Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
12.08.2022

Πρόεδρος ΡΑΕ: «Ρωτήστε το ΥΠΕΝ γιατί δεν έχει υιοθετήσει την εισήγηση μας να επιστραφούν 67 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές»

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης για τη μη επιστροφή στους καταναλωτές, ποσά συνολικού ύψους 67 εκατ. ευρώ, τα οποία εισέπραξαν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά εξισορρόπησης.
Πρόεδρος ΡΑΕ: «Ρωτήστε το ΥΠΕΝ γιατί δεν έχει υιοθετήσει την εισήγηση μας να επιστραφούν 67 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές»

«Πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, υπήρξε η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ολομέλειας της Ανεξάρτητης Αρχής, Θανάση Δαγούμα, ο οποίος μεταξύ άλλων αποκάλυψε την απροθυμία της ΝΔ να επιστρέψει τα 67 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Ολομέλειας της ΡΑΕ άφησε σαφείς αιχμές κατά του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη μη επιστροφή στους καταναλωτές, ποσού συνολικού ύψους 67 εκατ. ευρώ, τα οποία εισέπραξαν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά εξισορρόπησης από τον Νοέμβριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021.

«Ρωτήστε το υπουργείο γιατί δεν έχει υιοθετήσει την εισήγηση της ΡΑΕ να επιστραφούν 67 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές από την αγορά εξισορρόπησης», είπε χαρακτηριστικά.

Όμως, ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν και ως προς τις αποφάσεις του ΥΠΕΝ, στις οποίες η θέση της ΡΑΕ είτε αγνοήθηκε, είτε παρακάμφθηκε μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, οι οποίες μάλιστα καταργούν προηγούμενες αποφάσεις της Αρχής.

Αιχμές για ρήτρα και ΔΕΠΑ

Ερωτηθείς για τον νέο τρόπο τιμολόγησης των τελικών καταναλωτών και την αναστολή της ρήτρας, είπε πως εισηγήθηκε τη δημιουργία μιας πλατφόρμας η οποία θα περιλαμβάνει τη μεταβολή της τιμής του φυσικού αερίου TTF και με βάση αυτή οι προμηθευτές θα ανακοινώνουν τις ανταγωνιστικές χρεώσεις ρεύματος. Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία επέλεξε άλλον τρόπο, δηλαδή την αναγγελία των χρεώσεων δύο μήνες πριν από την εφαρμογή τους.

Ο κ. Δαγούμας γνωστοποίησε επίσης ότι η ΡΑΕ θα απευθύνει ερώτημα προς την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά την τροπολογία του υπουργείου, με την οποία καταργεί την αρμοδιότητα της ΡΑΕ για την πιστοποίηση των Ανεξάρτητων Διαχειριστών Διανομής Φυσικού Αερίου και επιλέγει άλλο μοντέλο διαχωρισμού, το οποίο ωστόσο δεν καλύπτεται από νομικό πλαίσιο, πλήττοντας παράλληλα την ανεξαρτησία της Αρχής.

Για ΑΔΜΗΕ

Όμως, πέρα από το ΥΠΕΝ, στο στόχαστρο του κ. Δαγούμα βρέθηκε και ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος ζητά από τη ΡΑΕ να αυξήσει την απόδοση επενδυτικού κεφαλαίου του, ξεκαθαρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει. «Οι άλλοι διαχειριστές στην Ιταλία έχουν απόδοση 5%, στην Ισπανία 5,6% και στην Πορτογαλία 4,4%. Ο ΑΔΜΗΕ παίρνει 6,1%. Να πει “ευχαριστώ” και να δουλέψει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δαγούμας. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, με την οποία προειδοποιούσε για δυσμενείς επιπτώσεις στο ηλεκτρικό σύστημα αν η ΡΑΕ δεν αναθεωρήσει την απόφασή της.

«Αν η χώρα θέλει να προχωρήσει πρέπει να εμπιστεύεται και να στηρίζει τον ανεξάρτητο ρυθμιστή της αγοράς ενέργειας που ξέρει τη δουλειά του και την κάνει πολύ καλά», δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη Συνέντευξη Τύπου. 

Πηγή

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.