Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΤΑ ΓΚΟΜΕΝΙΚΑ

Πώς θα κάνουμε σεξ στο (πολύ κοντινό) μέλλον;

Η Λίνα Ρόκου εξετάζει την τεχνολογία που θα φέρει τα πάνω κάτω όσον αφορά την ηδονή και πως εξ αιτίας της θα αποκτήσουμε νέους ορισμούς για το σεξ, τον έρωτα και την αγάπη.
Εικονογράφηση: Κατερίνα Καραλή
ΣΤΗΛΗ
author-thumb
ΤΑ ΓΚΟΜΕΝΙΚΑ
H Λίνα Ρόκου μαρτυρά όσα λέγονται μεταξύ 3ου και 4ου ποτού.

Υποθέτω ότι πάντα ως άνθρωποι είχαμε μια έμφυτη περιέργεια για το μέλλον, για το πώς θα ζούμε σε κάποια χρόνια, ίσως ακόμη και τα χρόνια που εμείς δε θα ζούμε πια. Όλοι έχουμε ένα έμφυτο ενδιαφέρον για το σεξ, άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο, κι αυτό έχει να κάνει με την ιεράρχηση του ως βασικού ή όχι συστατικού που μας κάνει ευτυχισμένους ή χαρούμενους ή ικανοποιημένους ή ανακουφισμένους ή και όλα τα παραπάνω.

Είμαστε η γενιά που σκάει στα μούτρα της η 4η βιομηχανική επανάσταση, που επηρεάζει την καθημερινότητα, τη διαβίωση της, την επικοινωνία της και εννοείται και τις διαπροσωπικές της σχέσεις. Δεν υπάρχει πια μόνο μία πραγματικότητα, η βιολογική. Υπάρχει η εικονική, η εκτεταμένη, η μεικτή ή υβριδική. Εκεί δηλαδή που εικονικά και πραγματικά υποκείμενα ή αντικείμενα υπάρχουν παράλληλα και αλληλεπιδρούν σε αληθινό χρόνο. Νομίζετε πως το σεξ, αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής, δεν έχει ήδη επηρεαστεί από τη νέα πραγματικότητα; Και πόσο θα επηρεαστεί ακόμη; Το πώς αναπτύσσεται η οικειότητα, το πώς αλληλεπιδρούμε με τους ερωτικούς/σεξουαλικούς μας συντρόφους, το πώς εξερευνούμε περαιτέρω πεδία σεξουαλικότητας χάρη στις νέες τεχνολογίες και στην πρόοδο της ιατρικής, το αν τα εξερευνούμε μόνοι μας, με σύντροφο/συντρόφους, με τεχνητούς συντρόφους, το πώς εξελίσσεται η έννοια της  οικογένειας, της αγάπης, του έρωτα ακόμη και του ίδιου του σεξ είναι μια συζήτηση που συνεχώς εξελίσσεται και κεντρίζει τη φαντασία μας όσο και το ίδιο το σεξ. Γιατί δεν μας φτάνει να κάνουμε σεξ· αν μας έφτανε δε θα μιλούσαμε γι’ αυτό, δεν θα γράφαμε γι’ αυτό, δεν θα προσπαθούσαμε να βρούμε νέους τρόπους να το εξερευνήσουμε, να το απολαύσουμε ακόμη περισσότερο, να το κάνουμε βασικό κομμάτι της εκπαίδευσης μας (όπως θα έπρεπε να είναι). Ο τρόπος που κάνουμε σεξ είναι ένας οδηγός κατανόησης του εαυτού μας και η κοινωνική του υπόσταση μια χαρτογράφηση της εκάστοτε κοινωνίας. Τι περιμένουμε λοιπόν από το σεξ του μέλλοντος; Ποιες είναι οι προβλέψεις;

Ραντεβού σε virtual reality περιβάλλοντα

Το facebook έχει ήδη ξεκινήσει τo Virtual Dating. Το διαφημίζει ως έναν νέο τρόπο για να ξεφύγεις από τα βαρετά πρώτα ραντεβού και να κάνεις κάτι διαφορετικό. Τι σημαίνει αυτό; Κάνεις αίτηση μέσω της σελίδας Virtual Dating στο facebook και εφόσον σε επιλέξουν βγαίνεις ραντεβού με έναν άγνωστο σε έναν virtual reality περιβάλλον. Στην πραγματικότητα αυτό που σου λέει είναι ότι εάν βαρεθείς με τον άλλο τουλάχιστον θα έχεις να παίξεις και να απασχοληθείς με τα αντικείμενα του εικονικού κόσμου. Στο κάτω κάτω αν μπορείς να περάσεις και μόνος σου καλά χρειάζεσαι κάποιον άλλον; Ή τέλος πάντων πόσο κοντά σου τον χρειάζεσαι; Και αυτά τα ερωτήματα μας φέρνουν στο επόμενο στοιχείο.

