Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
28.01.2023

Το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει τους New York Times και αναζητά αυτόν που υπέγραψε την εξαγωγή του Predator

Από τις 16 Νοεμβρίου έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση στο υπουργείο Εξωτερικών για τις δυο άδειες στην Intellexa, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης.
Το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει τους New York Times και αναζητά αυτόν που υπέγραψε την εξαγωγή του Predator

Απαντήσεις σχετικά με δημοσίευμα των New York Times για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η Γενική Γραμματεία Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ έδωσε στην Intellexa δύο άδειες εξαγωγής στη Μαδαγασκάρη έδωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Επίλογος» της ΕΡΤnews, επιβεβαιώνοντας την εξαγωγή του Predator από την Ελλάδα με άδεια της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο κ. Φραγκογιάννης εξήγησε ότι πρόκειται για προϊόντα διττής υπόστασης, αυτά δηλαδή που χρειάζονται άδεια για να εξαχθούν καθώς πρόκειται για προϊόντα που μπορεί να λειτουργούν καλόβουλα ή κακόβουλα. Στην κατηγορία αυτή εντάσονται και τα προϊόντα λογισμικού. Δήλωσε ότι το ΥΠΕΞ δίνει «εκατοντάδες άδειες» καθώς και ότι υπάρχουν διαδικασίες ελέγχου που θεσπίζονται από ευρωπαικούς και εθνικούς κανονισμούς.

«Εγώ έμαθα πριν από δυόμιση- τρεις μήνες από δημοσιέυματα στον Τύπο ότι η εταιρία Intellexa είχε ζητήσει και είχε πάρει δύο άδειες εξαγωγής» ισχυρίστηκε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει καμμία άδεια λογισμικού προιόντος που να φέρει τη δική μου υπογραφή ή την υπογραφή οποιουδήποτε υπουργού της κυβέρνησης».

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι «οι άδειες εξαγωγής είναι μία υπηρεσιακή υπόθεση» και «δίνονται από υπηρεσιακούς παράγοντες. Γίνεται μία αίτηση, γίνεται ένας έλεγχος με βάση τον ευρωπαικό και τον εθνικό κανονισμό και υπογράφεται η άδεια της εξαγωγής».

Τόνισε ότι ο ίδιος λαμβάνει γνώση μόνο για τις αιτήσεις οι οποίες απορρίπτονται. Ο κ. Φραγκογιάννης είπε επίσης ότι μετά την πληροφόρησή του από τα δημοσιεύματα του Τύπου ζήτησε στις 16/11 να γίνει μία Ένορκη Διοικητική Εξέταση, μία έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρήθηκαν οι ευρωπαικοί και εθνικοί κανόνες που αφορούν την εξαγωγή των προιόντων. Έρευνα που, όπως είπε, είναι απόρρητη και διεξάγεται εσωτερικά στο ΥΠΕΞ.

«Ζήτησα να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια και οταν η έρευνα αυτή ολοκληρωθεί, ελπίζω σύντομα, με το πόρισμα το οποίο θα προκύψει, περιμένω να δω κατά πόσο ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από τους ευρωπαικούς κανονισμούς. Αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν» τόνισε χαρακτηριστικά.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.