Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
23.11.2024

Οι νικητές των ελληνικών βραβείων στις 24ες Νύχτες Πρεμιέρας

Σε μια βραδιά αφιερωμένη στο μέλλον του ελληνικού σινεμά, το 24o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας απένειμε τα βραβεία του Διαγωνιστικού τμήματος Ελληνικών ταινιών Μικρού Μήκους και Πρωτοεμφανιζόμενων Καλλιτεχνών.
Οι νικητές των ελληνικών βραβείων στις 24ες Νύχτες Πρεμιέρας

Το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας τίμησε το ελληνικό σινεμά με την Απονομή των Βραβείων Πρωτοεμφανιζόμενων Δημιουργών, Ηθοποιών και των Βραβείων του Διαγωνιστικού τμήματος Ελληνικών ταινιών Μικρού Μήκους.

Στην Τελετή Απονομής, που πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο Δαναό, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Λουκάς Κατσίκας, και ο Υπεύθυνος τμήματος Ελληνικών ταινιών Μικρού Μήκους, Πάνος Γκένας, καλωσόρισαν τις επιτροπές και τους συμμετέχοντες, δίνοντας άμεσα χρόνο στους πραγματικούς πρωταγωνιστές της βραδιάς: τους νικητές!

ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Η Νάνσυ Μπινιαδάκη για την «Επιφάνεια των Πραγμάτων», οι ηθοποιοί Ελένη Ουζουνίδου, Αρτέμης Χάβαλιτς και ο δημιουργός του «The Ox» Γιώργος Νικόπουλος, αποτέλεσαν τις επιλογές της Κριτικής Επιτροπής των Βραβείων Πρωτοεμφανιζόμενων Δημιουργών και Ηθοποιών, που αποτελούνταν από τις/τους:
Σύλλας Τζουμέρκας – σκηνοθέτης, Πρόεδρος της Επιτροπής
– Φαίδρα Βόκαλη, παραγωγός
– Γιάννης Κοκιασμένος, ηθοποιός
– Δώρα Μασκλαβάνου, ηθοποιός, σκηνοθέτις
– Γιάγκος Αντίοχος, κριτικός κινηματογράφου

Αναλυτικά τα βραβεία | Ειδική Μνεία στον Γιώργο Νικόπουλο για το «The Ox»

Ο κριτικός κινηματογράφου Γιάγκος Αντίοχος ανέφερε χαρακτηριστικά σχετικά με το σκεπτικό της επιτροπής.

«Ένα χειροποίητο animation από έναν πρωτοεμφανιζόμενο δημιουργό, μια τολμηρή και ανοίκεια κινηματογραφική σύνθεση που με τις λιτές, βωβές της εικόνες επιχειρεί την ποιητική ανάπλαση ενός κόσμου καταδικασμένου να ζήσει σε άγριους καιρούς. Για το δημιουργικό θάρρος, την εικαστική αρτιότητα και την κινηματογραφική πρωτοτυπία, Ειδική Μνεία στον Γιώργο Νικόπουλο για το “The Ox”».

Ο Γιώργος Νικόπουλος ευχαρίστησε την επιτροπή με το λογοπαίγνιο πως «έχει μια ειδική χαρά γι’ αυτήν την ειδική μνεία.»

Στη συνέχεια, η παραγωγός Φαίδρα Βόκαλη απένειμε τα Βραβεία Πρωτοεμφανιζόμενων Ηθοποιών.

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ηθοποιού στον Αρτέμη Χάβαλιτς για την ταινία «Ο Γιος της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου

«Όταν ένα πρόσωπο στον κινηματογράφο κάνει τον θεατή να ανασηκώνεται ελαφρώς στη θέση του με τη φρεσκάδα, το θάρρος και το θράσος που διαπερνά την οθόνη, πρόκειται για μια περίπτωση αξιοπρόσεχτη. Για την γεμάτη ζωή ερμηνεία του στον εξαιρετικό “Γιο της Σοφίας” της Ελίνας Ψύκου το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ηθοποιού στον Κινηματογράφο πηγαίνει στον Αρτέμη Χάβαλιτς».

Ο Αρτέμης Χάβαλιτς ευχαρίστησε τη μαμά του λέγοντας πως τον έχει στηρίξει παρά το ότι την έχει απογοητεύσει, ενώ το ίδιο «ευχαριστώ» απέδωσε και την Ελίνα Ψύκου.

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενης Ηθοποιού στην Ελένη Ουζουνίδου για τις ταινίες «Τοο Much Info Clouding Over My Head» του Βασίλη Χριστοφιλάκη και «Γυναίκες Που Περάσατε Από Δω» του Σταύρου Τσιώλη.

