Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
28.04.2024

Φεμινισμός, μέσα από 16 χρόνια αφισών

Μεταξύ του 1974 και του 1990 το See Red Women’s Workshop παρήγαγε ένα εκπληκτικό σώμα εργασίας για την υποστήριξη του Απελευθερωτικού Κινήματος Γυναικών, όπως απεικονίζει ένα νέο βιβλίο.
Φεμινισμός, μέσα από 16 χρόνια αφισών

Όταν το See Red Women’s Workshop το 1973 για πρώτη φορά ήρθε στο μυαλό τριών πρώην φοιτητών τέχνης που συναντήθηκαν μετά από μια αγγελία για το ριζοσπαστικά φεμινιστικό περιοδικό Red Rag, η πλήρης έκταση της δύναμής του δύσκολα μπορούσε να γίνει κατανοητή.

«Κατά την πρώτη συνεδρίαση ήταν ένας φωτογράφος, ένας εικονογράφος, σκιτσογράφος, γραφίστες, καλλιτέχνες και ένας σκηνοθέτης»,γράφει η συλλογικότητα  στο See Red Women’s Workshop, ένα νέο βιβλίο της Four Corners-δημοσίευσε έναν τόμο που τεκμηριώνουν την κίνηση. Μέχρι τη στιγμή που έκλεισε, το 1990, περίπου 45 γυναίκες είχαν περάσει μέσα από τις τάξεις της συλλογικότητας και πάνω από 16 χρόνια λειτουργίας. Αν και συγκλόνισε επανειλημμένα από τις ελλείψεις στη χρηματοδότηση, την αλλαγή θέσης, πράξεις βανδαλισμού του εξοπλισμού, και των βίαιων συγκρούσεων στην πολιτιστική συνείδηση, επέμεινε στη δημιουργία τυπωμένων αφισών για το γυναικείο απελευθερωτικό κίνημα. Το αποτέλεσμα είναι ένα πραγματικά επαναστατικό αρχείο.

Η ομάδα τοποθέτησε μεγάλη έμφαση στην ανταλλαγή δεξιοτήτων, ιδεών και γνώσεων και με αυτό τον τρόπο, αύξησε επίσης τις ελπίδες των μελών σχετικά με το τι θα μπορούσε να επιτευχθεί. «Φιλόδοξα, οι See Red δεν αφορούσαν την πώληση ενός προϊόντος ή ακόμα και ένα πολιτικό μήνυμα κόμματος», γράφει ο Sheila Rowbotham στον πρόλογο του βιβλίου. «Ήταν μέχρι κάτι πολύ πιο σύνθετο και πολύ πιο δύσκολο. Έχουν ως στόχο να μεταφέρουν ιδέες για μια μεταμορφωμένη κοινωνία στην οποία οι σχέσεις των δύο φύλων, η φυλή και η τάξη δεν θα χαρακτηρίζεται πλέον από ανισότητα και την υποταγή.

Μηνύματα στις αφίσες όπως «εφ’ όσον οι γυναίκες δεν είναι ελεύθερες, οι άνθρωποι δεν είναι ελεύθεροι» και «οι λεσβίες είναι παντού» αμφισβήτησαν την επικρατούσα «κοινή λογική». «Πολλά από αυτά τα ιστορικά έργα τέχνης μπορεί να δει κανείς στις σελίδες του βιβλίου, μαζί με το σχόλιο από την ομάδα ολόκληρη. «Οι αφίσες φαίνεται να είναι σε θέση να μιλήσουν με διαφορετικές γενιές» λέει η συλλογικότητα του βιβλίου, «αν και αυτό δείχνει, λες και είχαμε οποιαδήποτε αμφιβολία, ότι ο αγώνας για την ελευθερία και την ισότητα των γυναικών απέχει ακόμη πολύ από το να κερδηθεί.»

358816
358818
358819
358821

Πηγή: AnOther

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.