Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
11.12.2024

Νέα αξιολόγηση από τους θεσμούς στις 10 Σεπτεμβρίου

Ήδη από τις 22 Ιουνίου το Eurogroup έχει καθορίσει τη μορφή που θα έχει η επιτήρηση της Ελλάδος για τις επόμενες 1.593 ημέρες, έως το τέλος του 2022.
Νέα αξιολόγηση από τους θεσμούς στις 10 Σεπτεμβρίου

Στην Αθήνα θα βρεθούν στις 10 Σεπτεμβρίου τα κλιμάκια των θεσμών προκειμένου να αξιολογήσουν την ελληνική πρόοδο, αυτή τη φορά όχι στα πλαίσια του Μνημονίου, αλλά της ενισχυμένης εποπτείας.

Ήδη από τις 22 Ιουνίου το Eurogroup έχει καθορίσει τη μορφή που θα έχει η επιτήρηση της Ελλάδος για τις επόμενες 1.593 ημέρες, έως το τέλος του 2022. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εξασφαλίσει τη συνέχεια και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος στους εξής βασικούς τομείς:

Στη δημοσιονομική πολιτική, ανέλαβε την υποχρέωση να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.

Στην κοινωνική πρόνοια, δεσμεύθηκε για τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος και τους συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

Για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ανέλαβε να προχωρήσει σε συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις με στόχο την αποκατάσταση της υγείας του τραπεζικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων «κόκκινων» δανείων.

Στις αγορές εργασίας και προϊόντων ανέλαβε μεταξύ άλλων να ολοκληρώσει ένα σχέδιο δράσης για την αδήλωτη εργασία, να προχωρήσει στην μεταρρύθμιση του συστήματος αδειοδότησης των επενδύσεων και να ολοκληρώσει το κτηματολόγιο.

Για το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων και τις ιδιωτικοποιήσεις ανέλαβε δεσμεύσεις για ένα σχέδιο ανάπτυξης των περιουσιακών στοιχείων και για την ολοκλήρωση βασικών αποκρατικοποιήσεων.

Για τη δημόσια διοίκηση, δεσμεύτηκε να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων στο δημόσιο τομέα, να φέρει ένα νέο κώδικα εργατικού δικαίου και να εφαρμόσει πολιτικές για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Στο επίκεντρο της νέας αξιολόγησης των θεσμών θα βρεθεί το προσχέδιο προϋπολογισμού 2019 το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου. Τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τις συζητήσεις είναι το τι μέλλει γενέσθαι με την περικοπή των συντάξεων και με τον κατώτατο μισθό. Οι εξαγγελίες ακύρωσης του μέτρου των συντάξεων δεν βρίσκουν σύμφωνους τους θεσμούς. Όπως λένε, αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνον εάν μετρηθούν τα νούμερα και προκύψει πως υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος.

Τέλος, η κυβέρνηση θέλει αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019, αλλά οι δανειστές θέλουν να προχωρήσουν με φειδώ.  Οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό θα γίνουν στη βάση συγκεκριμένης διαδικασίας και συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και πάντα λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση της παραγωγικότητας.

Αμέσως μετά το τέλος της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου θα εκδοθούν δύο εκθέσεις. Η πρώτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ESM και η δεύτερη από το ΔΝΤ. Η πρώτη έκθεση θα υποβληθεί στο Eurogroup και η δεύτερη στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ. Το περιεχόμενο των εκθέσεων αυτών θα λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τις αγορές ειδικά από τη στιγμή που οι θεσμοί θα διατυπώνουν επιφυλάξεις για τις πολιτικές που σκοπεύει να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση. Το να υπάρχουν θετικές εκθέσεις προόδου από τους θεσμούς έχει σημασία και για ακόμη έναν άλλο λόγο. Αυτές θα είναι εφεξής απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος.

Συγκεκριμένα, μόνον μια θετική έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα καθιστά δυνατή την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που καταγράφουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος από την κατοχή των ελληνικών ομολόγων SMPs και ANFAs. Τα κέρδη αυτά θα μεταβιβάζονται στην Ελλάδα ισόποσα σε εξαμηνιαία βάση, κάθε Δεκέμβριο και Ιούνιο, αρχής γενομένης το 2018 και έως τον Ιούνιο του 2022, υπό την προϋπόθεση πως οι θεσμοί θα δίνουν το καλώς έχειν.

Πιο απλά, εάν μετά την αξιολόγηση των ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ δεν υπάρξει θετική έκθεση προόδου τότε τα 600 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε κανονικά να λάβει το Δεκέμβριο η Ελλάδα από τα κέρδη των SMPs και ANFAs δεν θα εκταμιευτούν. 

Πηγή

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.