Ο Καρλ Σέιγκαν γεννήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 1934 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες του 20ου αιώνα, με εξεταζόμενα πεδία εκείνα της αστρονομίας και της αστροφυσικής. Πιθανότατα βέβαια, αν δεν είστε γνώστες του αντικειμένου του, να τον γνωρίζετε μέσω του φιλμ “Επαφή” (Contact) με τη Τζόντι Φόστερ. Το βιβλίο όπου βασίστηκε το σενάριο είχε γραφτεί από το Σέιγκαν. Ή ακόμη και από τις σειρές εκλαϊκευμένης επιστήμης τη δεκαετία του ’80 που είχαν την υπογραφή του με τίτλο: Cosmos: A Personal Voyage.

popaganda_carl_sagan_1
 • Ο Σέιγκαν είχε εβραϊκή καταγωγή και από τους δυο του γονείς, ενώ ο πατέρας του είχε γεννηθεί στη σημερινή Ουκρανία.
 • Η βάση της εκπαίδευσής του ήταν στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, όπου και αποφοίτησε το 1955, για να συνεχίσει με μεταπτυχιακό στη Φυσική και διδακτορικό στην Αστρονομία και Αστροφυσική.
 • Έδωσε απάντηση σε ερωτήματα που ταλαιπωρούσαν τον επιστημονικό κόσμο, όπως η άνοδος της θερμοκρασίας της Αφροδίτης (που οφείλεται κατά Σέιγκαν σε ακραία μορφή του φαινομένου του θερμοκηπίου) ή για τις εποχιακές αλλαγές στον πλανήτη Άρη, που ήταν αποτέλεσμα της μαζικής σκόνης.
 • H περιέργειά του τον είχε οδηγήσει φυσικά και στις θεωρήσεις περί Θεού και εξωγήινων: Δεν μπορούσε να δεχθεί την ιδέα του Θεού ως ενός ανθρώπου με μεγάλη γενειάδα που κατοικεί στα ουράνια επιβλέπει τα πάντα, αλλά δεχόταν ως Θεό μόνο το σύνολο των φυσικών νόμων που διέπουν το Σύμπαν. Βέβαια, όπως συνήθιζε να λέει: “Ο Θεός αυτός είναι συναισθηματικά ανεπαρκής…Δεν υπάρχει λόγος να προσεύχεσαι στη βαρύτητα”.
popaganda_carl_sagan_2
 • Από την άλλη μεριά, στο θέμα των εξωγήινων ήταν από τους πλέον πρωτοπόρους εξερευνητές, όντας ένθερμος μελετητής της εξω-βιολογίας και υποστηρικτής του SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence). Αυτό άλλωστε είναι και το θέμα του βιβλίου του Contact (1985), που θα γινόταν ταινία το 1997.

http://youtu.be/ccAwcd7UOck

 • Η σειρά Cosmos: A Personal Voyage, είναι 13 επεισοδίων και την έχουν παρακολουθήσει πάνω από 600 εκατομμύρια άνθρωποι από την πρώτη προβολή της το 1980. Αποτελεί ακόμα και σήμερα μια από τις πιο επιτυχημένες επιστημονικές σειρές, έχοντας συλλέξει πληθώρα βραβείων Emmy.

http://youtu.be/mFJ3rWNw8YY

 • Η φράση του (“billions and billions”) από αυτή την σειρά έγινε σήμα κατατεθέν, αλλά όπως συμβαίνει σε αρκετές των περιπτώσεων, έμεινε λάθος στη συνείδηση του κόσμου: Η σωστή φράση ήταν billions upon billions.
 • Υπήρξε για πολλά χρόνια σύμβουλος της NASA όσον αφορά τις διαστημικές αποστολές και φρόντιζε να ενημερώνει τα πληρώματα για το τι επρόκειτο να συναντήσουν.
 • Είχε υπογράψει με το ψευδώνυμο Mr.X, ένα άρθρο με το οποίο υποστήριζε τη χρήση της μαριχουάνας. Το άρθρο αυτό έγινε ευρέως γνωστό μετά την κυκλοφορία της βιογραφίας του το 1999 και αφότου ο Σέιγκαν είχε πεθάνει.
 • Το περίφημο Visions of Mars, ήταν ένα ηχογραφημένο μήνυμά του προς τους υποτιθέμενους κατοίκους του πλανήτη Άρη, τον οποίο ευελπιστούσε ότι η ανθρωπότητα είναι ικανή στο μέλλον να κατοικήσει. (Κλείνει την ηχογράφησή του με τη φράση”…I’m glad you’re there and I wish I was with you”).
CARL
 • Πέθανε από πνευμονία στις 20 Δεκεμβρίου 1996 σε ηλικία 62 ετών, στο Σιάτλ, ενώ έπασχε από μυελοδυσπλασία.
 • Μετά θάνατον, η επιστημονική κοινότητα για να τον τιμήσει έδωσε το όνομά του στη μονάδα μέτρησης, που χιουμοριστικά χρησιμοποιείται για να περιγράψει τεράστια ποσά, βασιζόμενη στην φράση-κατατεθέν billions upon billons.
 • Σας αφήνουμε, με την περίφημη “μπλε κουκκίδα” του, όπως ονόμασε πολύ ταριαστά τον πλανήτη μας.

http://youtu.be/K7L-d-mKxnU