Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ελπίδα έρχεται. Ο πολιτισμός που πάει;

Πήγαμε στο Ρομάντσο, στο πάρτι του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ και πήραμε μια ιδέα για το πως μπορεί να διαμορφωθεί το πολιτιστικό τοπίο μετά την 25η Ιανουαρίου.
Φωτογραφίες: Άγγελος Χριστοφιλόπουλος / FOSPHOTOS
Η Μάνια Παπαδημητρίου η αεικίνητη «ψυχή» της βραδιάς και η μοναδική που χόρεψε.

Η Μάνια Παπαδημητρίου η αεικίνητη «ψυχή» της βραδιάς και η μοναδική που χόρεψε.

Για «κουβέντα , ποτό και χορό» μας κάλεσε το Τμήμα Πολιτισμού τού ΣΥΡΙΖΑ, στο υπερδραστήριο Ρομάντσο χτες βράδυ, έξι ακριβώς ημέρες πριν απ’ τις εκλογές. Το ποτό έρεε άφθονο (κερασμένο ήταν μόνο το κρασί), κουβέντα είχε μπόλικη, χορό ελάχιστο-μόνο η Μάνια Παπαδημητρίου τόλμησε να λικνιστεί κάποια στιγμή δίπλα απ΄τα decks.

Πέρα από τις αμέτρητες ηχηρές απουσίες και την ισχνή σε γενικές γραμμές προσέλευση, αυτό που δεν είχε καθόλου η βραδιά ήταν γκλάμορους εμφανίσεις-ούτε o Λαζόπουλος, ούτε o Κραουνάκης, ούτε ο Κιμούλης εμφανίστηκαν. Kυρίως όμως, δεν είχε  προγραμματικές δηλώσεις πάνω στο αναθεωρημένο, διορθωμένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον πολιτισμό. Όσοι απόρησαν γι’ αυτό-κάποιοι φτάσανε ως το Ρομάντσο αποκλειστικά για τις ανακοινώσεις κι όχι για το πάρτι-μάθανε ότι το πρόγραμμα βρίσκεται ακόμα υπό επεξεργασία στα χέρια δυο ικανών και σοβαρών προσώπων, του Δημήτρη Σεβαστάκη και της Εφη Γιαννοπούλου, και ότι προς ώρας έχει γίνει focus στο Μέγαρο Μουσικής και στη Λυρική. Το Εθνικό Θέατρο δεν έχει μπει ακριβώς στο κάδρο, παρότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν για τα κρούσματα κακοδιαχείρισής του την τελευταία περίοδο. Η βραδιά διέθετε πάντως κι ανέκδοτο που αφορούσε τον διευθυντή του Εθνικού: την επιστολή που έστειλε ο Σωτήρης Χατζάκης στον Αλέξη Τσίπρα, την εποχή που τον κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι τού Εθνικού στην Επιθεώρησης Εργασίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την έκανε αμέσως πάσα. Δεν μπήκε στον κόπο να της ρίξει μισή ματιά.

Ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος είναι το πρόσωπο-κλειδί που ενώ καθόταν χτες στην μπάρα του Ρομάντσο και απολάμβανε το ποτό του μαζί με τον Κυριάκο Κατζουράκη, συγχρόνως απαντούσε ήρεμα στα ερωτήματα για το όνομα του πιθανού υπουργού Πολιτισμού σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: «Αρχικά ρωτήσαμε τον Κωνσταντίνο Τσουκαλά που όμως δεν δέχτηκε. Το ίδιο συνέβη με τον Γιώργο Κιμούλη και τον Θάνο Μικρούτσικο. Η λύση θα είναι «μεσαία». Σκεπτόμαστε, μεταξύ άλλων, και τον Δημήτρη Σεβαστάκη».

Η Ταμίλα Κουλίεβα, μια από τις ηθοποιούς  που ήρθαν να δηλώσουν την υποστήριξή τουςστο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ταμίλα Κουλίεβα, μια από τις ηθοποιούς που ήρθαν να δηλώσουν την υποστήριξή τουςστο ΣΥΡΙΖΑ.

