Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
NEWS
23.10.2021

Στις 22 Ιουλίου του 2011 γίνεται η διπλή τρομοκρατική επίθεση στη Νορβηγία

Η μέρα που Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ τραυμάτισε βαθιά μια ολόκληρη χώρα.

Η διπλή τρομοκρατική επίθεση στη Νορβηγία, στις 22 Ιουλίου του 2011, υπήρξε η φονικότερη επίθεση στη χώρα από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Συνολικά 77 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 8 από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο κέντρο της πρωτεύουσας, Όσλο, και 69 ακόμα, κυρίως έφηβοι, δύο ώρες αργότερα, από τις σφαίρες ενός άντρα ντυμένου αστυνομικού στην κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια (νορβ. Utøya), 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της νορβηγικής πρωτεύουσας.

Υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση των δύο επιθέσεων ήταν ο Νορβηγός Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.

Στις 15:26 τοπική ώρα, εξερράγη βόμβα σε μια περιοχή στο κέντρο του Όσλο όπου βρίσκονται διάφορα κυβερνητικά κτίρια καθώς και το γραφείο του πρωθυπουργού της χώρας. Οι δρόμοι γύρω από το σημείο που έγινε η έκρηξη γέμισαν συντρίμμια και σπασμένα τζάμια. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 8 άτομα και περισσότερα από 200 τραυματίστηκαν. Η αστυνομία ζήτησε από τους πολίτες να μην πηγαίνουν προς το κέντρο του Όσλο καθώς έκανε ελέγχους για την ύπαρξη και άλλων βομβών στην περιοχή. Το αεροδρόμιο της πόλης παρέμεινε ανοιχτό σε αντίθεση με τα τρένα που σταμάτησαν την λειτουργία τους.

Breivik2

Στις 17:26, δύο ακριβώς ώρες μετά την έκρηξη της βόμβας στο Όσλο, ένας άγνωστος, που ήταν ντυμένος αστυνομικός, μπήκε στην κατασκήνωση της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος (Workers’ Youth League (AUF)) που γινόταν στο νησί Ουτόγια και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως. Αν και οι πρώτες αναφορές έκαναν λόγο για τουλάχιστον 84 θύματα από αυτή την επίθεση, ο τελικός αριθμός των νεκρών στην συγκεκριμένη επίθεση ήταν 69 θύματα (με το τελευταίο από αυτά να πεθαίνει δύο ημέρες αργότερα στο νοσοκομείο), ενώ ταυτόχρονα υπήρχαν περισσότεροι από 100 τραυματίες.

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ επρόκειτο να επισκεφτεί την συγκεκριμένη κατασκήνωση την επόμενη ημέρα, προκειμένου να μιλήσει σε συγκέντρωση της νεολαίας του κόμματός του.

Αρχικά οι υποψίες σχετικά με τους δράστες των επιθέσεων έπεσαν σε οργανώσεις φανατικών ισλαμιστών, καθώς παλαιότερα είχαν διατυπωθεί απειλές κατά της Νορβηγίας λόγω της παρουσίας στρατευμάτων της στο Αφγανιστάν, αλλά και της εμπλοκής της στον πόλεμο της Λιβύης. Επίσης στις 19 Ιουλίου, είχαν απαγγελθεί στην Νορβηγία κατηγορίες για τρομοκρατία κατά του Μουλά Κρεκάρ, ιδρυτή της ισλαμιστικής οργάνωσης Ανσάρ αλ Ισλάμ, ο οποίος είχε απειλήσει την πρώην υπουργό Έρνα Σόλμπεργκ, αλλά και γενικότερα τη χώρα, ότι θα πληρώσει βαρύ τίμημα σε περίπτωση που απελαθεί και η απέλαση του οδηγήσει στο θάνατό του. Απειλές είχαν διατυπωθεί κατά της Νορβηγίας όπως και κατά των υπολοίπων Σκανδιναβικών χωρών και με αφορμή τα σκίτσα του Μωάμεθ.

Αργότερα όμως, συνελήφθη στην κατασκήνωση στο νησί Ουτόγια ο 32 χρονος Νορβηγός Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ (Anders Behring Breivik) ως αυτός που, μεταμφιεσμένος σε αστυνομικό, άνοιξε πυρ κατά του συγκεντρωμένου πλήθους. Σύμφωνα με την νορβηγική αστυνομία, σχετίζεται και με την επίθεση στο Όσλο. Ο Breivik είχε διατυπώσει παλαιότερα στην ιστοσελίδα του στο Facebook – η οποία έχει μπλοκαριστεί – ακροδεξιές και αντιισλαμικές ιδέες

 

 

© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2021 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.