NEWS
01.04.2020

Ο Σωτήρης Χατζάκης απέσυρε τη αγωγή κατά του Δημήτρη Καραντζά

Του ζήταγε 300.000 ευρώ για συκοφαντική δυσφήμηση.
Φωτογραφία: Ανδρέας Σιμόπουλος/ FOSPHOTOS

Μια κόντρα με άρωμα θεάτρου και social media. Πριν από λίγες μέρες ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς εξέφρασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook μια άποψη ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Σωτήρης Χατζάκης είναι ολίγον τι κλέφτης και απατεώνας. Μετά από λίγη ώρα κατέβασε το συγκεκριμένο ποστ από τον «τοίχο» του. Επειδή όμως και οι τοίχοι έχουν αυτιά, ο κ. Χατζάκης κράτησε την συγκεκριμένη ανάρτηση με την μέθοδο του printscreen. Η ιστορία τώρα ξεκινάει. Ο κ. Χατζάκης έκανε μήνυση στον σκηνοθέτη ζητώντας του ούτε λίγα αλλά ούτε και πολλά: 300.000€. Την ταρίφα δηλαδή για συκοφαντική δυσφήμηση. Ο Δημήτρης Καραντζάς θορυβήθηκε (και μεταμέλησε) όπως και πολλοί συνάδελφοι του από την κίνηση του «αρχηγού» του μεγαλύτερου θεατρικού οργανισμού της χώρας. Γι’ αυτό δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που συνέταξαν και υπέγραψαν μια επιστολή που λέει τα παρακάτω: 

«Ανοιχτή Επιστολή

Με  έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι η δυσάρεστη έκβαση μιας διένεξης οδηγεί τις επόμενες μέρες δύο ανθρώπους του θεάτρου μας στα δικαστήρια. Ένα λεκτικό ατόπημα του εικοσιεπτάχρονου σκηνοθέτη Δημήτρη Καραντζά σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης  προξένησε την κατάθεση αγωγής του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρη Χατζάκη και την απαίτηση αποζημίωσης ύψους 300.000 ευρώ για λόγους ηθικής βλάβης. Πιστεύοντας στο ήθος του νεαρού ταλαντούχου σκηνοθέτη και στην ειλικρινή έμπρακτη μεταμέλεια του, την οποία δημοσιοποίησε,  θέλουμε να ελπίζουμε ότι ο Σωτήρης Χατζάκης θα σταθεί με ανωτερότητα και με το κύρος που αρμόζει στο θεσμικό του ρόλο απέναντι στον εν θερμώ χαρακτηρισμό του Δημήτρη Καραντζά και θα αποσύρει την αγωγή. Ας δοθεί η δυνατότητα να αρθεί η αντιπαράθεση μέσα από τον δρόμο της συνεννόησης.»

 Την επιστολή υπέγραψαν οι: 

Δημήτρης Δημητριάδης, συγγραφέας

Ρένη Πιττακή, ηθοποιός

Μαρία Λαϊνά, ποιήτρια

Όλια Λαζαρίδου, ηθοποιός

Μαριάννα Κάλμπαρη, σκηνοθέτης – καλλιτεχνική διευθύντρια Θεάτρου Τέχνης

Ανέστης Αζάς, σκηνοθέτης

Πρόδρομος Τσινικόρης, σκηνοθέτης – ηθοποιός

Ευριπίδης Λασκαρίδης, σκηνοθέτης- ηθοποιός

Μανώλης Τσίπος, συγγραφέας – σκηνοθέτης

Βίκος Ναχμίας, σκηνοθέτης – ψυχοθεραπευτής

Εύα Μανιδάκη, αρχιτέκτων – σκηνογράφος

Ελευθερία Ντεκώ, φωτίστρια, επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Θεάτρου ΑΠΘ

Βίκτωρ Αρδίττης, σκηνοθέτης, αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Θεάτρου ΑΠΘ

Αντώνης Γλυτζουρής, αναπληρωτής καθηγητής, πρόεδρος Τμήματος Θεάτρο ΑΠΘ

Δηώ Καγγελάρη, θεατρολόγος, επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Θεάτρου ΑΠΘ

Έφη Σταμούλη, ηθοποιός, καθηγήτρια, Τμήμα Θεάτρου ΑΠΘ

Δημήτρης Ναζίρης, ηθοποιός, αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Θεάτρου ΑΠΘ

Λίλα Καρακώστα, σκηνογράφος, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Τμήμα Θεάτρου, ΑΠΘ