«Η εμφάνισή της, όχι σε μία αλλά δύο ταινίες, ήταν χαρακτηριστική για να δώσει στο κάθε έργο μια ευπρόσδεκτη πνοή υπονόμευσης και παιγνίου. Για τις ερμηνείες που με σιγουριά έχτισε μπροστά στον φακό στις ταινίες Τοο Much Info Clouding Over My Head του Βασίλη Χριστοφιλάκη και Γυναίκες Που Περάσατε Από Δω του Σταύρου Τσιώλη, το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενης Ηθοποιού στον Κινηματογράφο πηγαίνει στην Ελένη Ουζουνίδου».

Η Ελένη Ουζουνίδου αφού είπε γελώντας πως «άργησε λίγο να εμφανιστεί στον κινηματογράφο αλλά έκανε δυναμικό ντεμπούτο» και ευχαρίστησε ειδικά τον Σταύρο Τσιώλη, καθώς ήταν ένα όνειρο ζωής για την ίδια να τον γνωρίσει, πόσο μάλλον να εμφανιστεί σε ταινία του.

Ο σκηνοθέτης και Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, Σύλλας Τζουμέρκας, απένειμε το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη.

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενης Σκηνοθέτιδας στη Νάνσυ Μπινιαδάκη για την «Επιφάνεια των Πραγμάτων».

«Το βάρος του χαμού μιας μαθήτριας λυκείου τη δεκαετία του ’80 διαβρώνει ακόμα την ζωή τριών συμμαθητριών και της αγαπημένης τους καθηγήτριας – τεσσάρων ηρωίδων που το σώμα της ταινίας τις υποχρεώνει να ανασύρουν από τη μνήμη τους κάτι επώδυνο και τραυματικό, όσο και φασματικό, μπαζωμένο σαν το χαμένο, ονειρικό ποτάμι της Αθήνας, τον Ερρινυό, την πηγή και τον βασικό χώρο του δράματος. Η συνομωσία της σκηνοθέτιδας και τεσσάρων σπουδαίων ηθοποιών του ελληνικού σινεμά, της Μαρίας Σκουλά, της Μαρίας Καλλιμάνη, της Θέμιδας Μπαζάκα και της Μαρίσσας Τριανταφυλλίδου, φτιάχνει μια ταινία για την πολύτιμη αφήγηση μιας ταινίας εποχής που δεν μπορεί να υπάρξει, κόντρα σ’ ένα παρόν που όμως μπορεί να απεικονιστεί, γεμάτη ηχηρές προδοσίες και μικρούς θριάμβους. Το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενης Σκηνοθέτη στη Νάνσυ Μπινιαδάκη για την “Επιφάνεια των Πραγμάτων”».

Η Νάνσυ Μπινιαδάκη ευχαρίστησε για το βραβείο μέσω βίντεο (καθώς βρίσκεται στο Βερολίνο) και το μοιράστηκε με όσους την πίστεψαν, τις 4 ηθοποιούς της και την Άντζελα Δημητρακάκη για το διήγημα στο οποία στηρίχθηκε η ταινία της.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Αναπόσπαστο κομμάτι του φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια, το Διαγωνιστικό Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους εκπροσωπεί το πιο συναρπαστικό, καλλιτεχνικά ανήσυχο κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής και έχει παρουσιάσει συνολικά περισσότερες από 350 ταινίες.

Για την φετινή 24η διοργάνωση, οι συμμετοχές ξεπέρασαν τον αριθμό-ρεκόρ των 244, γεγονός που απέδειξε πως το ελληνικό σινεμά είναι δραστήριο και ότι οι νέοι Έλληνες και οι νέες Ελληνίδες δημιουργοί εμπιστεύονται την παρουσία του έργου τους στις Νύχτες Πρεμιέρας και το κοινό τους.

