Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
NEWS
25.09.2021

Το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου ξεκινά τον «διάλογο» με το κυκλαδίτικο νησί!

Όπως κάθε χρόνο, το SIFF αξιοποιεί με απρόσμενο τρόπο την πολιτιστική κληρονομιά της Σύρου πραγματοποιώντας προβολές και δράσεις σε επιλεγμένα σημεία του νησιού που έρχονται πάντοτε σε «διάλογο» με την ιστορία του τόπου.

9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF)

OFF SEASON / ΕΚΤΟΣ ΕΠΟΧΗΣ

22–26 Ιουλίου 2021

#siff2021 #offseason

Το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου
ξεκινά τον
«διάλογο» με το κυκλαδίτικο νησί!

Σε λίγες ημέρες, από τις 22 έως τις 26 Ιουλίου, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου επιστρέφει στο κυκλαδίτικο νησί για την ένατη διοργάνωσή του, συνεχίζοντας να εξερευνά τη θεματική «Off Season / Εκτός εποχής» για δεύτερη συνεχή χρονιά. Μία θεματική που εστιάζει στις διαφορετικές αντιλήψεις για τον χρόνο, τις διαφορετικές «ταχύτητες» στις οποίες λειτουργεί η ανθρωπότητα, την αναγκαστική μετακίνηση και στάση, τη διαχείριση του προσωπικού και του «ελεύθερου» χρόνου ως θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος.

Όπως κάθε χρόνο, το SIFF αξιοποιεί με απρόσμενο τρόπο την πολιτιστική κληρονομιά της Σύρου πραγματοποιώντας προβολές και δράσεις σε επιλεγμένα σημεία του νησιού που έρχονται πάντοτε σε «διάλογο» με την ιστορία του τόπου. Φέτος, το SIFF θα λάβει χώρα σε εννέα διαφορετικές τοποθεσίες ανάμεσα στις οποίες και δύο νέες! Έτσι, στην έναρξη του Φεστιβάλ «αναβιώνει», για πρώτη φορά, μετά από 50 χρόνια, το άλλοτε δημοφιλές θερινό σινεμά «Αθηνά» το οποίο σήμερα έχει μετατραπεί στο πάρκινγκ της οδού Μάρτεν Νόρδεστρομ. Η τοποθεσία θα αναδιαμορφωθεί από το SIFF στο σινεμά της δεκαετίας του ’70, βάζοντας -σύμφωνα με τις μαρτυρίες των θαμώνων- την οθόνη και τις καρέκλες στην αρχική ρύθμιση που είχε ο κινηματογράφος εκείνη την εποχή, προκειμένου να δημιουργηθεί η ανάλογη συνθήκη για την προβολή του Cheirographon [Χειρόγραφον], μιας μεθυστικής found-footage ταινίας με σπάνια πλάνα από πρώιμα ντοκιμαντέρ για τη μετανάστευση από τη Μεσόγειο στις ΗΠΑ το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

To Κολυμβητήριο Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Σύρου «Δημήτριος Βικέλας» αποτελεί την δεύτερη νέα τοποθεσία στον προγραμματισμό του SIFF 2021 και δημιουργεί ένα ιδιαίτερο σκηνικό για την τέταρτη ημέρα του Φεστιβάλ. Δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις είναι κλειστές για το κοινό για λόγους ανακαίνισης, η κενή πισίνα παρέχει ένα ιδανικό, «εκτός εποχής», πλαίσιο για τα ηλιόλουστα πλάνα της Φρίντας Λιάππα, αλλά και τις εικόνες μιας περασμένης εποχής στη μακρινή σοβιετική Salt from Svanetia [Αλάτι για τη Σβανέτια] συνοδευόμενη από την πρωτότυπη μουσική του Κωστή Δρυγιαννάκη.

Οι υπόλοιπες δράσεις του SIFF 2021 θα πραγματοποιηθούν στον θερινό κινηματογράφο Παλλάς, το θέατρο Απόλλων, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων, το Βυρσοδεψείο Κονδυλάκη-Δενδρινού, το ξενοδοχείο Ploes, το φημισμένο ντράιβ ιν στην Ντελαγκράτσια και το ιστορικό ναυπηγείο Ταρσανάς, το οποίο για τέσσερις μέρες θα παραδοθεί σε φιλμικά φαντάσματα από άλλες εποχές μέσα από την οπτικοακουστική εγκατάσταση και περφόρμανς της Μαρίνας Γιώτη που έχει στόχο να φέρει έναν σκόπιμο αναχρονισμό μέσα στο παρόν, προκειμένου να αφυπνίσει πνεύματα οικεία στην ανθρωπογεωγραφία της Σύρου μέσω μιας νυχτερινής ενεργοποίησης του Ταρσανά.

