθεια τώρα;