Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaDIGITAL STORIES

Παιδί μου τι είναι αυτό το “ROFL”; Τρώγεται;

«Μαμά διάβασε αυτό το άρθρο. Ο Δημήτρης Τζιάκας ετοίμασε το απόλυτο λεξικό του ίντερνετ.»
rofl_logo

 Η γλώσσα είναι κάτι το ζωντανό: εξελίσσεται διαρκώς με το πέρασμα των χρόνων, φροντίζοντας σε κάθε περίοδο να καλύπτει τις ανάγκες των ανθρώπων που τη χρησιμοποιούν, αποτυπώνοντας παράλληλα την κουλτούρα, τον πολιτισμό, τις επιρροές και εν πολλοίς τον χαρακτήρα τους. Οι γλώσσες όμως δεν αναπτύσσονται οι ίδιες απλά: συμβάλλουν και στη γέννηση νέων, είτε γλωσσών, είτε διαλέκτων. Δεν έχει σημασία αν αυτές είναι ορθά δομημένες, αν βασίζονται σε ένα σύστημα κανόνων ή αν έχουν την έγκριση και τις ευλογίες των γλωσσολόγων. Το ζητούμενο από μία γλώσσα είναι κατ’ αρχάς να εξυπηρετεί τον βασικό λόγο της ύπαρξής της: την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων που τη χρησιμοποιούν.

Με αυτό ως δεδομένο δεν αποτελεί έκπληξη η ύπαρξη της αργκό του διαδικτύου, μιας «slang» διαλέκτου ή ορθότερα τρόπου έκφρασης που έχουν υιοθετήσει οι χρήστες του διαδικτύου και ειδικότερα ως επί το πλείστον εκείνοι μικρότερων ηλικιών και οι θιασώτες του gaming. Λέξεις, εκφράσεις, brands, όλα αυτά μαζί συνθέτουν ένα πολύ ενδιαφέρον σύνολο ικανό να φέρει κοντά χρήστες του ίντερνετ και φίλους της ψηφιακής κουλτούρας απ’ όλο τον κόσμο. Αυτά που για τους υπόλοιπους μοιάζουν απλά με… κατά λάθος πατήματα των πλήκτρων ή καλιαρντά, σε περίπτωση που επιχειρήσουν να τα προφέρουν, για κάποιους άλλους είναι τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας.

Μολονότι για την εκμάθηση της περίφημης «internet slang» απαιτείται εξάσκηση, όπως και με μία ξένη γλώσσα, μια αρχή με κάποιες βασικές λέξεις και εκφράσεις μπορεί να γίνει, έτσι για να βεβαιωθούμε πως την επόμενη φορά που θα τύχει να ακούσουμε ή να διαβάσουμε κάποιες απ’ αυτές, δεν θα κοιτάμε τριγύρω με το βλέμμα του ροφού, περιμένοντας υπομονετικά να αλλάξει το θέμα…

ORLY Wallpapers

2048: Εθιστικότατο puzzle παιχνιδάκι για iOS, Android και PC. Εγγυημένο «κάψιμο».

4chan: Image board, μια πλατφόρμα με πολλούς «πίνακες» όπου βάσει θεματολογίας ο καθείς ανεβάζει ό,τι του καπνίσει. Μέσω αυτού διέρρευσαν πρόσφατα προσωπικές φωτογραφίες σελέμπριτις του Χόλιγουντ.

404: Το διασημότερο μήνυμα σφάλματος του ίντερνετ. Νεκρό link.

9GAG: Site που φιλοξενεί memes & gifs (βλ. παρακάτω) συνήθως αστεία μέχρι αηδίας. Ευθύνεται για άπειρες χαμένες εργατοώρες.

a/s/l: Τα αρχικά του age/sex/location. Απαραίτητο μετά την καλησπέρα τότε που το chatting γινόταν μέσω «ξερού» κειμένου.

Angry Birds: Ένα από τα πλέον δημοφιλή casual gaming franchises. Αν δεν το γνωρίζεις, καλώς ήρθες στον πλανήτη Γη.

Anonymous: Αμφιλεγόμενο γκρουπ χακτιβιστών (βλ. παρακάτω) που ευθύνεται για μπαράζ DDoS επιθέσεων σε διαδικτυακές τοποθεσίες. Είναι γνωστό λόγω των μασκών που φορούν τα μέλη του και παραπέμπουν στο V for Vendetta.

avatar: Εκείνη η εικόνα που μας αντιπροσωπεύει σε sites και πλατφόρμες. Σαν να λέμε εικόνα προφίλ.

