Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
14.12.2024

Πως αντιμετωπίζει η Τουρκία τις αμερικανικές κάλπες

Ανέκαθεν οι εκλογές στις ΗΠΑ ήταν πολύ σημαντικές για την Τουρκία.
Πως αντιμετωπίζει η Τουρκία τις αμερικανικές κάλπες

Αυτή την φορά όμως η αίσθηση είναι πως η Τουρκία τις παρακολουθεί από απόσταση. Κι αυτό οφείλεται κυρίως στην εσωτερική επικαιρότητα και ειδικότερα στις εξελίξεις μετά την 15η Ιουλίου και στα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή (Συρία και Ιράκ).

Ωστόσο το μειωμένο ενδιαφέρον της Τουρκίας για τις αμερικανικές εκλογές δεν δικαιολογείται, αν ληφθούν υπόψη μια σειρά από ζητήματα που είναι ανοιχτά, όπως το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, η διάσταση απόψεων Ουάσιγκτον- Άγκυρας για το θέμα των Κούρδων της Συρίας και η διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της Μοσούλης, όπως εκτιμά ο Μετέ Τσουμουκτσού, δημοσιογράφος του δικτύου NTV.

Ο πεπειραμένος πολεμικός ανταποκριτής και διευθυντής ειδήσεων του καναλιού ΝΤV και παρουσιαστής της εκπομπής «PASAPORT», ερωτηθείς από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων κατά πόσο αυτά τα ανοιχτά θέματα στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις θα έπρεπε να προκαλούν αυξημένο ενδιαφέρον στην Άγκυρα για την έκβαση των αμερικανικών εκλογών, δήλωσε ότι «σε αυτό το θέμα οι απόψεις διίστανται».

«Συνήθως οι κυβερνήσεις της Τουρκίας ήταν πιό κοντά στην πολιτική των Ρεπουμπλικανών καθώς αυτή δεν δημιουργούσε προβλήματα στην Άγκυρα σε θέματα που αφορούσαν π.χ το αρμενικό. Σήμερα η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον φαίνεται να προηγείται, χωρίς βέβαια να είναι ακόμα τίποτα σίγουρο. Σε ό,τι αφορά λοιπόν τους Δημοκρατικούς, η Κλίντον δεν φαίνεται να αποκλίνει και πολύ από την μέχρι σήμερα πολιτική του προκατόχου της. Έχει δείξει ότι θα συνεχίσει με τους Κούρδους στην Συρία, άρα δεν θα αλλάξουν και πολλά.

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, ο Ντόναλντ Τραμπ, αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για την πολιτική στην Συρία με τους Κούρδους, ωστόσο με την ισλαμοφοβική του ρητορική και τις δηλώσεις του κατά των προσφύγων, δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Σε όλα αυτά, εάν συνυπολογίσουμε και τη ρευστότητα που υπάρχει στο αμερικανικό εκλογικό σώμα, είναι δύσκολο για την Τουρκία να πει με τίνος την νίκη θα ωφεληθεί», δηλώνει ο Μετέ Τσουμουκτσού.

Αναλυτές τονίζουν ότι εξαιτίας της πολιτικής των Δημοκρατικών τα τελευταία χρόνια, η οποία σίγουρα δεν ήταν υπέρ της Τουρκίας, όπως π.χ η στάση που κρατούν στο θέμα της έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, η Άγκυρα θα μπορούσε να έχει προσδοκίες από τους Ρεπουμπλικανούς, τους οποίους παραδοσιακά νοιώθει πιό κοντά της ιδεολογικά. Όμως οι δηλώσεις Τράμπ κατά των Μουσουλμάνων και των προσφύγων συνιστούν δυσάρεστη κατάσταση για την Τουρκία. Επίσης, συμπληρώνουν οι αναλυτές, σημαντική θα είναι για την Τουρκία η προσέγγιση και στήριξη που θα παράσχει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ, οι οποίες μόλις τώρα αρχίζουν να βελτιώνονται. Ένα άλλο θέμα που απασχολεί την Τουρκία είναι η εξασφάλιση στήριξης από τις ΗΠΑ στο πάγιο αίτημα της Άγκυρας για «ζώνη ασφαλείας» στα σύνορα Τουρκίας -Συρίας, η οποία υπήρξε η αφορμή των επιχειρήσεων που διεξάγει τώρα ο τουρκικός στρατός μαζί με τους αντικαθεστωτικούς και την “ανοχή” της Ρωσίας, σε συριακό έδαφος κατά τζιχαντιστών και Κούρδων.

Εάν λάβει κανείς υπ’ όψη τις παραπάνω παραμέτρους, γίνεται αντιληπτό ότι ούτε η «προβλέψιμη» Κλίντον, ούτε ο «απρόβλεπτος» Τράμπ κινούνται κοντά στην πολιτική της Τουρκίας. Κάτι που μας επιβεβαιώνει και ο γνωστός και στην Ελλάδα με το βιβλίο του «Η Τουρκία ανήκει στους Τούρκους» καθηγητής του πανεπιστημίου Μπιλγκί και αρθρογράφος Αϊχάν Ακτάρ, ο οποίος στις δηλώσεις που έκανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις αμερικανικές εκλογές τόνισε ότι: «σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στις ΗΠΑ, συνήθως ο ένας εκ των δύο υποψηφίων βρισκόταν περισσότερο κοντά στην πολιτική της Τουρκίας. Αυτή τη φορά όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει κάποια προτίμηση, κυρίως για δύο λόγους: Πρώτος λόγος μπορεί να είναι ότι για την Τουρκία οι υποψήφιοι για την αμερικανική προεδρία θεωρούνται ο ένας χειρότερος από τον άλλον και δεύτερος λόγος είναι το γεγονός ότι επειδή η εσωτερική επικαιρότητα της Τουρκίας είναι τόσο φορτωμένη, ουδείς έχει το κουράγιο να ασχοληθεί με τις αμερικανικές εκλογές. Κατά συνέπεια, η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει δείξει κάποια ξεκάθαρη προτίμηση στις εκλογές των ΗΠΑ. Κι εκείνοι, όπως μάλλον κι εμείς, περιμένουμε να ολοκληρωθεί ο προεκλογικές αγώνας για να δούμε το αποτέλεσμα», λέει ο Αϊχάν Ακτάρ.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.