Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
27.04.2024

27/10/2014, εκατό χρόνια από τη γέννηση του Dylan Thomas

Ένας αιώνας από τη γέννηση του σπουδαιότερου ποιητή που έβγαλε η Ουαλία.
27/10/2014, εκατό χρόνια από τη γέννηση του Dylan Thomas

Ο Dylan Thomas γεννήθηκε πριν από εκατό χρόνια στο Σουόνσι της Ουαλίας σε οικογένεια που ασχολούνταν με τα γράμματα, κυρίως λόγω του πατέρα, που ήταν καθηγητής στο επάγγελμα. Ο νεαρός Thomas, όπως και η αδελφή του, δεν έμαθε ποτέ τη ντόπια γλώσσα και έγραφε στα Αγγλικά και μόνο. Από μικρός ανέπτυξε μια απέχθεια για τη σχολική μόρφωση -εκτός από τη μελέτη της γλώσσας- προτιμώντας να διαβάζει μόνος του. Σε αυτό το γεγονός ίσως οφείλεται και η αδυναμία ένταξής του σε κάποιο συγκεκριμένο λογοτεχνικό στυλ στη μετέπειτα πορεία του.

Σε ηλικία 16 ετών σταματάει το σχολείο και πιάνει δουλειά ως δημοσιογράφος στη South Wales Daily Postενώ από το 1932 κι έπειτα αρχίζει να ασχολείται εξ’ολοκλήρου με την ποίηση, γράφοντας ένα πολύ σημαντικό αριθμό του όγκου του έργου του σε αυτή τη χρονική περίοδο. Τα ποιήματά του είχαν μια τάση προς το ρομαντισμό κι έρχονταν σε αντίθεση με τους σύγχρονούς του, όπως ο T.S Eliot, που φανέρωναν κοινωνικές ανησυχίες στα έργα τους.

Με το πρώτο του βιβλίο να εκδίδεται το 1934, όταν ήταν είκοσι ετών, ο Thomas μετακομίζει στο Λονδίνο και ξεκίνησε να υιοθετεί όλο και περισσότερο την εικόνα του καταραμένου ποιητή, με το αλκοόλ να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, σε τέτοιο βαθμό που θα του στοιχίσει και τη ζωή στις 9 Νοέμβρη 1953, έπειτα από περίπου 18 ουίσκι στο Chelsea Hotel, τα οποία τον έστειλαν σε κώμα και δεν ξύπνησε ποτέ. 

Άφησε έργο τόσο ποιητικό, όσο και ραδιοφωνικό, δουλεύοντας στο BBC από το 1945 έως το 1949, με πειραματικές εκπομπές, φτιάχνοντας χαρακτήρες που είδαμε αργότερα σε ένα από τα πιο γνωστά του δημιουργήματα, το Under Milk Wood, ένα ιδιότυπο ραδιοφωνικό ποίημα, του 1953.

Ο ίδιος ο Thomas διαβάζει ένα από τα γνωστότερα έργα του, το Do Not Go Gentle Into That Good Night

https://www.youtube.com/watch?v=1mRec3VbH3w

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.