1511373802469842320

Το Waze είναι το app της Google που ασχολείται με την παρακολούθηση και την ενημέρωση για την κίνηση στους δρόμους. Εμπίπτει στην κατηγορία των “community-based” εφαρμογών, καθώς συλλέγει στοιχεία και πληροφορίες από πληθώρα πηγών πριν πληροφορήσει τους χρήστες του για τις… κακοτοπιές που θα συναντήσουν στο διάβα τους. Προσφάτως λοιπόν, προσέθεσε στις υπηρεσίες του ακόμα μία η οποία μάλιστα θυμίζει σε μεγάλο βαθμό ένα “must have” app για κάθε οδηγό στη χώρα μας, το ParkAround: την εύρεση θέσης παρκαρίσματος!

Εννοείται πως μιλάμε για θέσεις σε πάρκινγκ και μάλιστα, για την προσφορά ακόμα πιο σωστών δεδομένων, η waze –που ειρήσθω εν παρόδω ανήκει στη Google- συνεργάστηκε με την INRIX, δουλειά της οποίας είναι να παρακολουθεί και να ελέγχει τη διαθεσιμότητα θέσεων παρκαρίσματος! Και αυτή με τη σειρά της αντλεί δεδομένα από αρκετές διαφορετικές πηγές και αφού τα… περιποιηθεί καταλλήλως, τροφοδοτεί με αυτά εταιρείες-κολοσσούς όπως τις Audi, Porsche, Toyota και Mercedes-Benz, δημοτικές Αρχές, μέσα ενημέρωσης κ.α..

google-waze-carpool-pilot

Με τη νέα του δυνατότητα λοιπόν, το Waze πρακτικά θα είναι σε θέση να ενημερώνει από μόνο του τον χρήστη για τα διαθέσιμα πάρκινγκ κοντά στον προορισμό του, το κόστος για να αφήσει το αυτοκίνητό του εκεί και βέβαια το αν έχουν θέσεις. Παράλληλα, αξιολογώντας και την κίνηση στους γύρω δρόμους, θα είναι σε θέση να του προτείνει το μέρος που θα φτάσει πιο γρήγορα ώστε να αφήσει το όχημά του και άρα να μη χάσει χρόνο όντας μποτιλιαρισμένος.

Οι προαναφερθείσες λειτουργίες μόνο απαρατήρητες δεν περνούν, δίνοντας παράλληλα τροφή για σκέψη στους ανθρώπους πίσω από το ParkAround. Το τελευταίο, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο, καθώς χωρίζει τα διαθέσιμα πάρκινγκ βάσει χρόνου προσέγγισης (15’, 60’, περισσότερο) ενώ ενημερώνει για το τελικό κόστος ανάλογα με την ώρα που θέλει να σταθμεύσει ο χρήστης. Στα υπέρ του το γεγονός πως περιλαμβάνει και αρκετά συμφέρουσες κατά περίπτωση προσφορές τις οποίες μπορεί κάλλιστα να εκμεταλλευτεί κάποιος.

waze-970-80

Δεν είναι ότι μας χαλάει το γεγονός πως για να δει κάποιος οδηγίες για το πώς θα φτάσει σε ένα πάρκινγκ θα πρέπει να ολοκληρώσει την κράτησή του, όσο το ότι θα είχε πολύ μεγαλύτερη αξία, η ίδια η εφαρμογή να συμβούλευε τον οδηγό για το πάρκινγκ που τον συμφέρει από άποψης χρόνου να αφήσει το αμάξι του. Σε τελική ανάλυση, ας του δώσει τη δυνατότητα να επιλέξει αν θέλει να δει τα διαθέσιμα σημεία παρκαρίσματος βάσει τιμής ή χρόνου προσέγγισης. Εξ άλλου, όταν κάποιος έχει αργήσει σε ένα σημαντικό ραντεβού λόγου χάρη, το τελευταίο που τον ενδιαφέρει είναι το αν θα πληρώσει 1-2€ παραπάνω στο πάρκινγκ. Η φύση μιας προσθήκης σαν κι αυτή μάλιστα είναι τέτοια που δεν πρόκειται να «βαρύνει» το ιδιαίτερα βολικό και εύχρηστο περιβάλλον χρήστη του app.

Το ParkAround μας αρέσει και το χρησιμοποιούμε πολύ, όμως το Waze έκανε μια κίνηση που ο μέσος οδηγός δεν μπορεί παρά να εκτιμήσει. Όσο για εμάς; Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε με ανυπομονησία τα επόμενα updates του app που μας συντροφεύει κάθε μέρα στους δρόμους της πόλης…