Η Φωτεινή Γαϊτανλή είναι υπεύθυνη μάρκετινγκ και επικοινωνίας στο kariera.gr, είναι όμως και τόσα άλλα. Είναι μια γυναίκα που δεν επαναπαύεται, θέλει συνεχώς να εξελίσσεται και κυρίως θέλει να βοηθάει τους άλλους. Αυτό το τελευταίο ήταν που γέννησε και το Up Event, μια διοργάνωση που ως σκοπό έχει να εμψυχώσει ανθρώπους που ήταν απογοητευμένοι, είχαν πτυχία αλλά δεν είχαν δουλειά. Σκοπός της Φωτεινής και της ομάδας της, η οποία αποτελείται από νέους επαγγελματίες και επιστήμονες, ήταν να δημιουργήσουν το πιο αισιόδοξο event της πόλης και να καλέσουν ανθρώπους που θα εμπνεύσουν και θα παροτρύνουν τους νέους να κυνηγήσουν κι άλλο τα όνειρά τους. Όσοι συμμετέχουν στο UP EVENT ως ομιλητές πιστεύουν στις συνέργειες και συμμετέχουν αφιλοκερδώς.
Το Up Event πώς προέκυψε; Διάβασα ότι ήταν δική σου ιδέα. Ήμουν ένα βράδυ με μια συνεργάτιδά μου, την Μία Κόλλια και εκείνη την περίοδο λόγω μεγάλης ανεργίας, ειδικά στους νέους, ήθελα να κάνω κάτι και να εμψυχώσω όσους ήταν άνεργοι και χρειάζονταν ενθάρρυνση. Η θέση μου εξάλλου, είναι κάτι σαν “καυτή πατάτα”. Είμαι υπεύθυνη μάρκετινγκ και επικοινωνίας στο μεγαλύτερο site εύρεσης εργασίας στην Ελλάδα. Σε τέτοιες περιόδους όπως αυτή που βιώνουμε από το 2008 και μετά, πρέπει από όποια θέση και να βρίσκεσαι, να βοηθάς λίγο τους άλλους και να θες να κάνεις κάτι για να γίνει ο κόσμος καλύτερος. Αρκεί να καταλάβεις το πόσο δυσκολεύει η ζωή των ανθρώπων όταν θέλουν αλλά δεν μπορούν να νοιώσουν παραγωγικοί.
Μου άρεσε που στο site, στην περιγραφή του event, γράφατε ότι είναι σαν την βανίλια σε ένα ποτήρι κρύο νερό. Κοίταξε, θα σου πω κάτι. Κάθε μέσος άνθρωπος, περνά περίπου το ένα τρίτο της ημέρας του και της ζωής του και της καθημερινότητα του στη δουλειά του, οπότε αντιλαμβάνεσαι το πόσο σημαντικό είναι να ενισχύουμε τον κόσμο στην αναζήτηση εργασίας για να βρει κάτι που θα κάνει και θα το αγαπάει πραγματικά. Η δουλειά μας είναι το επίκεντρο της ζωής μας, γύρω από αυτό χτίζονται και τα υπόλοιπα.
Αν είμαστε τυχεροί… Για να σου απαντήσω και στο πως ξεκίνησε, μια μέρα βρισκόμουν με την συνεργάτιδά μου και της είπα γιατί δεν κάνουμε ομιλίες και εκείνη τη στιγμή η Μία ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος, οπότε η αρχική ιδέα μου ήρθε και κούμπωσε με τις Ημέρες Καριέρας. Φυσικά ως kariera.gr υιοθετήσαμε αυτό το project στο πλαίσιο των δράσεών μας.
Βγήκε έτσι όπως το είχες ονειρευτεί ή παίρνει κάθε φορά άλλη μορφή; Τίποτα στη ζωή δεν έχει βγει έτσι όπως το ονειρεύτηκα. Αν φέρω στο μυαλό τον πατέρα μου και μου έλεγε ότι εσύ παιδί μου μια μέρα θα περάσεις την πόρτα του ΜΙΤ, νομίζω ότι όση φαντασία και να είχα δεν θα έφτανε εκεί. Μερικές φορές είναι πολύ καλό, να σταματάς να ονειρεύεσαι και απλά να κάνεις. Ίσως στο τέλος αυτό που θα δεις να είναι κάτι το τελείως διαφορετικό από αυτό που είχες αρχικά ονειρευτεί, αλλά εσύ νιώθεις πολύ καλύτερα.
