14542289_1385878631439864_8085301852614684542_o

Φωτογραφία: Ανδρέας Κοντοκάνης

Από τότε που μάθαμε ότι βγήκε ξανά παγκόσμια πρωταθλήτρια, την αναζητήσαμε αμέσως. Το να κατακτάς την πρώτη θέση τρίτη φορά από το 2013 μέχρι σήμερα στο παιχνίδι που θέλει κοφτερό μυαλό και αυτοσυγκέντρωση δεν είναι κάτι λίγο. Η Ελληνίδα όμως σκακίστρια μπορεί να μην έχει αποκτήσει ακόμα τη φήμη του αλλά σίγουρα είναι πιο γλυκιά από τον Μπόμπι Φίσερ ή άλλους διάσημους σκακιστές. 

Η τελετή απονομής

Η τελετή απονομής

Ένα έξυπνο, χαμογελαστό κορίτσι, 16 χρονών με καταγωγή από την Καβάλα κατέκτησε πριν λίγες μέρες πήρε την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων που διεξήχθη στην πόλη Χάντι Μανσίνσκ στη Ρωσία. Εννέα βαθμοί σε έντεκα αγώνες την ανέδειξαν πανηγυρικά παγκόσμια πρωταθλήτρια. Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά αφού το βουνό είναι συνηθισμένο από τα χιόνια.  

Η Σταυρούλα Τσολακίδου τo 2013 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κορασίδων μέχρι 14 ετών και το 2015, επίσης χρυσό, στο Παγκόσμιο μέχρι 16 ετών. Η τωρινή της νίκη επισφραγίζει τις ικανότητές της και χαράζει τον δρόμο για ακόμα περισσότερες και μεγαλύτερες διακρίσεις. 

tsolakidou

Πώς ξεκίνησες την επαφή σου με το σκάκι; Όταν ήμουν 7 χρονών, ο μπαμπάς μου μου έδειξε τις κινήσεις. Πήγα και στο σχολείο που έκαναν κάτι μαθήματα, τα πήγα καλά σε ένα τουρνουά, στο σχολικό πρωτάθλημα και ο δάσκαλος μου είπε να γραφτώ στον σύλλογο της Καβάλας, ώστε να κάνω πιο πολλά μαθήματα. 

Θα ήθελες να παίξεις απέναντι στον Φίσερ; Εννοείται πως θα ήθελα. Απίστευτο θα ήταν. Σίγουρα.

Έχεις κάποιο πρότυπο; Έχω πολλά πρότυπα. Βασικά έχω πολλούς κορυφαίους παίκτες στο μυαλό μου, όπως η Judit Polgár που είναι κορυφαία σκακίστρια όλων των εποχών και ο Kasparov σίγουρα που είναι ο πρώτος καν που έχω σκεφτεί.

Πιστεύεις ότι θα κέρδιζες τον υπολογιστή Deep Blue; Ε, δε νομίζω! Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα έπαιζα με κορίτσια 17-18 χρονών.

Πώς είναι στην ηλικία σου να ασχολείσαι με το σκάκι; Πολλά παιδιά ασχολούνται με το σκάκι. Δεν είναι κάτι μεγαλίστικο. Είναι και άθλημα, αλλά ουσιαστικά είναι ένα παιχνίδι. 

Εσύ το βλέπεις σαν παιχνίδι; Πλέον όχι. Είναι παιχνίδι, αλλά είναι και άθλημα. Είναι και τέχνη και πολιτισμός. Για εμένα πλέον είναι επάγγελμα, γιατί θέλω να ασχοληθώ σοβαρά με αυτό.

Υπάρχει επαγγελματική σταδιοδρομία στο σκάκι; Στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολα, γιατί δεν έχουμε παράδοση στο σκάκι. Αλλά τα τουρνουά έχουν πολλά έπαθλα και άμα είσαι στην κορυφή του κόσμου, σίγουρα θα μπορέσεις να ασχοληθείς επαγγελματικά και να ζήσεις από αυτό. Βέβαια, εγώ θέλω πάρα πολλή δουλειά και είναι πολύ νωρίς για να πω κάτι τέτοιο. Χρειάζεται πολύ πιο υψηλό επίπεδο. 

Χρειάζονται και χορηγοί. Σίγουρα χρειάζονται για να παίρνεις μέρος σε τουρνουά. Και για τις προπονήσεις είναι πολύ σημαντικό να έχεις κάποια χρηματική βοήθεια.

Από παλιότερη συνάντηση της με τον π. Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια

Από παλιότερη συνάντηση της με τον π. Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια

Γεννημένη στην σκακιστούπολη που λέγεται Καβάλα, η Σταυρούλα έδειξε ότι με επιμονή και καλή προετοιμασία, μπορείς να κάνεις θαύματα. «Ποτέ, καμία άλλη αθλήτρια, πανελλαδικά ή πανευρωπαϊκά, σε τόσο νεαρή ηλικία, δεν κατέκτησε τρία συνεχόμενα παγκόσμια πρωταθλήματα», όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας, Βασίλης Θεοδωρίδης, στον οποίο αγωνίζεται η Σταυρούλα Τσολακίδου.