Σεξ εξ αποστάσεως

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζονται μέσω κοινωνικών δικτύων και dating apps. Μπορείς να είσαι οπουδήποτε στον πλανήτη και να γνωριστείς με κάποιον που μπορεί να είναι οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη. Ο χώρος στο διαδίκτυο δεν έχει καμία σχέση με τον γεωγραφικό χώρο αλλά γιατί αυτό να αποτελεί εμπόδιο στη σεξουαλική ευχαρίστηση; Σκέψου πόσα sex toys υπάρχουν που συνδέονται με apps άρα μπορείς να τα χειριστείς από απόσταση. Η έκθεση των Ross Dawson και Jenna Owsianik για το Μέλλον του Σεξ προβλέπει ότι μέχρι το 2025 3d εκτυπώσεις μελών του σώματος (δε θέλει πολλή φαντασία ποια θα είναι αυτά) που θα ενεργοποιούνται μέσω αφής  θα προσφέρουν έξτρα δόσεις ρεαλιστικής έντασης στο σεξ εξ αποστάσεως ενώ μέχρι το 2028 πάνω από το ένα τέταρτο νεαρών ατόμων θα έχουν μία τουλάχιστον σεξουαλική εμπειρία από απόσταση.

Σεξ με ρομπότ

Θυμάστε τον Τζουντ Λο ως Ζιγκολό Τζο στο Α.Ι. του Στίβεν Σπίλμπεργκ; Καλό είναι να τον φέρετε στον νου σας πριν σας φανεί απωθητική η ιδέα να κάνετε σεξ με ένα πλάσμα που δεν είναι άνθρωπος αλλά ανθρώπινο δημιούργημα. Για να μην πάμε ακόμη πιο πίσω στον χρόνο όταν η ρέπλικα Ρέιτσελ ξεμυάλιζε τον Ρικ Ντεκάρντ στο εμβληματικό Blade Runner. Μόλις τρία χρόνια πριν σε μια έρευνα που διεξήχθη on line μέσω της Amazon Mechanical Turk σε δείγμα 100 ανθρώπων οι περισσότεροι διατύπωσαν την άποψη ότι το να κάνεις σεξ με ένα sex robot μοιάζει περισσότερο σα να αυνανίζεσαι χρησιμοποιώντας ένα sex toy παρά να κάνεις σεξ με ένα άλλο άτομο. Όμως το τι είναι πρέπον και τι όχι να κάνεις με ένα sex robot δεν ήταν κοινό για όλους. Μια νέα σεξουαλική ηθική παίρνει σχήμα μπροστά στην προοπτική μιας σεξουαλικής επαφής με ένα sex robot. Όλα αυτά βρίσκονται υπό διαμόρφωση καθώς βρισκόμαστε στα πρώτα βήματα, αλλά ήδη περπατάμε έστω και σε άγνωστα εδάφη. Η εταιρεία RealDoll που δημιουργεί εξατομικευμένες κούκλες του σεξ με βάση πραγματικούς ανθρώπους πουλάει on line και sex robots που μοιάζουν εξωπραγματικά (;) ζωντανά.

Σύμφωνα με την έκθεση Το Μέλλον του Σεξ μέχρι το 2045 ένας στους δέκα νεαρούς ενήλικες θα έχει κάνει σεξ με ένα ανθρωποειδές ρομπότ. Τι όμως θα μπορούμε να κάνουμε με τα ρομπότ; Θα μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε για σεξουαλική εκπαίδευση; Για ανθρώπους με σεξουαλικές δυσλειτουργίες που δυσκολεύονται να βρουν παρτενέρ; Να βγάζουμε τα όποια βίτσια έχουμε πάνω τους ώστε να αποφύγουμε σεξουαλικά εγκλήματα; Η νέα αυτή πρακτική δεν οδηγεί μόνο σε καινούρια μονοπάτια σεξουαλικότητας αλλά πιθανόν και σε νέες μορφές έρωτα, αγάπης και οικειότητας. Στο Her του Σπάικ Τζόνζι ο Γιοακίν Φοίνιξ ερωτεύθηκε ένα λειτουργικό σύστημα που ήταν εκεί για ικανοποιήσει κάθε του ανάγκη. Βέβαια το λειτουργικό είχε τη φωνή της Σκάρλετ Γιόχανσον, οπότε Γιοακίν έχεις την αμέριστη κατανόησή μας.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μας βρίσκει ταίρι

