Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popaganda DESIGN

Σε αυτά τα σπίτια θέλουμε να ζήσουμε το 2019

Στο κέντρο της πόλης ή σε έναν ορεινό οικισμό, με θέα στο αστικό τοπίο ή τη θάλασσα, αυτά είναι τα σπίτια των Ελλήνων αρχιτεκτόνων που θαυμάσαμε την χρονιά που μας πέρασε.

Είδαμε πως όταν η σύγχρονη αρχιτεκτονική φροντίζει όχι μόνο να διατηρήσει, αλλά και να αναδείξει τη μνήμη εξυπηρετώντας παράλληλα τις σύγχρονες ανάγκες κατοίκησης, τότε δημιουργούνται χώροι ζηλευτοί. Γνωρίσαμε νέους αρχιτέκτονες που κρίνουν ότι σήμερα τα οικοδομήματα δεν αρκεί να υπακούν στους νόμους της φυσικής και στην κατά τόπους νομοθεσία, αλλά οφείλουν να σέβονται τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον.

Μιλήσαμε με τα γραφεία που θέλουν να αλλάξουν την στερεοτυπική εικόνα που έχουμε για το διαμέρισμα ως «αναγκαίο κακό» αλλά και με τους επαγγελματίες που αντιμετώπισαν την οικονομική κρίση ως «ευκαιρία» για να στραφούν στη λιτότητα, επικεντρώθηκαν στην αρχιτεκτονική της απλής γεωμετρίας, έδωσαν έμφαση στα φυσικά υλικά αποφεύγοντας παράλληλα τις σχεδιαστικές υπερβολές και τους περιττούς χώρους.

Μπήκαμε σε χώρους που σχεδιάστηκαν για να αποτελούν μια «συνομιλία» μεταξύ των στοιχείων μιας περασμένης αθηναϊκής αρχιτεκτονικής με μια πιο εκσυγχρονισμένη διατύπωση της κατοίκησης στην πόλη. Βρεθήκαμε σε κατοικίες που απομακρύνονται από τη ρουστίκ αισθητική και ξεχωρίζουν σε παραθαλάσσιους οικισμούς αλλά και σε έργα που συνθέτοντας ντόπια υλικά αποτελούν μια ωδή στην αρχετυπική αρχιτεκτονική του νησιού, ένα εξαιρετικό δείγμα διάσωσης της παράδοσης ενός τόπου και της προσαρμογής της στο σήμερα.

Υπήρξε μια ομάδα που μας εξήγησε ότι ο αρχιτέκτονας έχει το επιστημονικό υπόβαθρο να αμφισβητεί τις στερεότυπες δομές, αντανακλώντας τις πολύπλοκες δυναμικές του κόσμου μας. Υπήρξε κι εκείνη που υποστήριξε ότι η σύγχρονη αρχιτεκτονική οφείλει να κρατά κριτική σκέψη στο παρελθόν και να μεταφράζει τις ανάγκες του σήμερα μέσα από την ανάγνωση του χθες.

Τα σπίτια, ελάχιστων, λίγων ή πολλών τετραγωνικών που βρέθηκαν φέτος στη στήλη Design της Popaganda έχουν ως κοινό τους σημείο την καλαισθησία ενώ οι λεπτομέρειες τους τα κάνουν να ξεχωρίζουν το ένα από το άλλο: Κάποιο φτιάχτηκε έτσι ώστε να αφήνει το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στο φυσικό τοπίο, άλλο προσφέρει οπτικές φυγές προς το αστικό, υπάρχει εκείνο που λειτουργεί ως τόπος θύμησης και αυτό  που είναι εμπνευσμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ξεναγηθήκαμε στο σπίτι που συνδυάζει το εφήμερο με το διαχρονικό, το κλασικό με το μοντέρνο, τις μεγάλες με τις μικρές κλίμακες, τα συμβατικά με τα πειραματικά υλικά. Απολαύσαμε το εσωτερικό της κατοικία που για τους δημιουργούς της αποτελεί ένα «δοχείο ζωής» που εμπνέει τον χρήστη και δεν του προσφέρει απλώς καταφύγιο.