MacquarieDictionaryInternet_spelling

Bitcoin: Νομισματική μονάδα που παράγεται ψηφιακά βάσει συγκεκριμένου αλγορίθμου. Χρησιμοποιείται πλέον σε πληθώρα συναλλαγών ενώ υπάρχουν κανονικά και ισοτιμίες με άλλα νομίσματα.

belfie: Από το bum και το selfie. Σαν να λέμε… selfie του κ**ου!

Bing: Η όχι και τόσο δημοφιλής μηχανή αναζήτησης της Microsoft.

BitTorrent: O No.1 client για το κατέβασμα και τον διαμοιρασμό torrents.

blog: Ένα προσωπικό συνήθως site στο οποίο ο γράφων γράφει ό,τι του κατέβει, σαν ένα δημόσιο ημερολόγιο ή στήλη άποψης (ή όπως αλλιώς το φανταστεί τέλος πάντων).

brb: Από το be right back.

Candy Crush Saga: Το παιχνίδι με το οποίο «καίγονται» εκατομμύρια άνθρωποι τη μέρα. Και κανείς δεν ξέρει το γιατί…

captcha: Τα γράμματα και οι αριθμοί που πρέπει να εισάγουμε συνήθως για επιβεβαίωση κατά τη δημιουργία λογαριασμού οπουδήποτε.

Chatroulette: Site που ενώνει κάθε καρυδιάς καρύδι που θέλει να μιλήσει (και όχι μόνο) με έναν άγνωστο online. «Τίκι τάκα» ανώτερο κι απ’ αυτό της Μπαρτσελόνα.

cloud: Το όλο concept της αποθήκευσης δεδομένων σε servers κάπου κεντρικά (αντί τοπικά σε συσκευές) με δυνατότητα προσπέλασής τους από οπουδήποτε στον κόσμο.

cookies: Τα «μπισκοτάκια» που πρέπει να δέχεται το PC μας προκειμένου να θυμάται τα sites που επισκεφθήκαμε κι αυτά εκείνο.

DDoS attacks: Denial of Service attacks ή αλλιώς Επιθέσεις άρνησης υπηρεσιών Προσφιλής τακτική hacking/cracking στις τάξεις των ταραχοποιών στοιχείων του διαδικτύου.

DM: Direct message, χρησιμοποιείται κατά βάση στο Twitter.

Edward Snowden: Μια κινητή βάση πληροφοριών, ο τύπος έχει βγάλει στη φόρα τα άπλυτα NSA και CIA και φυσικά καταζητείται. Το σύγχρονο «βαθύ λαρύγγι».

encryption: Η κρυπτογράφηση των δεδομένων online. Απαραίτητη σε οικονομικές/εμπορικές συναλλαγές, επιτυγχάνεται με αρκετούς διαφορετικούς τρόπους.

emoticon: Οι φατσούλες που χρησιμοποιούμε στο chatting. Από το emotional και το icon.

fail: Η αποτυχία γενικώς ομιλώντας.

Farmville: Παιχνίδι στο Facebook στα πόδια του οποίου σφάζονταν παλικάρια! Τρελά εθιστικό, εξελίχθηκε σε κορυφαίο trend του δικτύου σε χρόνο μηδέν.

feed: Ο χώρος (συνήθως η αρχική σελίς) που έρχονται ενημερώσεις από τις κινήσεις των επαφών μας σε κάποιο δίκτυο.

ffs: Συντομογραφία του For f*ck’s sake. Μην το πείτε δημοσίως.

Flappy Bird: Άλλο «καμένο» παιχνίδι που έκανε τρελή επιτυχία πρόσφατα. Γενικώς καθετί με πουλιά πουλάει…

flash: Πλατφόρμα της Adobe στην οποία βασίζονται κινούμενες εικόνες, παιχνίδια και animated γραφικά σε σελίδες και εφαρμογές. Εναλλακτική επιλογή είναι το HTML 5.

fml: Το F*ck my life. Το «καντήλι» του την αγγλική ομιλούντος ιντερνετάκια.

foursquare

Foursquare: Δίκτυο μέσω του οποίου οι χρήστες έκαναν check in σε περιοχές και ανακάλυπταν κουλ μαγαζιά. Κάποιες από τις λειτουργίες του πέρασαν στη νέα εφαρμογή, ονόματι Swarm, όμως όλοι το Foursquare θυμούνται. Γιατί άραγε…;

ftw: Το For the win. Εμψυχωτικού χαρακτήρα αρκτικόλεξο.

g2g: Συντομογραφία του got to go.

gif: Κινούμενες εικόνες μικρού μήκους, συνήθως με άκρως χιουμοριστικό χαρακτήρα.

googlάρω: Το ρήμα που υποδηλώνει χρήση του Google για την πραγματοποίηση μιας αναζήτησης.

