Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
26.04.2024

Εκλογές στην Ινδία: Μειωμένη η συμμετοχή των ψηφοφόρων

Οι ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες κατά το δεύτερο στάδιο των βουλευτικών εκλογών στην Ινδία εν μέσω καύσωνα.
Εκλογές στην Ινδία: Μειωμένη η συμμετοχή των ψηφοφόρων

Άρχισε σήμερα το δεύτερο στάδιο των βουλευτικών εκλογών στην Ινδία, με εκατομμύρια ψηφοφόρους να αναμένονται στα εκλογικά τμήματα ορισμένων περιοχών της χώρας στις οποίες επικρατεί καύσωνας.

Οι εκλογές αυτές, τις οποίες μοιάζει σχεδόν βέβαιο ότι θα κερδίσει ο εθνικιστής, ινδουϊστής απερχόμενος πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι — απέναντι σε μια ασθμαίνουσα αντιπολίτευση– διαρκούν έξι εβδομάδες.

Το ποσοστό συμμετοχής στο πρώτο στάδιο της εκλογικής διαδικασίας την περασμένη εβδομάδα μειώθηκε κατά σχεδόν τέσσερις μονάδες, στο 66%, σε σχέση με τις εκλογές του 2019, με τον Τύπο της χώρας να αποδίδει την πτώση αυτή στις υψηλότερες από τον μέσο όρο θερμοκρασίες.

Λίγο πριν να ξανανοίξουν τα εκλογικά τμήματα, ο Ναρέντρα Μόντι ζήτησε από τους ψηφοφόρους συμμετοχή «ρεκόρ» στις εκλογές.

EPA/HARISH TYAGI

«Μια αυξημένη συμμετοχή του εκλογικού σώματος ενισχύει τη δημοκρατία μας», έγραψε σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X. «Η ψήφος σας είναι η φωνή σας!».

Το δεύτερο στάδιο των εκλογών, οι οποίες γίνονται σε συνολικά επτά στάδια για να διευκολυνθεί η τεχνικοϋλική υποστήριξη της διαδικασίας στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, διεξάγεται στις περιοχές που αντιμετώπισαν αυτήν την εβδομάδα θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση των ινδικών μετεωρολογικών υπηρεσιών, καθ’όλη τη διάρκεια του σαββατοκύριακου αναμένονται έντονα κύματα ζέστης σε πολλά κρατίδια, μεταξύ των οποίων το ανατολικό κρατίδιο Μπιχάρ, όπου πέντε περιφέρειες ψηφίζουν σήμερα.

Θερμοκρασίες που υπερβαίνουν κατά περισσότερο από 5,1 βαθμούς την μέση θερμοκρασία για την εποχή καταγράφηκαν αυτήν την εβδομάδα.

Το κρατίδιο Καρνατάκα, στη νότια Ινδία, και ορισμένα τμήματα του Ουτάρ Πραντές, στο βόρειο τμήμα της χώρας, που είναι το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Ινδίας και η καρδιά της ινδουϊστικής πίστης, αναμένεται επίσης να ψηφίσουν υπό συνθήκες καύσωνα.

EPA/HARISH TYAGI

«Στρατιώτης του Συντάγματος»

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η ινδική εκλογική επιτροπή δήλωσε ότι σχημάτισε ομάδα εργασίας που επιφορτίστηκε να εξετάζει τον αντίκτυπο των κυμάτων ζέστης και υγρασίας πριν από κάθε εκλογικό στάδιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Hindu», η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς «οι συνθήκες καύσωνα ενδέχεται να προκάλεσαν μείωση της συμμετοχής των ψηφοφόρων».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα, η εκλογική επιτροπή σημείωσε ότι δεν είχε «κανέναν λόγο μεγάλης ανησυχίας» όσον αφορά τις συνέπειες των υψηλών θερμοκρασιών στην ψηφοφορία σήμερα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι παρακολουθεί στενά τα μετεωρολογικά δελτία ώστε να διασφαλίσει «την άνεση και την υγεία των ψηφοφόρων και του εκλογικού προσωπικού».

Κύμα ακραίας ζέστης έχει πλήξει τη Νότια και τη Νοτιοανατολική Ασία, κυρίως τις Φιλιππίνες και το Μπανγκλαντές, όπου χιλιάδες σχολεία ανέστειλαν τα μαθήματα.

EPA/JAGADEESH NV

Στο κρατίδιο Μαχαράστρα, η ζέστη είχε ως αποτέλεσμα την Τετάρτη ο υπουργός Οδικού Δικτύου Νιτίν Γκαντκάρι, να αισθανθεί αδιαθεσία, την ώρα που καλούσε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν το εθνικιστικό, ινδουϊστικό κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) του πρωθυπουργού Μόντι σε προεκλογική συγκέντρωση.

Ο Γκαντκάρι έχασε τις αισθήσεις του και λιποθύμησε, σύμφωνα με πλάνα βίντεο, και στη συνέχεια απέδωσε την αδιαθεσία του «στη ζέστη».

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, τα κύματα ζέστης είναι μεγαλύτερης διάρκειας, συχνότερα και μεγαλύτερης έντασης λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Σήμερα ψηφίζει η εκλογική περιφέρεια του βασικού ηγέτη της ινδικής αντιπολίτευσης, του Ραούλ Γκάντι, του Ινδικού Εθνικού Κογκρέσου.

Ο 53χρονος Γκάντι αγωνίζεται για να διατηρήσει την έδρα του στο κρατίδιο Κεράλα, στο νότιο τμήμα της χώρας, που αποτελεί το προπύργιο των αντιπολιτευόμενων στο Μπαρατίγια Τζανάτα του πρωθυπουργού.

«Είναι καθήκον κάθε πολίτη να γίνει στρατιώτης του Συντάγματος, να βγει από το σπίτι του σήμερα και να ψηφίσει για να προστατεύσει τη δημοκρατία», έγραψε σε ανάρτησή του στο X.

EPA/JAGADEESH NV

Συνολικά 968 εκατομμύρια Ινδοί καλούνται να εκλέξουν τα 543 μέλη της κάτω βουλής της χώρας, δηλαδή περισσότεροι από τον συνολικό πληθυσμό των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ρωσίας μαζί.

Τα ψηφοδέλτια από όλη τη χώρα θα καταμετρηθούν στις 4 Ιουνίου. Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται εν γένει την ίδια ημέρα.

Ο 73χρονος Μόντι παραμένει πολύ δημοφιλής ύστερα από δύο θητείες κατά τις οποίες η Ινδία αύξησε τη διπλωματική της επιρροή και την οικονομική της ισχύ.

Οι πολιτικοί αναλυτές έχουν προβλέψει ήδη τη νίκη του ενάντια σε συνασπισμό κομμάτων της αντιπολίτευσης.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.