Λόγω των ειδικών συνθηκών που προκάλεσε ο COVID-19, όλες οι προβολές και εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε εξωτερικούς χώρους όπου θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, ενώ η χρήση μάσκας συνίσταται καθόλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Δείτε το πρόγραμμα ανά ημέρα και πληροφορίες για τους χώρους διεξαγωγής του Φεστιβάλ. https://syrosfilmfestival.org/siff-on-syros-off-season-july-22-26-2021-syros/

 

Μαρίνα Γιώτη

ΤΕΛΕΤΗ ΚΑΘΕΛΚΥΣΗΣ

Τοπο-ειδική (site specific) οπτικοακουστική εγκατάσταση σε δημόσιο χώρο

Zωντανή μουσική περφόρμανς από τη May Roosevelt

Ναυπηγεία Ταρσανά, Ερμούπολη, Σύρος

Εγκαίνια: Παρασκευή 23 Ιουλίου, 21:00

Η κινηματογραφίστρια και εικαστικός Μαρίνα Γιώτη παρουσιάζει, στα Ναυπηγεία Ταρσανά στην Ερμούπολη, την Τελετή καθέλκυσης, μια τοπο-ειδική (site-specific) εγκατάσταση που επικεντρώνεται στην τελετουργική καθέλκυση ενός νέου πλοίου. Η συνθέτρια και θερεμινίστρια από τη Θεσσαλονίκη May Roosevelt θα γράψει τη μουσική της ταινίας/εγκατάστασης, η οποία θα εκτελεστεί ζωντανά την ημέρα των εγκαινίων την Παρασκευή 23 Ιουλίου.

Το έργο, μια ανάθεση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, θα καταλάβει το ναυπηγείο εκτός των ωρών λειτουργίας του για τέσσερις μέρες (23-26 Ιουλίου). Στο επίκεντρο της εγκατάστασης βρίσκεται ένα φιλμικό κολάζ φτιαγμένο από αρχειακό υλικό από ελληνικά και διεθνή επίκαιρα και φιλμ των μέσων του αιώνα, το οποίο θα προβάλλεται στον Ταρσανά. Με την αναπαραγωγή αναμνήσεων από τελετουργίες καθελκύσεων το έργο στοχεύει να φέρει έναν σκόπιμο αναχρονισμό μέσα στο παρόν, προκειμένου να αφυπνίσει πνεύματα οικεία στην ανθρωπογεωγραφία της Σύρου μέσω μιας νυχτερινής ενεργοποίησης του Ταρσανά. Η ικανότητα της May Roosevelt να οικειοποιείται και να μεταμορφώνει χαμένα στον χρόνο παραδοσιακά μουσικά θέματα σε ευφάνταστες και στοιχειωτικές ηλεκτρονικές μουσικές συνθέσεις, θα συνεισφέρει στην ηχητική εμβύθιση του έργου.

Η εγκατάσταση, που θα φιλοξενείται εντός του ναυπηγείου, στοχεύει στο να εμπλακεί σε διάλογο τόσο με το τοπίο και τις κοινότητες που εργάζονται σε αυτούς τους χώρους και γύρω από αυτούς, όσο και με την ευρύτερη ναυτική και κοινωνική ιστορία, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει ως πρόσκληση να δει ο επισκέπτης το τοπίο με διαφορετικό τρόπο. Αντί για νοσταλγία ενός εξιδανικευμένου παρελθόντος, το έργο φιλοδοξεί μέσω της αναμόχλευσης ιστοριών από το παρελθόν να προσφέρει στον επισκέπτη τον κατάλληλο χώρο να αναστοχαστεί πάνω σε θέματα, ελπίδες και επιθυμίες που σχετίζονται με το ταξίδι και την ελεύθερη μετακίνηση σε έναν ολοένα και περισσότερο περιχαρακωμένο μετα-πανδημικό κόσμο.

Σημείωμα της δημιουργού:

Παρόλο που ζουν τη ζωή τους και χτίζουν τους θεσμούς τους στην ξηρά, οι άνθρωποι προσπαθούν να κατανοήσουν την πορεία της ύπαρξής τους μέσω της αλληγορίας ενός θαλάσσιου ταξιδιού. Το ναυτικό μεταφορικό λεξιλόγιο είναι πλούσιο και βρίθει σε εκφράσεις που παραπέμπουν στο ταξίδι προς έναν προορισμό αλλά και στο ταξίδι της επιστροφής, στο λιμάνι και την ξένη ακτή, στο αγκυροβόλιο και την πλεύση, στις καταιγίδες και την ηρεμία, στην τρικυμία και το ναυάγιο. Η ναυσιπλοΐα ως αλληγορία ενέχει την υπέρβαση των ανθρώπινων ορίων, την κατάκτηση του άγνωστου, του ακατοίκητου κόσμου που αντιπροσωπεύει η θάλασσα.

