Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
26.04.2024

13/11/1850, η γέννηση του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον

Ο συγγραφέας των μεγάλων -πειρατικών και όχι μόνο-περιπετειών.
13/11/1850, η γέννηση του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον

Ο Σκωτσέζος Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον κατάφερε στο σύντομο του βίου του να αφήσει δυο πολύ μεγάλες παρακαταθήκες στο συγγραφικό του έργο: Πρώτα και κύρια, αποτύπωσε στο χαρτί πιθανότατα καλύτερα από οποιονδήποτε -προγενέστερο και μεταγενέστερο- την πειρατική ζωή με τη «Νήσο των Θησαυρών» ή Treasure Island, με διαφορά το γνωστότερό του έργο (και πρώτο, εν έτει 1883). Και δεύτερον, μας σύστησε στον δισυπόστατο Δόκτωρ Τζέκιλ/Μίστερ Χάιντ, μέσω της νουβέλας του «Η Παράξενη Υπόθεση του Δόκτωρ Τζέκιλ και του Κύριου Χάιντ», χαρίζοντάς μας έτσι έναν πολύ διαχρονικό χαρακτήρα που μοιάζει να παλεύει πάντοτε με το yin και yang της φύσης του.

Γεννήθηκε στις 13 Νοέμβρη 1850 στο Εδιμβούργο της Σκωτίας. Δραστήριος, αλλά και φιλάσθενος σε όλη του τη ζωή, κατάφερε να έχει ένα πηγαίο γράψιμο, ήταν ικανός πιανίστας -είχε συνθέσει κάμποσες συνθέσεις- ενώ είχε σπουδάσει μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Η ζωή στη Σκωτία όμως ήταν αρκετά επίπονη για τη σωματική του κατάσταση και γι’αυτό αποφάσισε να ταξιδέψει, προσπαθώντας να βρει τη δική του «Γη της Επαγγελίας». Την οποία βρήκε στις νήσους Σαμόα του Νότιου Ειρηνικού, όπου κι έμεινε για τέσσερα χρόνια, μέχρι το θάνατό του στις 3 Δεκέμβρη 1894, από εγκεφαλικό. Οι ιθαγενείς αγαπούσαν το Στίβενσον και η ταφή του έγινε στην κορυφή ενός λόφου, αφού συνόδευσε τη σορό μια πομπή ιθαγενών.

Παρόλο που ο Στίβενσον θεωρούνταν από τους σύγχρονούς του ως ικανότατος συγγραφέας και η φήμη του είχε εξαπλωθεί, η αυγή του 20ου αιώνα τον έφερε στη λήθη, αφού μετά την έλευση του μοντερνισμού, τα κείμενά του θεωρήθηκαν δευτέρας διαλογής. Αυτό κράτησε αρκετά χρόνια, περίπου μέχρι τη δεκαετία του ’70, όταν και σταδιακά άρχισε να αποκαθίσταται η θέση του σπουδαίου συγγραφέα στο λογοτεχνικό πάνθεον.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.