Όταν πέρασες την πύλη του ΜΙΤ τι αίσθημα είχες; Αισθάνθηκα ότι είναι μια από τις πιο ευτυχισμένες μέρες τις ζωής μου. Δεν είχε καμία σημασία, αν εκείνη τη στιγμή έμπαινα έβγαζα την φωτογραφία μου και έφευγα…
Να ανέβει στο instagram και είμαστε καλά. Ένιωθα γεμάτη και τεράστια ευγνωμοσύνη για όλους όσους με βοήθησαν να βρεθώ εκεί. Γιατί δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα δικής μου προσπάθειας. Ήταν αποτέλεσμα δυο γονιών που με στήριξαν, ήταν αποτέλεσμα του πρώτου μου μάνατζερ. Ο Αλέξανδρος Φουρλής μου έδωσε όλο τον χώρο και τον χρόνο για να μπορώ επαγγελματικά να δείξω τι αξίζω. Μετά ήρθε η επόμενη μου διευθύντρια, η Μαντώ, που έβαλε και αυτή το δικό της λιθαράκι γιατί όλο αυτό γίνεται και με την στήριξη της εταιρείας μου.
Και στο λέει αυτό ένας άνθρωπος που ενώ ήμουν μαθήτρια του 18, λίγο πριν δώσω πανελλήνιες ερωτεύτηκα πρώτη φορά και κατέληξα να γράψω πιο χαμηλά και να περάσω σε μια σχολή που δεν ήταν η πρώτη μου επιλογή. Οπότε το να βρίσκομαι τώρα εδώ ήταν ένας διαρκής αγώνας για να αποδείξω ότι δεν είμαι το αουτσάιντερ.
Οι ομιλητές με ποια κριτήρια επιλέγονται; Υπάρχουν άνθρωποι που επιλέγονται με ξεκάθαρα υποκειμενικά κριτήρια. Μπορεί να κάθεσαι και να δεις κάποιον στο you tube ή να διαβάσεις μια συνέντευξή του και να πεις αυτός κάτι έχει να δώσει. Σίγουρα οι άνθρωποι που έχουμε εκεί είναι άνθρωποι που μπορούν να μεταδώσουν μέσω της αφήγησής τους την προσωπική τους ιστορία ή επαγγελματική εμπειρία. Μπορεί να είναι ένας ολυμπιονίκης αλλά μπορεί να είναι και ένας παραολυμπιονίκης.
Φέτος θα μιλήσει και ο Αντώνης Τσαπατάκης. Θα σου πω τι είπα στην συνεργάτιδά μου μετά την πρώτη φορά που γνώρισα τον Αντώνη. Της είπα αν σε ρωτήσουν ποτέ τι είναι το Up Event, θα πεις ότι είναι ο Αντώνης. Είναι ένα πολύ σωστό παράδειγμα για το τι θα πει να μην τα παρατάς. Η ζωή είναι ένας διαρκής αγώνας.
Δεν απογαλακτιζόμαστε εύκολα. Είμαστε λαός που έχουμε στην κουλτούρα μας πολύ την φωλιά της οικογένειας και των φίλων. Θα σου πω ότι η μητέρα μου που ήταν μια γυναίκα που ήταν η κλασσική μαμά που προσπαθούσε να τα κάνει όλα, όταν μπήκα στο πανεπιστήμιο μου είπε κρατάει τέσσερα χρόνια η σχολή και σου δίνω άλλο ένα εξάμηνο. Έχεις τεσσεράμισι χρόνια για να σε στηρίξω. Μετά είσαι μόνη σου.
Αυτό είναι σημαντικό γιατί δεν το λένε πολύ οι γονείς. Εμένα με βοήθησε γιατί έθεσε τα όρια.
Έχεις πει ποτέ ότι θέλω να καλέσω τον τάδε απλά και μόνο γιατί θέλω εγώ να τον ακούσω. Έχεις λίγο εκμεταλλευτεί την δύναμη της θέσης σου; Προφανώς. Έχω την αίσθηση πως έχω καλό ένστικτο λόγω όλων των ετών στη δουλειά. Σίγουρα η θέση και ο ρόλος σου δίνουν ένα πάτημα για να έχεις πρόσβαση σε ανθρώπους που ενδεχομένως να μην είχες, αλλά τις περισσότερες φορές που έχουν βρεθεί προσωπικές επιλογές στη σκηνή, έχουν αποδειχτεί σωστές.
Η αγαπημένη σου ομιλία; Αυτό που θαύμασα, ήταν η ομιλία της Μαρίας Χούκλη. Ανέβηκε πάνω στη σκηνή και ήταν συγκλονιστική. Φώτισε τη σκηνή και φάνηκε το ήθος και η στάση της.
