Γκάγκα: «Δεν σταματάμε χειρουργεία για επείγοντα και σοβαρά περιστατικά»
Την έντονη διαφωνία της με τον περιορισμό των χειρουργείων, την οποία ζητά με επιστολή της προς τους διοικητές όλων των Υγειονομικών Περιφερειών της Ελλάδας η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα εκφράζει η Ένωση Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη» απόφαση.
Το σχετικό έγγραφο έστειλε χθες, Δευτέρα, στους διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ενώ την αποκάλυψη του εγγράφου έκανε το στέλεχος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Παναγιώτης Παπανικολάου.
Η Ένωση Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) τονίζει ότι είχαν προειδοποιήσει τον υπουργό Υγείας ότι αυτό είναι «απαράδεκτο».
«Η πλήρης λειτουργία των χειρουργείων είναι απαραίτητη ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ιατρικές ανάγκες των ασθενών που έχουν επανειλημμένα αναβληθεί, προκαλώντας μεγάλες αναμονές», τονίζει η ΕΙΝΑΠ.
Προσθέτει ότι «η παραμέληση των λοιπών παθήσεων αυξάνει τους γενικούς δείκτες βαριάς νοσηρότητας και θνησιμότητας ενώ οι ασθενείς αναγκάζονται να προσφεύγουν στις ιδιωτικές κλινικές κάθε φορά που κλείνουν τα χειρουργεία του ΕΣΥ».
Η ΕΙΝΑΠ ζητά μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επίταξη του ιδιωτικού τομέα, άμεση απόσυρση «του απαράδεκτου αυτού εγγράφου» και την εύρυθμη συνέχιση των τακτικών χειρουργείων, φυσικά τηρώντας τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας. Καταλήγει ότι «τα νοσοκομεία δεν πρέπει και δεν μπορούν να μετατραπούν σε νοσοκομεία μίας νόσου».
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, προανήγγειλε το πρωί πως οι γιατροί δεν πρόκειται να δεχθούν μείωση των τακτικών χειρουργείων λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν απαράδεκτο για τους ασθενείς non covid.
«Θα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια. Επειδή ξαναγυρίζουμε όπως πριν ένα χρόνο, δεν θα το αφήσουμε να γίνει. Πρέπει να γίνουν τα χειρουργεία, οι άνθρωποι έχουν ζητήσει τα ραντεβού τους, ξέρουν ότι θα χειρουργηθούν και ξέρετε την αγωνία του καθενός. Δεν θα το δεχθούμε αυτό, έχουμε ενημερώσει τον υπουργό. Έτσι μας ενημέρωσαν και εμείς δεν θα το δεχθούμε. Είμαστε γιατροί, είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε στη μάχη και για τους covid και για τους non-covid ασθενείς», είπε στο OPEN το πρωί της Τρίτης.
Νωρίτερα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας είχε στείλει οδηγίες προς τα νοσοκομεία για τον περιορισμό προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών από την έξαρση της πανδημίας. Σύμφωνα με αυτές, ζητείται περιορισμός των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων κατά ποσοστό 80%, ανάλογα με τις συνθήκες ανά νοσοκομείο, με απόφαση του διοικητή.
Επισημαίνεται ότι όσον αφορά το θεραπευτικό πρόγραμμα των ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις (χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, εκχύσεις φαρμάκων, συνεδρίες σε μονάδα τεχνητού νεφρού κ.ά.) υλοποιούνται κανονικά από τα νοσοκομεία, λαμβάνοντας πάντα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης για τις συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες ασθενών.
Υπενθυμίζεται ο περιορισμός στο επισκεπτήριο και η αναγκαιότητα για PCR, όπως ισχύουν σήμερα. Αναφέρεται ότι τα παραπάνω αφορούν και τις ιδιωτικές κλινικές της χώρας.’
«Δεν καλούμε τα νοσοκομεία να προβούν σε μείωση»
Η ίδια η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ισχυρίστηκε ότι «δεν καλούμε τα νοσοκομεία να προβούν σε μείωση τακτικών χειρουργείων».
Ξεκαθάρισε πως «απλώς δίνουμε την άδεια στις Διοικήσεις, εφόσον έχουν πολύ μεγάλο φόρτο λόγω της πανδημίας, να μειώσουν – εάν μπορούν – τα χειρουργεία τους όσο χρειαστεί για αυτό το διάστημα που έχουμε πάρα πολλά περιστατικά, ώστε να έχουν όλοι καλή περίθαλψη», επισημαίνοντας ότι «δεν μένει πίσω κανένα σοβαρό περιστατικό, δεν μένει πίσω καμία χημειοθεραπεία».
Δεν σταματάμε ένα χειρουργείο για ένα όγκο ή για ένα τροχαίο
Όπως ισχυρίστηκε, «μπορούμε να πάμε 20 ή 30 ημέρες αργότερα ένα τακτικό χειρουργείο», ανάλογα με τις ανάγκες κάθε νοσοκομείου, ώστε σε αυτό το διάστημα να έχουν καλή περίθαλψη όλοι οι άλλοι ασθενείς», διευκρινίζοντας ότι μια αντικατάσταση κεφαλής μηριαίου, ή μια ορθοπεδική επέμβαση για ένα χρόνιο νόσημα, μπορεί να μεταφερθεί για κάποιες ημέρες, χωρίς να αλλάζει κάτι σημαντικά, αφού δεν κινδυνεύει η ζωή του ασθενούς. «Δεν σταματάμε ένα χειρουργείο για ένα όγκο ή για ένα τροχαίο. Θέλουμε και οι γιατροί να ασκήσουν τα καθήκοντά τους με ηρεμία για να μην πιέζονται πάρα πολύ και να είναι καλοί και στις υπηρεσίες υγείας που προσφέρουν, και οι ασθενείς να έχουν καλή αντιμετώπιση», υπογράμμισε.
«Δεν πετάμε κανένα μπαλάκι σε κανέναν γιατρό. Είναι απολύτως καθορισμένα τα κριτήρια για τα τακτικά και για τα επείγοντα χειρουργεία. Δεν υπάρχει καμία επιλογή ασθενών. Όλοι οι ασθενείς έχουν τη φροντίδα που χρειάζονται», ξεκαθάρισε η κυρία Γκάγκα.