Ένα από πιο τα πετυχημένα επεισόδια του Black Mirror ήταν το Hang the dj, ναι εκείνο που μας παρουσιάζει ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ένα dating app για να βρουν το ταίρι τους, αλλά στην ουσία το app βρίσκει το ταίρι τους γι’ αυτούς καθώς από την αρχή τους δίνει την ημερομηνία λήξης της σχέσης. Άρα κάθε σχέση είναι απλώς ένα στάδιο μέχρι να φτάσεις σε αυτή που δε θα έχει ημερομηνία λήξης (όλες έχουν, μην πιστεύετε ούτε τον αλγόριθμο). Το τέλος διφορούμενο: ένα ζευγάρι που έχει «λήξει» αλλά στο μεταξύ έχει ερωτευθεί περνάει από διάφορες αποτυχημένες σχέσεις και τελικά ξαναβρίσκεται. Και για να μη χάσουν ο ένας τον άλλον κάνουν την επανάσταση τους και αδιαφορούν για το app. Όμως στην πραγματικότητα σε όλο το επεισόδιο παρακολουθούμε τις προσομοιώσεις τον δύο κεντρικών χαρακτήρων. Το σύστημα επιβεβαιώνει την πρόβλεψη του ότι ταιριάζουν μέσω της εξέγερσης τους εναντίον του. Έτσι όταν βρισκόμαστε στην «πραγματικό κόσμο» ο Φρανκ και η Έιμι κάθονται σε ένα μπαρ έτοιμοι να ξεκινήσουν μια κοινή πορεία αφού το σύστημα ύστερα από τις δοκιμές του αποφάσισε ότι ταιριάζουν κατά 99.8% (Από τις 1000 προσομοιώσεις επαναστάτησαν για χάρη του έρωτα τους στις 998). Ρομαντικό ή όχι; Εσύ αποφασίζεις. Α, συγγνώμη αυτό ίσχυε για το Bandersnatch.

Η επιστήμη στην υπηρεσία του σεξ

Θα φτιάχνουμε sex robots. Αλλά δεν θα κάνουμε μόνο αυτό. Θα βελτιώνουμε την ανθρώπινη φυσιολογία ώστε να απολαύσουμε με νέους τρόπους το σεξ. Η πρόβλεψη είναι ότι μέχρι το 2027 θα έχουμε καταφέρει με διάδραση μεταξύ δύο εγκεφάλων να επιτυγχάνεται σεξουαλική διέγερση σε τέτοιο βαθμό που θα έχουμε οργασμούς. Δικαίωση για τους sapiosexual εδώ και τώρα.

Όλα τα παραπάνω μπορεί να μοιάζουν με σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά πολύ πιο κοντά από όσο νομίζουμε. Τα νέα δεδομένα ανοίγουν νέους ορίζοντες στη σεξουαλικότητα και στον ερωτισμό. Δεν σημαίνει ότι  μας καταργούν, όμως χρειαζόμαστε νέους ορισμούς και ίσως καινούριους ηθικούς κανόνες για να διαχειριστούμε καλύτερα τα όσα συμβαίνουν. Μοιάζει ότι μπαίνουμε σε μια εποχή που αν και οι δίοδοι προς το σεξ διευρύνονται ταυτόχρονα οι πρακτικές εστιάζουν στο άτομο και στην ικανοποίηση του και όχι στο χτίσιμο σχέσεων. Ίσως φταίει ότι πιο πολύ από ποτέ ο χρόνος είναι χρήμα και η αποτυχία ενός πειράματος κοστίζει. Ίσως ότι πάντα ψάχναμε να γιατρέψουμε τις πληγές του έρωτα και έναν ανώδυνο τρόπο για να πορευτούμε συναισθηματικά. Κάθε επόμενο βήμα μοιάζει να έχει σκοπό την ελαχιστοποίηση ρίσκου είτε στην εύρεση συντρόφου είτε ακόμη και στην αναζήτηση ηδονής. Όμως, δεν μπορώ να σκεφτώ τι θα ήμασταν χωρίς τις ουλές από έρωτα, χωρίς ξενύχτια και κλάματα και ανασφάλεια και ζήλιες και ένταση. Γιατί στο μυαλό μου, αυτό που διαθέτω ως άνθρωπος του 2019, δεν μπορείς να βγάλεις ένα χειρουργικό νυστέρι και να τεμαχίσεις μια ερωτική ιστορία για να κρατήσεις μόνο τις αγκαλιές, τα φιλιά, τα γέλια, την ηδονή, την επικοινωνία, την τρυφερότητα, την αγάπη. Δεν ξέρω. Ίσως το μέλλον με διαψεύσει. Ίσως όχι.

*Τα ρομπότ της εικονογράφησης είναι του Hajime Sorayama.

POP TODAY
LIFE
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.