Grumpy cat: Η πιο γνωστή γάτα στο διαδίκτυο. Έγινε διάσημη για το μοχθηρό και συνάμα αδιάφορο βλέμμα της, εξελίχθηκε σε meme (βλ. παρακάτω).

Grumpy-Cat

hashtag: Το συμβολάκι που εμφανίζεται αν πατήσουμε Shift+3, γνωστό και ως δίεση. Οι λέξεις που το ακολουθούν συνήθως περνούν ως tags (βλ. παρακάτω) σε κάποιες υπηρεσίες.

hactivism: Από το χάκινγκ και τον ακτιβισμο, ο περίφημος «χακτιβισμός» εναντιώνεται στο όλο σύστημα που λυμαίνεται –και- το ίντερνετ, εξαπολύοντας συχνά-πυκνά επιθέσεις εναντίον διαδικτυακών τοποθεσιών.

I Can Has Cheezburger?: Από τα καλύτερα meme (βλ.παρακάτω) sites.

internetz: Τα ιντερνέτια.

IRC: Έτσι επικοινωνούσε παλιά ιντερνετικά ο κόσμος. Κείμενο και μόνο.

irl: Συντομογραφία του in real life, στην πραγματικότητα.

j/k: Just kidding. Μη μας πάρουν και με τις πέτρες.

Kickstarter: Η διασημότερη πλατφόρμα crowdfunding. Κάποια projects για να ολοκληρωθούν καταφεύγουν στην ανεύρεση κεφαλαίων από το κοινό. Το Kickstarter τα μαζεύει και μέσα απ’ την κοινότητά του τα βοηθά να πετύχουν τον στόχο τους.

KnowYourMeme: Κι άλλο site για mems, εξίσου «προβληματικό». Με την καλυτερότερη έννοια.

lmao: laughing my ass out. Γέλιο μέχρι αηδίας.

LMGTFY: Let me Google that for you. Site για όλους εκείνους που ρωτάνε το μακρύ τους και το κοντό τους ενώ θα μπορούσαν απλά να το είχαν googlάρει.

lol: laughing out loud. Γέλιο. Απλό.

LulzSec: Γκρουπ χακτιβιστών περισσότερο αμφιλεγόμενο κι απ’ τους Anonymous. Ξεκίνησε από εκεί, στη συνέχεια αποσπάστηκε και άρχισε τις επιθέσεις ένθεν κακείθεν, έχοντας κι αυτό βάλει στο μάτι τις μεγάλες εταιρείες.

meme: Ατάκες, φωτογραφίες, κινούμενες εικόνες, οτιδήποτε αστείο που για κάποιο λόγο γίνεται μόδα και χρησιμοποιείται ευρέως στο διαδίκτυο.

NSFW: Not suitable for work. Προηγείται ακατάλληλων για το γραφείο εικόνων και γενικότερα περιεχομένου.

OMG: Oh my God.

OOO: Συντομογραφία για το out of office στα emails.

ORLY?!: Oh really? Χρησιμοποιείται για να δείξει έκπληξη και δυσπιστία. Η απάντηση μπορεί να είναι είτε το Yarly! (ναι), είτε το Nowai! (όχι). Το meme αυτό συνοδεύεται κι από μια λευκή κουκουβάγια σε μια ιδιαίτερα αστεία πόζα.

Overly attached girlfriend: Κι άλλο meme. Πρόκειται για την κατά κόσμο Laina Morris η οποία είχε δημιουργήσει απλά ένα βίντεο στο πλαίσιο ενός διαγωνισμού στο YouTube. Η κοπέλα-stalker που δεν αφήνει τον δύσμοιρο boyfriend στιγμή μόνο του.

file_190223_0_overly-attached-girlfriend-header

p2p: Ως peer-to-peer προγράμματα θεωρούνται όλα όσα επιτρέπουν (ή έστω, επέτρεπαν) την απ’ ευθείας ανταλλαγή περιεχομένου από τους χρήστες χωρίς την ανάγκη κεντρικών σέρβερ. Θυμόμαστε κυρίως τα Napster, KaZaA Audiogalaxy και LimeWire ως προπομπούς των torrents (βλ. παρακάτω).