Οικοδεσπότης ακόμη μια φορά ο Ρήγας Αξελός και αγχωμένος για την καθυστερηση των προσελεύσεων

Οικοδεσπότης ακόμη μια φορά ο Ρήγας Αξελός και αγχωμένος για την καθυστερηση των προσελεύσεων

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Το Ρομάντσο κατέκλυζαν οι μουσικές («Φθόνος των εχθρών του» των Lost Bodies, «Le vent nous portera» των Noir desir κ.ά), αλλά κάθε τόσο  απ΄το μικρόφωνο δινόταν η εντολή «παρακαλούμε να σταματήσει η μουσική», για να απευθύνει χαιρετισμό ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ που είχε μόλις καταφθάσει από άλλη συριζέικη εκδήλωση ή προεκλογική συγκέντρωση.

Η Μάνια Παπαδημητρίου, αεικίνητη και πανταχού παρούσα όλη τη βραδιά, πήρε πρώτη το μικρόφωνο από τον Ρήγα Αξελό, που παίζει, από όσο θυμάμαι, ρόλο οικοδεσπότη σε όλες τις συνάξεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον Πολιτισμό. Η ηθοποιός και υποψήφια στην Α’ Αθηνών μας παρότρυνε παθιασμένη «να μην φοβηθούμε τη μάχη την Κυριακή» και «να κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε. Γιατί όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ελλάδα, αφού περιμένουν απ΄την Ελλάδα το γύρισμα σελίδας σε ολόκληρη την Ευρώπη». Σε ότι αφορά στο τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως «έχει δεσμευτεί να κάνει τα πράγματα καλύτερα για τον κόσμο του Πολιτισμού και το κοινό. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική στιγμή».

Στο ίδιο «νικητήριο» κλίμα κινήθηκαν και οι ομιλίες των υπόλοιπων υποψηφίων. Η Άννα Φιλίνη διαπίστωσε ότι «έρχονται συγκλονιστικές ώρες για μας με την Αριστερά στην πρώτη γραμμή με τα σωστά και τα λάθη». Εμψυχωτικοί ήταν και ο Στέλιος Ελληνιάδης και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης. «Αντιστεκόμαστε στο φόβο. Να μην μείνει λεπτό, δευτερόλεπτο χαμένο», είπε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, αφήνοντας την αγκαλιά της Μάρως Δούκα.

Ντίνος Καρύδης και Τζο Καρατζογιάννης, βιδωμένοι στην μπάρα.

Ντίνος Καρύδης και Τζο Καρατζογιάννης, βιδωμένοι στην μπάρα.

Ρήγας Αξελός, Ντίνος Καρύδης, Σπύρος Μπιμπίλας
Ρήγας Αξελός, Ντίνος Καρύδης, Σπύρος Μπιμπίλας

Ο χώρος του βιβλίου, με την εξαίρεση του Δημήτρη Παπανικολάου και της Δούκα, ήταν απών εχτές. Και απ΄τους εικαστικούς ο Γιώργος Ξένος, o Κυριάκος Κατζουράκης και ο Κώστας Χριστόπουλος κράτησαν τη «σημαία». Από το χώρο της μουσικής οι εκπρόσωποι ήταν ο Στάθης Δρογώσης και η Καλλιόπη Βέττα.

Το θέατρο είχε πιο δυνατή παρουσία. Μαρία Κεχαγιόγλου, Εφη Θεοδώρου, Αννίτα Δεκαβάλλα, Αντώνης Δαγκλίδης, Ταμίλα Κουλίεβα, Σπύρος Μπιμπίλας, Κωνσταντίνα Τακάλου, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Τζο Καρατζογιάννης, Ντίνος Καρύδης. Γενικώς, ήταν πολύ πιο χαλαρά και υποτονικά απ’ ότι θα περίμενε κανείς εν όψει εκλογών αλλά και σε σύγκριση με όλες τις προηγούμενες συνάξεις του ΣΥΡΙΖΑ  για τον Πολιτισμό. Καθαρά προεκλογική η βραδιά, αλλά κανένας δεν έχει τη διάθεση να μπει πραγματικά στην πρίζα.   

ΡΟΜΑΝΤΣΟ  ΣΥΡΙΖΑ  ΑΡΙΣΤΕΡΑ  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΚΟΓΕΣ 2015
ΡΟΜΑΝΤΣΟ  ΣΥΡΙΖΑ  ΑΡΙΣΤΕΡΑ  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΚΟΓΕΣ 2015
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.