Μπορεί να μην χτίστηκαν ή να ανακαινίστηκαν όλα μέσα στο 2018 αλλά σε αυτά τα σπίτια θέλουμε να ζήσουμε το 2019.

Σε ένα διαμέρισμα του ’60 στο κέντρο της Αθήνας που ανακαινίστηκε από την ομάδα των Ecual και αφηγείται ιστορίες μιας οικογένειας.

Σε ένα σύγχρονο και άνετο διαμέρισμα στο Μεταξουργείο μόλις 28 τετραγωνικών μέτρων που βαφτίστηκε ViLLaRa από την αρχιτεκτονική ομάδα των Cadu.

Στο POLYTOPO, ένα ανακαινισμένο διαμέρισμα του ‘70 στον Κεραμεικό που το αρχιτεκτονικό γραφείο Z-level σχεδίασε έτσι ώστε να παραθέτει στοιχεία για την ιστορία της αθηναϊκής πολυκατοικίας.

Σε αυτό το δώμα 10 τ.μ. στο Κολωνάκι…

…σε αυτόν τον μεσοπολεμικό χώρο που κατοικήθηκε από μια αστρολόγο…

…και στο Ατζάρδο, ένα διαμέρισμα στο Παλαιό Φάληρο -μικρότερο από 40τ.μ.- με όνομα δανεισμένο από το λευκαδίτικο ιδίωμα και με την υπογραφή του ΜοΥ studio.

Σε ένα διαμέρισμα του ’50 στο Κολωνάκι που ανανεώθηκε…

…και σε αυτό του ’60 που βρίσκεται στην ίδια περιοχή και διαθέτει μια υπέροχη βιβλιοθήκη, όπως και το παραπάνω που έφτιαξαν οι 4κ.

Στη Σκιάθο, στο House in Achladies που σχεδίασε η Λυδία Ξυνογαλά χρησιμοποιώντας έντονους χρωματικούς συνδυασμούς σε έναν σχεδιασμό με πολλά επίπεδα και λιτές γραμμές.

Σε ένα σπίτι στη Σταμάτα Αττικής εμπνευσμένο από το Star Wars και τον κύβο του Ρούμπικ, γεμάτο με φως και χρώμα, από το γραφείο Kipseli Architects.

Στο The Hug, ένα κτίριο που προσαρμόζεται αρμονικά στο κυκλαδικό τοπίο της Πάρου χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, σχεδιασμένο από τους REACT ARCHITECTS

Στο Filopappou Hill, μια διπλοκατοικία που σχεδιάστηκε από το γραφείο Z-level και την αρχιτέκτονα Ελένη Ζερβουδάκη, μοιάζει με πίνακα του Modrian σε τρισδιάστατο καμβά, παραπέμπει στον διαχωρισμό των νεοκλασικών κτιρίων ενώ από μια γυάλινη προθήκη στον πρώτο όροφο μας επιτρέπει να διακρίνουμε μια μικρή γκαλερί.

Σε αυτό το απόλυτα γεωμετρικό ισόγειο στη Νέα Ερυθραία, σχεδιασμένο από το γραφείο alley architects.

Σε αυτό το δωμάτιο που βρίσκεται σε μια διαφορετική αθηναϊκή πολυκατοικία στην Άνω Γλυφάδα, σχεδιασμένη από την ομάδα του Α31 Architecture.

Στους πρόποδες του Παρνασσού, σε μια πετρόχτιστη κατοικία που κάποτε λειτουργούσε ως παντοπωλείο με είδη κρατικού μονοπωλίου και άλλαξε χρήση από το αρχιτεκτονικό γραφείο Tsolakis Architects

Στο Urban Stripes, στη μοντέρνα πολυκατοικία που ξεχωρίζει στο Κουκάκι, σε ένα κτίριο που η αρχιτεκτονική του Ζενέτου και του Tschumi συναντιούνται με τη βοήθεια του αρχιτεκτονικού γραφείου KLab.

Σε μια πολυκατοικία του 1936 στο κέντρο της Αθήνας, εκεί που οι Creative Architects αντιμετώπισαν ένα διαμέρισμα σαν μουσείο.

