Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
26.11.2022

Είναι το «Rogue One: A Star Wars Story» ένα μάθημα πολυπολιτισμικότητας για τον Ντόναλντ Τραμπ;

Θα μπορούσε, άραγε, η εμφάνιση ενός Μεξικανού, ενός Πορτορικανού, μίας Αγγλίδας, ενός Αφροαμερικανού, ενός Δανού, ενός Κινέζου κι ενός Βρετανο-πακιστανού να θεωρηθούν μομφή απέναντι στον Trump; (Όχι, δεν εξιστορούμε ανέκδοτο).
Είναι το  «Rogue One: A Star Wars Story» ένα μάθημα πολυπολιτισμικότητας για τον Ντόναλντ Τραμπ;

Πενήντα χρόνια μετά το “Star Trek” και την αποστολή ενός πολυφυλετικού και πολυπολιτισμικού πληρώματος στο διάστημα τώρα και το “Star Wars” εντάχθηκε στο σύμπαν της διαφορετικότητας.

Το «Rogue One: A Star Wars Story» που προβάλλεται αυτές τις μέρες στις αίθουσες, είναι η πρώτη αυτόνομη ταινία του Πολέμου των Άστρων, αφηγείται τα γεγονότα που προηγούνται του «A New Hope» (του αυθεντικού πρώτου «Star Wars», του 1977) και επικεντρώνεται στην ομάδα της Επαναστατικής Συμμαχίας που έκλεψε τα σχέδια του πρώτου Death Star, τα οποία η πριγκίπισσα Λέια είχε κρύψει μέσα στον R2-D2 προτού συλληφθεί από την γαλαξιακή αυτοκρατορία.

Στην ταινία “Rogue One: A Star Wars Story” που διαδραματίζεται σ’ έναν πολύ μακρινό γαλαξία, το καστ αποτελείται από ηθοποιούς, Ασιάτες, Αφρο-Αμερικανούς και Ισπανόφωνους.

Το γεγονός αυτό έρχεται ως μομφή προς την προεκλογική εκστρατεία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρει το CNN.

Οι ήρωες της ταινίας, σχεδόν όλα τα μέλη της Επαναστατικής Συμμαχίας που προσπαθούν να κλέψουν τα σχέδια περιλαμβάνουν έναν Μεξικανό (Ντιέγκο Λούνα), έναν Πορτορικανό (Smits), μία Αγγλίδα (Felicity Jones), έναν Αφρο-Αμερικανό (Forest Whitaker), έναν Δανό (Mads Mikkelsen), δύο Κινέζους (Wen Jiang και Donnie Yen) και έναν Βρετανο-Πακιστανό (Riz Ahmed).

Και για να υπερτονιστεί η αντίθεση, όλοι οι ηγέτες της Αυτοκρατορίας, συμπεριλαμβανομένου του Πέτερ Κάσινγκ ο οποίος εμφανίστηκε στο πρώτο Star Wars και πέθανε το 1994, αλλά επιστρέφει με τη βοήθεια της τεχνολογίας CGI – είναι όλοι λευκοί ιμπεριαλιστές.

Στην ταινία υπάρχουν και άλλα μηνύματα προς τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ αναφέρει στο άρθρο γνώμης στο CNN ο Lewis Beale:

-Παρακαλώ. Μην χτίσετε το τείχος. Δεν ξέρει κανείς, μπορεί ένας Μεξικανός που θα προσπαθήσει να διασχίσει τα σύνορα να σώσει το γαλαξία. Ή τουλάχιστον να είναι καλός, σκληρά εργαζόμενος της κοινωνίας. Στο “Rogue One” ο Captain Cassian είναι ένας γενναίος αρχηγός της Επαναστατικής Συμμαχίας πρόθυμος να πάει σε μια αποστολή αυτοκτονίας για να κλέψει τα σχέδια του Death Star. Δεν είναι ένας από τους τους Μεξικανούς που περιγράφει ο Τραμπ ότι «φέρνουν ναρκωτικά και το έγκλημα». Και στην πραγματική ζωή, υπάρχουν πολλά περισσότεροι σαν τον Captain Cassian.

– Μην απαγορεύσετε την είσοδο Μουσουλμάνων στη χώρα ή μην δημιουργήσετε μητρώο Μουσουλμάνων. Ο Ριζ Αχμέντ υποδύεται τον Μπόντι Ροκ, πρώην πιλότο της Αυτοκρατορίας με φοβερές τεχνικές δεξιότητες. Είναι το είδος των μορφωμένων, υψηλής τεχνολογίας τύπων που χρειάζεται η χώρα. Γιατί λοιπόν να στιγματίζεται ή να μην του επιτρέπεται να εργαστεί στις ΗΠΑ;

– Μια ομάδα διαφορετικών ανθρώπων μπορεί πραγματικά να συνεργαστεί για να δημιουργήσει μια καλύτερη κοινωνία. Αν μη τι άλλο, αυτό είναι το κρυφό νόημα της ταινίας “Rogue One”, στην οποία οι διαφορές των χαρακτήρων όχι μόνο αφήνονται στην άκρη, αλλά αναφέρονται ελάχιστα. Είναι μία από τις πιο αρμονικές εμφανίσεις ενός συνασπισμού ουράνιο τόξο που έχει παρουσιαστεί ποτέ στη μεγάλη οθόνη.

Με βάση τα χρονοδιαγράμματα της ταινίας είναι σχεδόν απίθανο οι δημιουργοί της ταινίας να σκέφτονταν τον Τραμπ όταν γύριζαν το “Rogue One”. Αλλά η εμφάνισή της στους κινηματογράφους μόλις ένα μήνα προτού αναλάβει ο Ντόναλντ Τραμπ την προεδρία των ΗΠΑ είναι κορύφωση της ειρωνείας – για τον λιγότερο ανοιχτό πρόεδρο στη σύγχρονη ιστορία. Ή αλλιώς αν ο Τραμπ έχει αγκαλιάσει τη Σκοτεινή Πλευρά η ταινία “Rogue One” είναι σίγουρα στο πλευρό της Δύναμης.

https://www.youtube.com/watch?v=frdj1zb9sMY

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.