Photobucket: Site που μπορούμε να ανεβάσουμε τη φωτογραφία μας με ένα κλικ.

PWNED!: Εναλλακτικός τρόπος γραψίματος του owned, γράφεται με κεφαλαία για έξτρα ένταση. Χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις που κάποιος μας έχει… πάρει τα σώβρακα, ιδίως σε κάποιο videogame, ή ξεφτιλίσει γενικότερα.

Reddit: Σαν το 4chan με τη διαφορά ότι έχει και σοβαρό περιεχόμενο (bulletin και όχι image board γαρ).

Rickroll: Αστειάκι του ίντερνετ σύμφωνα με το οποίο ακολουθώντας ένα link, αντί να βγούμε εκεί που περιμένουμε να βγούμε, εμφανίζεται μπροστά μας βίντεο να παίζει το κομμάτι του Rick Astley, Never Gonna Give You Up.

rofl: rolling on the floor laughing. Γέλιο μέχρι δακρύων.

roflmao: rolling on the floor laughing my ass out. Γέλιο μέχρι ασφυξίας.

tag: Όταν κάποιος επισημαίνει την παρουσία μας σε μια φωτογραφία με μία, τρόπον τινά, μόνιμη σφραγίδα. Ρουφ.

TBT: Throwback Tuesday ή αλλιώς το έθιμο όλος ο κόσμος σε Twitter και Instagram να ανεβάζει «μπαγιάτικες» φωτογραφίες χωρίς κανέναν ενδοιασμό.

trolling: Η δημοσίευση «εμπρηστικών» ή εν πάση περιπτώσει επιθετικών σχολίων προκειμένου να εκνευριστεί κάποιος άλλος χρήστης/μέλος. Εναλλακτικά, το καλαμπούρι σε κάποιον.

Tom: Ο πρώτος μας φίλος στο MySpace. Δεν γινόταν να ανοίξει κανείς λογαριασμό και να μην έχει σαν φίλο τον «Tom from MySpace»…

Torrent: Ο εύκολος τρόπος διαμοίρασης αρχείων απ’ ευθείας μέσω των χρηστών. Τα torrents είναι τύποι αρχείων που περιέχουν μέσα τους πληροφορίες για το κατέβασμα άλλων.

Twitch: Site για live streaming gaming ως επί το πλείστον περιεχομένου. Εξαγοράστηκε πρόσφατα από το Amazon για μια καραβιά λεφτά.

UI: Το user interface ή αλλιώς το περιβάλλον εργασίας/χρήσης.

Viber: Σούπερ προγραμματάκι για δωρεάν επικοινωνία μέσω γραπτών μηνυμάτων ή live κλήσεων. Αντίπαλός του το WhatsApp.

Vine: Συμπλήρωμα του Twitter, αφήνει τους χρήστες να τραβήξουν μικρά βίντεο και να τα ανεβάσουν όπου τους κάνει κέφι. Σαν τα .gif που λέγαμε πιο πάνω, απλά στο πιο σύγχρονο και social.

viral: Όταν κάτι διαδίδεται από στόμα σε στόμα με τέτοιους ρυθμούς που σε χρόνο dt το γνωρίζει κάθε καρυδιάς καρύδι.

WhatsApp: Σούπερ προγραμματάκι για δωρεάν επικοινωνία μέσω γραπτών μηνυμάτων ή live κλήσεων. Αντίπαλός του το Viber.

Wikileaks: Το site των αποκαλύψεων. Wiki φάση όπου ανεβαίνει υλικό από διαρροές, παρακολουθήσεις και λοιπές «σκοτεινές» ενέργειες. Με τον Στέφανο Χίο θα ήταν κλάσεις ανώτερο.

XXX: Σύντομη περιγραφή ακατάλληλων βίντεο (i.e. τσόντας). Με μικρά (δηλαδή xxx) μπορεί να σημαίνει και φιλάκια.

yolo: Αρκτικόλεξο για το you only live once. Στα ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί με εκείνο το λυτρωτικό «δε γαμ***αι» πριν από κάποια τρέλα.

fomo: Το νέο yolo, σημαίνει fear of missing out. Τι γίνεται όταν η παρέα δεν ανανεώνει τα social media της; Μήπως κάνουν κάτι και μείναμε, άγνωστο πώς, στην απ’ έξω. Πάθηση που αναγνωρίζεται παγκοσμίως πλέον.

Zynga: Η εταιρεία που μας έχει κατά καιρούς προσφέρει αρκετά hits στο Facebook με πρώτο και καλύτερο το Farmville.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.