Φέτος υπάρχει κάποιος που ανυπομονείς να τον ακούσεις; Έχουμε τον Στέφανο Λουκάκο, ο οποίος είναι διευθυντής του Messenger Business στα κεντρικά του Facebook, μίλησε στη Μία Κόλλια και μας δίνει προσωπικές ιστορίες του Ζουκερμπεργκ και το τι σημαίνει γι΄ αυτόν να προσπαθείς. Υπάρχει μια τάση που λέει ότι για να γίνεις καλός επαγγελματίας, πρέπει να βρεις τις αδυναμίες σου και να τις εξελίξεις. Έρχεται ξαφνικά ο Στέφανος Λουκάκος να σου πει ότι το κλειδί είναι να βρεις τα σημεία στα οποία έχεις πραγματικά ταλέντα και εκεί να δουλέψεις περισσότερο. Το να βγαίνει ένας Έλληνας που έχει μια τέτοια θέση, στο up event είναι κάτι το μοναδικό.
Ποια είναι η κατάσταση της εργασίας στην Ελλάδα σήμερα; Μετά από τα χρόνια της κρίσης τα οποία ήταν πολύ δύσκολα εργασιακά και μετά το κύμα απολύσεων ή συγκράτησης στο άνοιγμα νέων θέσεων, για διάφορους λόγους και από διάφορες πλευρές, δεν ήμασταν έτοιμοι, ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς για να το συγκρατήσουμε εκείνη τη στιγμή με συνέργειες και είδαμε χιλιάδες παιδιά να φεύγουν στο εξωτερικό και μια αγορά να καταστρατηγείται. Τα τελευταία δυο χρόνια υπάρχει άνοδος στον αριθμό των αγγελιών που δημοσιεύουμε. Αυτό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ένα challenge που πρέπει να το φτιάξουμε όλοι μαζί. Αφορά εργοδότες, φορείς, οργανισμούς, ιδιωτικές εταιρείες, υποψήφιους. Όλους. Μια αγορά που λειτουργούσε χωρίς όρους και κανόνες.
Αυτό όμως που έχει αλλάξει, είναι ότι επειδή πολλά επαγγέλματα έχουν βάλει μέσα τους τον παράγοντα κάποιων δεξιοτήτων που απαιτούν, ακόμα και με αυτό το ποσοστό ανεργίας, υπάρχουν εταιρείες οι οποίες έχουν θέσεις αλλά δεν βρίσκουν κόσμο να τις καλύψει. Έχουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που παράγει ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να έχουν παιδεία και γνώση αλλά βγαίνουν παιδιά από το πανεπιστήμιο και δεν μπορούν να βρουν δουλειά γιατί λείπουν skills.
Υπάρχει μια γενιά πολύ προικισμένων ανθρώπων η οποία έρχεται αντιμέτωπη με θέσεις εργασίας που αυξάνονται σε σχέση με το 2007-2008, αλλά και πάλι δεν γίνεται το placement, το matching.
Έχουμε γίνει η γενιά που συλλέγει πτυχία; Τόσα λεφτά σε φροντιστήρια και μεταπτυχιακά αλλά θα τα πάρεις πίσω; Είμαστε λίγο οι γενιά των πλούσιων βιογραφικών που δεν θα πιάσουν τόπο; Κοίταξε. Είμαστε η γενιά που προσπάθησαν οι γονείς μας να μας μεγαλώσουν χωρίς στερήσεις και στην πορεία δεν υπήρχε καθαρό σκηνικό. Το δημόσιο ήταν όνειρο ζωής.
Δύσκολα αποβάλλεται το δημόσιο από το DNA μας. Στην τελευταία έρευνα που κάναμε μόνο το 8% δήλωσε ότι θα ήθελε να δουλεύει στο δημόσιο. Αν είχα μπροστά μου τα παιδιά που τώρα μπαίνουν στο πανεπιστήμιο η συμβουλή που θα έδινα είναι πάρτε το πτυχίο σας γιατί χρειάζεστε εφόδια, αν τα πτυχία όμως γίνουν αυτοσκοπός, μπορεί να χάσεις το νόημα και την ευκαιρία. Εγώ προτιμώ έναν άνθρωπο που θα χτυπήσει μια πόρτα και θα πει κυρία Γαϊτανλή ξέρω ότι μπορεί να μην έχετε θέσεις αλλά εγώ θέλω να διαθέσω κάποιες ώρες από τον χρόνο μου στο Up Event.