Ελένη Παπάζογλου, επίκουρη καθηγήτρια αρχαίου δράματος, Τμήμα Θεάτρου, ΑΠΘ

Αθανασοπούλου Μαρία, επίκουρη καθηγήτρια λογοτεχνίας Τμήμα Θεάτρου, ΑΠΘ

Κωνσταντίνα Ριτσάτου, επίκουρη καθηγήτρια θεατρολογίας, Τμήμα Θεάτρου, ΑΠΘ

Oλυμπία Σιδερίδου, σκηνογράφος – ενδυματολόγος, Τμήμα Θεάτρου, ΑΠΘ

Λίζυ Τσιριμώκου, καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής, ΑΠΘ

Άντεια Φραντζή, ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής, ΑΠΘ

Ερρίκος Σοφράς, μεταφραστής

Εύη Προύσαλη, Δρ θεατρικών σπουδών- κριτικός θεάτρου

Γιάννα Τσόκου, θεατρολόγος – κριτικός θεάτρου

Αγγελική Ξυνού, ζωγράφος

Γιάννης Αρβανίτης, σκηνογράφος

Ηλίας Μαλεβίτης, εκπαιδευτικός

Γαβριέλλα Τριανταφύλλη, παραγωγός θεάτρου

 Ενώ οι υπογραφές συνεχίζονται, πριν από λίγη ώρα έφτασε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο η επιστολή του «πολίτη» Σωτήρη Χατζάκη. 

«Αθήνα, 13 Μαρτίου 2015

Η παρούσα ανακοίνωση δεν αφορά την ιδιότητα μου του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού θεάτρου αλλά εκείνη του πολίτη. Με αυτή την ιδιότητα κίνησα τη νομική διαδικασία προς τον κύριο Δημήτρη Καραντζά. Γι΄ αυτό σεβόμενος το κύρος του θεσμού, δεν απάντησα για το θέμα στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του Εθνικού Θεάτρου.

Επειδή σέβομαι και αναγνωρίζω την καλοπροαίρεση των ανθρώπων που ζητούν την άρση της νομικής διαδικασίας θα ήθελα να τους απευθύνω τα εξής ερωτήματα:

1) Γνωρίζουν ότι ο κύριος Δημήτρης Καραντζάς ύστερα από δική μου απόφαση ήταν ο πρώτος, σε τόσο νεαρή ηλικία σκηνοθέτης που πέρασε ποτέ από την κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου του κτιρίου Τσίλλερ;

 2) Γνωρίζουν ποσό τον στήριξα στις ενστάσεις και στις αντιδράσεις που υπήρξαν για την απόφαση μου αυτή;

 3) Γνωρίζουν πως ακριβώς με αποκάλεσε ο κύριος Καραντζάς;

 4) Θα άντεχαν οι ίδιοι αυτόν τον χαρακτηρισμό, ο οποίος παρέμεινε όχι μια μέρα αλλά πολλές στον ιστότοπο του κύριου Δημήτρη Καραντζά σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης;

 5) Γνωρίζουν ότι ο κύριος Καραντζάς , παρ ότι του ζητήθηκε από τον νομικό μου σύμβουλο, αρνείται να υπογράψει ένα κείμενο που να εκφράζει σαφώς και όχι αορίστως τη συγνώμη του με έντιμο και ειλικρινή τρόπο;

Δεν περίμενα καμία ευγνωμοσύνη από τον κύριο Καραντζά. Αυτά στους καιρούς μας είναι αξίες που έχουν ξεχαστεί. Θα επιθυμούσα όμως ευπρέπεια και σεβασμό στη δημόσια επικοινωνία. Το διαδίκτυο διευκολύνει την ανθρώπινη κοινότητα, δεν μπορεί να καταντήσει τόπος ανθρωποφαγίας και ευτελισμού των πάντων.

Περιμένω τη σαφή συγνώμη του κυρίου Καραντζά και το θέμα θα λήξει εδώ.

Με ευχαριστίες για το ενδιαφέρον σας.

Σωτήρης Χατζάκης» 

Αργά το βράδυ της Παρασκευής το σίριαλ έλαβε τέλος και ένα ακόμα μέιλ προσγειώθηκε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Από τον Σωτήρη Χατζάκη και πάλι. « Μόλις διάβασα ένα e-mail που μου έστειλε ο κύριος Παύλος Παπαδόπουλος – Διευθυντής του ΒΗmagazino. Ο άνθρωπος αυτός μίλησε στην καρδιά μου. Ναι, κύριε Παπαδόπουλε. Δυστυχώς, δεν έχω παιδιά αλλά όμως τα αγαπάω τόσο μα τόσο πολύ. Βλέπω λοιπόν τον Δημήτρη Καραντζά σαν παιδί μου και το θέμα τελειώνει εδώ. Θέλω μόνο να δώσω μια συμβουλή: Ας βλέπουμε τον κόσμο με  συγκατάνευση και με έλεος ψυχής. Και εμείς όταν ήμασταν πιτσιρικάδες παίξαμε σκληρό ροκ αλλά σεβόμασταν τους παλιούς. Δεν πετροβολούσαμε τους γέρους μας, κάτι ήξεραν κι αυτοί. Δημήτρη, σε χαιρετώ και σου εύχομαι κάθε καλό και υγεία για τη ζωή και τη δουλειά σου.»

Και η παράσταση έλαβε τέλος. 

© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.