Αν ένα ναυάγιο αντιπροσωπεύει το τέλος του κύκλου ζωής ενός πλοίου, η καθέλκυση είναι το άλλο σημαντικό ορόσημο στη ζωή ενός πλοίου, συμβολίζοντας τη «γέννησή» του. Παραδοσιακά, η τελετή ονοματοδοσίας και καθέλκυσης ενός πλοίου αποτελεί μια τελετή ευλογιοδοσίας, που εγγυάται τύχη και ασφάλεια για το πλήρωμα και τους επιβάτες ενός νέου πλοίου. Η τελετή πραγματοποιείται σε ένα ναυπηγείο όταν ένα νέο πλοίο είναι έτοιμο να αποπλεύσει μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή του. Τελετάρχης είναι συνήθως μια γυναίκα η οποία δίνει όνομα στο πλοίο και κατόπιν σπάει ένα μπουκάλι σαμπάνιας για να ευχηθεί στο πλοίο τύχη, παρουσία επισήμων και συνήθως με μια ορχήστρα να παίζει στο βάθος. Τέτοιες πολυπληθείς τελετές καθέλκυσης δεν είναι πλέον τόσο συνηθισμένες στις μέρες μας, ή τουλάχιστον γίνονται αθόρυβα χωρίς να κινητοποιούν μεγάλα πλήθη.

Μαρίνα Γιώτη

Κινηματογραφίστρια και εικαστικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Στο έργο της, που αποτελείται από ντοκιμαντέρ και πειραματικές ταινίες, εγκαταστάσεις και media art έργα, συχνά επανεπισκέπτεται ιστορικές εποχές και αφηγήσεις, προσφέροντας παράλληλες προς τις κυρίαρχες εκδοχές τους αναγνώσεις. Έργα της έχουν παρουσιαστεί διεθνώς σε φεστιβάλ συμπεριλαμβανομένων αυτών του Βερολίνου, του Τορόντο, της Βιέννης, της Κοπεγχάγης, καθώς και σε μουσεία και μπιενάλε όπως η Wroclaw Media Art Biennial, η 5η Biennale Θεσσαλονίκης και η 1η Biennale της Anren στην Κίνα. Το 2017 ήταν συμμετέχουσα καλλιτέχνης στην documenta 14 στην Αθήνα και στο Κάσελ και κατόπιν υπότροφος στην Akademie Schloss Solitude στη Στουτγάρδη. Το 2019 σκηνοθέτησε τα βίντεο του οπτικοακουστικού πρότζεκτ Atlas: A Sound Cartography of Europe σε κοινή ανάθεση από το IRCAM-Centre Pompidou, το ZKM Karlsruhe και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Πληροφορίες:

Τελετή καθέλκυσης

Ναυπηγεία Ταρσανά, Ερμούπολη, Σύρος

Εγκαίνια: 23 Ιουλίου, 21:00

Διάρκεια: 24-26 Ιουλίου 2021

Ώρες επίσκεψης: 21:00-23:00

 ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Όλες οι προβολές / δράσεις έχουν ελεύθερη είσοδο.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για όλες τις δράσεις.

Οι ανοιχτές συζητήσεις θα διεξαχθούν στα αγγλικά.

Για λόγους ασφαλείας και για να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση στους χώρους διεξαγωγής του Φεστιβάλ (περίπου 30 λεπτά προτού την έναρξη κάθε προβολής).

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου ακολουθεί πιστά τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Covid-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή λειτουργία ζωντανών θεαμάτων και ακροαμάτων σε ανοιχτούς χώρους με καθήμενους θεατές. Οι θεατές παρακαλούνται να ακολουθήσουν με τη σειρά τους τις οδηγίες. Η ομάδα του Φεστιβάλ είναι διαθέσιμη καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων για τυχόν διευκρινίσεις και περαιτέρω βοήθεια.

Η χρήση της μάσκας συνιστάται καθόλη τη διάρκεια των υπαίθριων προβολών και των περφόρμανς.

*Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ενδέχεται να τροποποιηθεί. Παρακολουθήστε τις τυχόν εξελίξεις στη σελίδα του SIFF στο Facebook (@syrosfilmfest).

Το SIFF πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Περισσότερες πληροφορίες: www.syrosfilmfestival.org

Ακολουθήστε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Facebook                                                         Instagram

facebook.com/syrosfilmfest                                           instagram.com/syrosinternationalfilmfestival

@syrosfilmfest                                                  @syrosinternationalfilmfestival

© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2021 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.