Λίγο δύσκολο όμως να βρεις εθελοντές. Αυτό το παιδί όμως, την επόμενη στιγμή που θα ανοίξει μια θέση θα έχει 100% περισσότερες πιθανότητες να απορροφηθεί σε σχέση με κάποιον που θα απαντήσει σε μια αγγελία. Είναι πολύ ωραία τα πτυχία και οι εξειδικεύσεις. Δεν θα γίνει ποτέ απόσβεση όμως και αυτό πρέπει να το αποδεχτούμε. Έχει σημασία να ξεφύγουμε από το μαζεύω και μετά κάθομαι και δουλεύω. Πλέον όλα εξελίσσονται τόσο, λόγω και της τεχνολογίας, που δεν υπάρχει το σπουδάζω και μετά όλη την υπόλοιπη ζωή δουλεύω. Όλα για μένα επαφίενται στις προσωπικές επιλογές και στο πόσο ενεργά ο άλλος θα κυνηγήσει αυτό που θέλει. Πόσες φορές θα χτυπήσει μια πόρτα και θα του την κλείσουν αλλά αυτός θα την ξαναχτυπήσει.
Υπάρχει η δια βίου εκπαίδευση. Εγώ αν δεν διαβάζω καθημερινά το τι συμβαίνει και δεν βρίσκομαι σε συνέδρια, σεμινάρια, εκπαιδεύσεις για να μάθω τι έρχεται και να προετοιμαστώ, δεν θα μπορέσω να είμαι σωστή επαγγελματικά.
Εσύ είσαι μια νέα γυναίκα που δουλεύει σε μια μεγάλη εταιρεία, έχεις μια υπεύθυνη θέση και έναν ωραίο τίτλο. Το ότι εσύ είσαι γυναίκα και έχεις κάνει όλα αυτά, αποτελεί εξαίρεση ή πλησιάζει να γίνει και κανόνας; Πόσο εύκολο είναι να ανέλθει μια γυναίκα σε σχέση με έναν άνδρα; Πιστεύεις είμαστε σε καλό δρόμο; Φτάνοντας στα 18-19 και φεύγοντας από το σπίτι, βρέθηκα σε μια κοινωνία η οποία είχε ήδη αποδεχτεί τις γυναίκες ως ίσες. Το εργασιακό όμως, είναι μια διαφορετική υπόθεση. Σου είπα ότι βρέθηκε στον δρόμο μου ένας άνθρωπος, που μου έδωσε ευκαιρίες και με αντιμετώπισε ακριβώς όπως θα αντιμετώπιζε και έναν άνδρα.
Σίγουρα πιστεύω ότι για να είσαι γυναίκα και να κάνεις καριέρα και να κατακτήσεις κάποιους τίτλους, πρέπει πρώτον να έχεις γερό στομάχι γιατί όσο και να έχουν βελτιωθεί τα πράγματα, πάντα θα βρεθείς μπροστά σε κάποιον που δεν θα αναγνωρίσει την αξία σου μέσα από τη δουλειά ή το ταλέντο σου, θα προσπαθήσει ενδεχομένως να σε υποτιμήσει ή να σε υποβαθμίσει και ίσως να το κάνει και μπροστά σε κόσμο. Νομίζω ότι η καλύτερη απάντηση είναι η πορεία σου, το ήθος σου, η στάση σου, η σκληρή δουλειά σου και το ταλέντο σου. Πέρα από το κομμάτι του ότι έχεις να αντιμετωπίσεις κάποιους ανθρώπους που ίσως να δουν αν το μπλουζάκι σου είναι διαφανές και δεν δίνουν σημασία σε αυτό που λες, το οποίο μπορεί να είναι κάτι φανταστικό, νομίζω πως πλέον οι γυναίκες έχουμε τα μέσα να το γυρίσουμε τούμπα.
Να σου πω ότι εμείς στο kariera.gr είμαστε μια εταιρεία όπου το 75% είναι γυναίκες, οπότε εύχομαι όταν ο επόμενος άνδρας περάσει την πόρτα μας, να του δώσουμε πραγματικά την ίδια ευκαιρία (γελάει).
Το Up Event πιστεύεις έχει πετύχει τον σκοπό του; Όχι πλήρως, γιατί υπάρχουν ακόμα άνθρωποι εκεί έξω που χρειάζονται καθοδήγηση και να τους μεταδώσει κάποιος τον τρόπο να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Νομίζω το Up Event το καλύτερο που έχει είναι ότι είναι μια διαρκής πορεία που αλλάζει και μεταβάλλεται. Ίσως κάποια στιγμή να μην υπάρχει αλλά σίγουρα θα έχει γίνει το έναυσμα για κάτι άλλο.
Ημέρες Καριέρας
14-15 Οκτωβρίου 2017
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Το Up Event θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του 9.84 στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Είσοδος δωρεάν. Απαραίτητη εγγραφή στο http://www.careerguide.gr
Διοργάνωση: kariera.gr | Επικοινωνία: τηλ.: 210-81.15.300, e-mail:[email protected]