Η κριτική επιτροπή του Διαγωνιστικού Τμήματος αποτελούνταν από τις/τους:

Ελίνα Ψύκου – σκηνοθέτιδα και Πρόεδρος της Επιτροπής

– Μαρίνα Καλογήρου, ηθοποιός

– Λάμπης Χαραλαμπίδης, μοντέρ

– Μαρίνα Κόντη, υπεύθυνη κινηματογραφικών πωλήσεων

– Θοδωρής Δημητρόπουλος, δημοσιογράφος – κριτικός κινηματογράφου

Σύμφωνα με το γενικό σκεπτικό της Επιτροπής:

«Είδαμε 47 μικρού μήκους ταινίες, ταινίες από όλα τα είδη, μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, animation, αλλά και όλες τις γραφές, ταινίες ρεαλιστικές και ταινίες σουρεαλιστικές, δράματα, κωμωδίες, ταινίες είδους, παράξενες, λιγότερο παράξενες, πολύχρωμες και ασπρόμαυρες, γυρισμένες στην Ελλάδα, την Αυστραλία, την Αμερική, την Αγγλία και την Κύπρο, τη Χιλή και την Ασία, ταινίες με μπάτζετ και ταινίες χωρίς μπάτζετ, ταινίες πρωτοεμφανιζόμενων, σπουδαστών, αλλά και βετεράνων, ταινίες γυναικών και ταινίες αντρών…

Όταν είχαμε πια αποφασίσει τις επιλογές μας, είδαμε πως αντιπροσωπεύουν ισάξια γυναίκες και άντρες δημιουργούς. Το ότι αυτό δεν έγινε συνειδητά, ως αποτέλεσμα εξισώσεων και ποσοστών, αλλά αυτόματα, αυθόρμητα και φυσικά είναι μια μικρή νίκη. Τις ταινίες που βραβεύσαμε τις διαλέξαμε τόσο με βάση τι αρέσει στον καθένα από εμάς τους πέντε – να βλέπει και να κάνει – όσο και με το αν λένε μια ιστορία που φαίνεται πως καίει τους δημιουργούς της, αν έχουν κάνει δικά τους τα εκφραστικά και τεχνικά μέσα, αν προτείνουν μια νέα αισθητική και αφήγηση, και τελικά αν μιλάνε για κάτι που μας καίει όλους…

Τώρα θα ακούσετε μόνο τις ταινίες που τελικά βραβεύσαμε. Πέρα όμως από τους συγκεκριμένους τίτλους και τα ονόματα των σκηνοθετών θα θέλαμε να κρατήσετε πως είναι τόσο δύσκολο να κάνεις σινεμά σε μια χώρα που δεν υποστηρίζει και δεν αγαπάει και πολύ τους δημιουργούς και που γι’ αυτό το να έχεις καταφέρει να ολοκληρώσεις μια ταινία είναι από μόνο του ένα βραβείο… Ευχόμαστε σε όλους τους συμμετέχοντες, βραβευμένους και μη, πολύ κουράγιο και επιμονή!»

Αναλυτικά τα βραβεία |

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ελίνα Ψύκου, απένειμε αρχικά τις Ειδικές Μνείες της Επιτροπής.

Ειδική Μνεία της Επιτροπής:

«Βουρβουρού» της Καρίνας Λογοθέτη & «Muffin» του Ντάνιελ Μπόλντα

«Για τους πολύχρωμους, αισθητικά πλήρεις, πρωτότυπους κόσμους που κατοικούν οι ήρωες δύο εναλλακτικών παραμυθιών, εύφημη μνεία στη “Βουρβουρού” της Καρίνας Λογοθέτης και στο “Muffin” του Ντάνιελ Μπόλντα».

Αντί της Καρίνας Λογοθέτη, το βραβείο παρέλαβε ο 6χρονος πρωταγωνιστής της ταινίας, Μάρκος, που κέρδισε το πιο ζεστό χειροκρότημα της βραδιάς από την αίθουσα.

Ειδική Μνεία της Επιτροπής:

«Icebergs» της Ειρήνης Βιανέλλη

«Για την ζεστασιά και την εφευρετικότητα που ζωντανεύουν τις μαύρου χιούμορ βινιέτες του Ευθύμη Φιλίππου, εύφημη μνεία στο Icebergs της Ειρήνης Βιανέλλη».

Η Υπεύθυνη κινηματογραφικών πωλήσεων Μαρίνα Κόντη απένειμε τα Βραβεία Ερμηνειών .

Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία:

Ανδρέας Κωνσταντίνου για την ταινία «Η Σιγή των Ψαριών όταν Πεθαίνουν» του Βασίλη Κεκάτου.

«Για την φυσική απλότητα και αμεσότητα απέναντι στο παράλογο της ζωής και του θανάτου.»

Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία:

Σοφία Κόκκαλη για τις ταινίες «Έκτορας Μαλό – Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς» της Ζακλίν Λέντζου και «Όταν Ήμουν στο Λύκειο, Ήμουν Ερωτευμένος με την Άννα» της Ελένης Μητροπούλου

«Για τη λεπτή ισορροπία μεταξύ σιωπής και φλυαρίας, κίνησης και ακινησίας, εντονου και άδειου βλέμματος.»

