Screen Shot 2014-05-14 at 3.59.23 PM

O Θάνος Σαμαράς είναι ηθοποιός, ζει στη Νέα Υόρκη και του αρέσουν οι ταινίες, το θέατρο, οι κούκλες και τα μαλλιά: μπορεί να σου πει τα πάντα για μια γυναίκα μόνο κοιτάζοντας τα μαλλιά της. Έχει τύχει να περάσει ένα τετράωρο στο πατάρι ενός σκοτεινού καφέ με έναν άνθρωπο που έβλεπε πρώτη φορά και τον συνάντησε για να του κάνει συνέντευξη, πιστεύοντας ότι θα του έπαιρνε κανα μισάωρο. Ο άνθρωπος έχει τύχει να φύγει γοητευμένος. Τυχαίνει να το ξέρω.

Θέλω να σου πω ότι η φωτογράφιση της Τίνα Φέι ως Όντρεϊ  ήταν από τα καλύτερα πράγματα που έχω δει, δεν θέλω να πω έβερ, αλλά έβερ. Εντυπωσιάζεσαι εύκολα.

Για πες, γιατί έφυγες. Πάντα είχα την εντύπωση ότι εσύ ήσουν από τους ηθοποιούς που έκαναν πολλά, θέατρο, σινεμά, και η κριτική ήταν καλή μαζί σου. Εμένα μου άρεσε που ήσουν εδώ. Βαρέθηκα τον εαυτό μου. Είπα να αλλάξω περιβάλον, μήπως βρω έναν καινούργιο (εαυτό). Ανακάλυψα οτι παντού είμαι το ίδιο ηλίθιος.

Screen Shot 2014-05-14 at 4.02.17 PM

Να, αν έμενες θα έκανες και “weird cinema”. Σου αρέσει το weird cinema; Μου αρέσει το μαγικό σινεμά.

Και εντάξει να φύγεις, η μεγάλη απορία είναι πώς αποφάσισες να κάνεις κάτι τόσο εντελώς άλλο; Τίποτα δεν είναι άλλο.

 Οι συνάδελφοί σου ηθοποιοί δεν θα νομίζουν ότι άφησες, έστω προσωρινά, την υποκριτική για κάτι “ευτελές”; Μεγάλο σοκ.

Οι νέοι σου συνάδελφοι ξέρουν ότι εδώ στην πατρίδα σου ήσουν, ελλείψει καλύτερης λέξης, εξαιρετικός καλλιτέχνης, ηθοποιός που απολάμβανε πολύ καλών κριτικών; Θυμάσαι την Baby Jane Hudson στη σκηνή που σχίζει τα αποκόμματα και κλαίει μέσα μια αλκοολική δίνη; Όλη μου τη ζωή περιμένω να το κάνω αυτό. Ειμαι σε καλό δρόμο.

2013-02-26_1361889897

Υπάρχουν στιγμές που να σου λείπει πολύ το θέατρο, ή που να σκέφτεσαι “τι κάνω εδώ, εγώ έπρεπε να είμαι σε μια σκηνή τώρα”; Αν μου λείπει κάτι, είναι οτι δεν είναι 1953 και δεν έχω επταετές συμβόλαιο με τους Warner Brothers.

Πώς είναι μια τυπική μέρα της ζωής στη Νέα Υόρκη; Ξυπνάω νωρίς, 4-5 το πρωί, μου αρέσει η ησυχία, η υπόσχεση της μέρας που έπεται. Χαζεύω απ’ το κρεββάτι τον νέο ήλιο πάνω στον τοίχο, να τον γλύφει αργά απ’ άκρη σ’ άκρη. Βγαίνω απ’ το σπίτι και με καταπίνει το πλήθος. Πάω στα editorial που με στέλνει η ατζέντης μου, πάω στις ακροάσεις που με στέλνει ο άλλος ατζέντης μου, πάω γυμναστήριο, τρώω, γυρνάω σπίτι, βλέπω ταινίες, σκέφτομαι, αποκοιμιέμαι.

Screen shot 2013-07-04 at 12.31.58 PM

Η δουλειά εκεί; Τα πράγματα φαντάζομαι είναι πιο ανθρώπινα.Ένα λάθος και έχεις φύγει απο το παράθυρο.

Είναι αλήθεια ότι ακόμα και το φλερτ είναι ευκολότερο; Βλέπεις πολλή τηλεόραση.

Ποια ήταν η καλύτερη και ποια η χειρότερη στιγμή από τότε που έφυγες; Μια απάντηση σε αυτό, προυποθέτει μια τουλάχιστον στοιχειώδη επένδυση στο τι συμβαίνει γύρω μου.

Τι είναι αυτό που σκέφτεσαι για την Ελλάδα και λες “δεν ξαναγυρνάω με τίποτα”; Σκέφτομαι την Ελλάδα με ψεύτικη τρυφερότητα.

Screen Shot 2014-05-14 at 5.11.55 PM

Είχα διαβάσει κάπου ότι “δεν σε νοιάζει καθόλου η κρίση”. Ισχύει; Γιατί; Είναι απαραίτητο να μη βολεύεται κανείς. “Κάψε την καλύβα σου”, διάβασα κάπου.

Για την ελληνική μόδα τι γνώμη έχεις; Δεν γνωρίζω αρκετά για να έχω γνώμη.

Θα ασχολιόσουν ποτέ με φωτογραφίσεις, hairstyling, art direction, περιοδικά, μόδα, στην Αθήνα; Δεν ξέρω αν είμαι πραγματικά καλός σε κάτι.

Θέλω να μου πεις για κάποιους που έχεις γνωρίσει δουλεύοντας στα ξένα. Namedropping εννοώ, φυσικά.Όχι.

Screen Shot 2014-05-14 at 5.01.27 PM

Στο θέατρο ή στο σινεμά στην Ελλάδα σκέφτεσαι να επιστρέψεις ποτέ και αν ναι υπό ποιες συνθήκες; Ζω στη Νέα Υόρκη, όχι στο φεγγάρι. Αν προκύψει ένα ενδιαφέρον σχέδιο στην Αθήνα, έχω ισχύον διαβατήριο. Η γεωγραφική θέση είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια. Το παρατήρησα σε μια υδρόγειο, να, δες.

Ξέρω ότι γενικά προτιμάς το παλιότερο σινεμά, αλλά βλέπεις ταινίες; Σου άρεσε καμιά πολύ φέτος; Nymphomaniac.

Σου αρέσουν οι συνεντεύξεις; Πάντα ντρέπομαι μετά.

Έχουν νόημα την εποχή που καθένας μπορεί να πει ότι θέλει στα social media;  http://instagram.com/thanos_samaras

Τι πιστεύεις για τους δημοσιογράφους και για τον “lifestyle” τύπο εν έτει 2014; Οι δημοσιογράφοι έχουν συνήθως εχθρικά απλοικό μυαλό. Συνήθως τρέμω να τους ακούω να διατυπώνουν πράγματα.

Έχουν καθόλου δίκιο όσοι εμπλέκουν με έναν τρόπο τα περιοδικά για τη σημερινή κατάσταση; Δεν άκουσα κάτι.

****** Το site του Θάνου Σαμαρά είναι το http://donteverloveme.com/

Screen Shot 2014-05-14 at 4.03.31 PM
06c53da2ef9011e1a7d622000a1d0360_7
Screen Shot 2014-05-14 at 4.02.27 PM