Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
NEWS
04.12.2021

Στις 11 Οκτωβρίου 1975 προβάλλεται για πρώτη φορά το Saturday Night Live

Επί σαράντα χρόνια αποτελεί το πιο επιδραστικό show της αμερικάνικης πολιτιστικής βιομηχανίας.

11 Οκτωβρίου 1975, 11:30 μ.μ. οι δέκτες του NBC παρουσιάζουν το νέο late night show. Το πρώτο σκετς από τους John Belushi και Chevy Chase ανοίγει το σόου και πριν καν πέσουν οι τίτλοι αρχής ακούγεται το καθιερωμένο “Live from New York, it’s Saturday Night!”. Το NBC’s Saturday Night μετονομάζεται σε Saturday Night Live και αλλάζει τη νόρμα της τηλεοπτικής κωμωδίας. Η ιδέα του Lorne Michaels βασίστηκε σε σκετς που παρωδούν την αμερικανική κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα. Σημείο-κλειδί: όλα είναι live. Το εβδομαδιαίο σόου καθιερώνεται ταχύτατα, εναλλάσσει guest hosts, αναδεικνύει ταλέντα (κάποιοι εξ αυτών οι Eddie Murphy, Will Pherrell, Bill Murray, Tina Fey, Jimmy Fallon)  και φυσικά αποτελεί ανεξάντλητη πηγή γέλιου. Από τα πλατώ του έχουν περάσει όλοι, και σίγουρα είναι όνειρο περισσότερων, από την Britney Spears, την Jennifer Lopez, την Lady Gaga μέχρι τον Frank Zappa, τον Tom Waits, τους Rolling Stones και τους Nirvana. Ίσως αυτή η πολυσυλλεκτικότητα να είναι η αιτία που μένει ζωντανό 40 χρόνια και συνεχίζει ακάθεκτο.

Η «θερμοκοιτίδα» του SNL: Πολλοί απόφοιτοί του κατέληξαν στον «ιερό βράχο» της Αμερικής με εισπράξεις εκατομμυρίων έκαστος.

Η «θερμοκοιτίδα» του SNL: Πολλοί απόφοιτοί του κατέληξαν στον «ιερό βράχο» της Αμερικής με εισπράξεις εκατομμυρίων έκαστος.

  • Το σόου ξεκινά με guest host στο πρώτο επεισόδιο τον George Carlin, ήδη γνωστό stand-up comedian, και ακόμη εννέα φρέσκα –τότε- μέλη που θα άφηναν το δικό τους στίγμα στην κωμωδία: Laraine Newman, John Belushi, Jane Curtin, Gilda Radner, Dan Aykroyd, Garrett Morris, and Chevy Chase.
  • Οι Coneheads, που μετέπειτα μεταφέρθηκαν και στη μεγάλη οθόνη, κάνουν το τηλεοπτικό τους ντεμπούτο στην δεύτερη σεζόν.
  • Η πρώτη σημαντική αλλαγή στο αρχικό καστ ήταν η αποχώρηση του Chevy Chaseπου κυνήγησε την τύχη του στο Hollywood (συχνή εξέλιξη για τους περισσότερους) για να έρθει στη θέση του ο νεαρός τότε Bill Murray.
  • Η τέταρτη σεζόν ήταν η τελευταία του διδύμου John Belushi και Dan Aykroyd, γνωστότερων ως Blues Brothers (η ιδέα για την ταινία βασίστηκε στο σκετς του SNL). Δυστυχώς όμως η κινηματογραφική τους συνεργασία έμελλε να είναι σύντομη καθώς ο Belushi πέθανε το 1982.
  • Ο Lorne Michaels, εγκέφαλος του SNL, αποχώρησε για μερικές σεζόν –μεταξύ της 6ης και 11ης, το NBC παραχώρησε τα δικαιώματα σε άλλον παραγωγό και το σόου πήρε την κάτω βόλτα.

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο της Popaganda για το SNL εδώ. 

© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2021 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.