Ο μοντέρ Λάμπης Χαραλαμπίδης απένειμε τα Βραβεία Καλύτερου Σεναρίου και Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη.

Καλύτερο Σενάριο:

Νικολέτα Λεούση και Βαγγέλης Σέρφας για την ταινία «37 Μέρες» της Νικολέτας Λεούση.

«Για την απεικόνιση μιας παράδοξης καθημερινής πραγματικότητας και την ισορροπία ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα, βραβείο σεναρίου στους Νικολέτα Λεούση και Βαγγέλη Σέρφα για την ταινία “37 Μέρες”».

Η Νικολέτα Λεούση ευχαρίστησε πολύ την επιτροπή λέγοντας «πως είναι ένα πολύ ωραίο βραβείο (σεναρίου) για τον πολύ κόπο που μας πήρε να το γράψουμε.»

Πρωτοεμφανιζόμενη Σκηνοθέτιδα:

Λία Τσάλτα για την ταινία «Το Δάσος»

«Για την τόλμη και την καθαρότητα απέναντι σε έναν κόσμο που αργοπεθαίνει αναπνέοντας γκρίζο, βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτιδας στη Λία Τσάλτα για “Το Δάσος”».

Ο κριτικός κινηματογράφου Θοδωρής Δημητρόπουλος απένειμε το Βραβείο Σκηνοθεσίας.

Καλύτερης Σκηνοθεσίας:

Στον Κωστή Χαραμουντάνη για την ταινία «Κιόκου Πριν Έρθει το Καλοκαίρι»

«Για τον πειραματισμό, το συναίσθημα και την τεχνική φιλοδοξία στην αφήγηση, βραβείο σκηνοθεσίας στον Κωστή Χαραμουντάνη για το “Κιόκου Πριν Έρθει το Καλοκαίρι”».

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελίνα Ψύκου, απένειμε τα Βραβεία Α’ και Β’ Καλύτερης ταινίας.

Βραβείο Β’ Καλύτερης Ταινίας:

«Η Σιγή των Ψαριών όταν Πεθαίνουν» του Βασίλη Κεκάτου

«Γιατί συνήθως ο θάνατος έρχεται εκεί που δεν τον περιμένεις, αλλά τον υποδέχεσαι σιωπηλά σαν να τον περίμενες από πάντα, βραβείο δεύτερης καλύτερης ταινίας, “Η Σιγή των Ψαριών όταν Πεθαίνουν” του Βασίλη Κεκάτου».

Ο Βασίλης Κεκάτος ευχαρίστησε το φεστιβάλ για τη φιλοξενία της ταινίας και τους γονείς του που καταλάβαν νωρίς ότι δεν κάνει για δικηγόρος!

Βραβείο Α’ Καλύτερης Ταινίας:

«Έκτορας Μαλό – Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς» της Ζακλίν Λέντζου

«Γιατί όλοι είμαστε ή αισθανόμαστε εγκαταλελειμμένα παιδιά, βραβείο πρώτης καλύτερης ταινίας, “Έκτορας Μαλό – Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς” της Ζακλίν Λέντζου».

Το Βραβείο Α’ Καλύτερης ταινίας συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ και το Βραβείο Β’ Καλύτερης ταινίας από χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ, με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Τη βραδιά έκλεισε η πανελλήνια πρεμιέρα της νέας ταινίας του Γιώργου Ζώη «Third Kind» που πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στην 57η Εβδομάδα Κριτικής του πρόσφατου Φεστιβάλ Καννών.

Στην ταινία, μία σινεφιλική αλληγορία όπου το sci-fi συναντά το ντοκιμαντέρ, η γη έχει εγκαταλειφθεί και το ανθρώπινο είδος έχει αναζητήσει καταφύγιο στο διάστημα. Τρεις αρχαιολόγοι του μέλλοντος επιστρέφουν, για να αναζητήσουν την πηγή ενός μυστηριώδους πεντάτονου σήματος που εκπέμπεται από την Γη.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Γιώργος Ζώης προλόγισε την πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας λέγοντας πως την προβάλλει σε ένα «δύσκολο κοινό» όπου «οι μισοί δεν πήρατε βραβείο», προκαλώντας το γέλιο στην αίθουσα. Δήλωσε «τρομακτικά ευγνώμων» προς όλους τους συνεργάτες του και ειδικά στη «δικιά μας» Αντιγόνη Ρώτα, που τους εμπνέει όλους και τον ίδιο ξεχωριστά.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.