Στη Νεάπολη Εξαρχείων, εκεί που το αρχιτεκτονικό γραφείο 3 αποκατέστησε τη σχέση ενός διαμερίσματος με το αστικό τοπίο «δημιουργώντας» τη θέα ανάμεσα από τα δώματα των γειτονικών κτιρίων.

Σε ένα έργο του γραφείου Schema architecture & engineering, μια εντυπωσιακή κατοικία με μοναδικά χαρακτηριστικά στα ανατολικά προάστια της Αθήνας που εκμεταλλεύεται το φυσικό φως ενώ εναρμονίζεται με την κλίση του εδάφους και τον ήχο του νερού.

Στο Urban Cubes, μια πολυκατοικία με πρωτότυπη όψη, φτιαγμένη από χρωματιστά κουτιά στο Παγκράτι.

Στη Νέα Κρήνη της Θεσσαλονίκης και σε ένα διαμέρισμα με απλή γεωμετρία, έμφαση στα φυσικά υλικά, στις παστέλ αποχρώσεις, χωρίς σχεδιαστικές υπερβολές και περιττούς χώρους από την ομάδα του Normless.

Σε αυτό το διαμέρισμα με την εκπληκτική καδραρισμένη θέα του βενετσιάνικου κάστρου του Ρεθύμνου, που ανοίγει ένα διάλογο μεταξύ παρελθόντος και παρόντος και σχεδιάστηκε από τους τους Cluster Architects.

Σε αυτές τις δύο θερινές κατοικίες που γίνονται ένα με το φυσικό κυκλαδίτικο τοπίο της Άνδρου χάρη στην υπόσκαφη αρχιτεκτονική του γραφείου Α31 Architecture

Σε αυτό το διαμέρισμα στην Κηφισιά που η ομάδα του αρχιτεκτονικού γραφείου Normless αναδεικνύει την ομορφιά της απλής γεωμετρίας στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

Στην Τήνο, σε μια κατοικία φτιαγμένη με ντόπια πέτρα, μαλλί προβάτου, επεξεργασμένη κάνναβη και ένα βραβευμένο φωτιστικό…

…και σε αυτήν την κατοικία, στο ίδιο νησί, όπου οι Creative Architects αναβίωσαν παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία και συνεργάστηκαν με ντόπιους τεχνίτες συνεισφέροντας στη διατήρηση και διάσωση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σε αυτό το ανακαινισμένο διαμέρισμα στην Πεύκη, στο οποίο το γραφείο Plaini and Karahalios Architects αμφισβητεί στερεότυπα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.

Σε αυτή την πρώην αποθήκη σιτηρών που μεταμορφώθηκε σε μια σύγχρονη  κατοικία εναρμονισμένη με την αρχιτεκτονική της Τήνου από τον αρχιτέκτονα Αρίστειδη Ντάλα.

Στο Τhe Boat Apartment του αρχιτεκτονικού γραφείου Urban Soul Project, ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που εμπνευσμένο από τη ζωή στη θάλασσα, μοιάζει με ευρύχωρο ιστιοπλοϊκό και θυμίζει καλοκαίρι όλο τον χρόνο.

Στο H_orizon, μια ονειρεμένη κατοικία στην Αντίπαρο που μοιάζει με συνέχεια της θάλασσας και δημιουργήθηκε από το γραφείο VOIS.

Σε ένα διώροφο κτίσμα των αρχών του 20ου αιώνα στον ορεινό οικισμό Καρυές στην Λακωνία, εκεί που ο Γιάννης Καραχάλιος και η Ελισάβετ Πλαΐνη ανέλαβαν να προσαρμόσουν μια παλιά αγροτική κατοικία στις σύγχρονες ανάγκες κατοίκησης, αλλά και στις ανάγκες κάθε εποχής του χρόνου.

Στην τραγάτα των Hiboux, ένα λιτό υπερυψωμένο ερημητήριο σε μια κοινότητα αγροτουρισμού, σε μια χερσόνησο της Κεφαλονιάς.

Σε ένα «διάφανο» διαμέρισμα στην Πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης που συνδιαλέγεται με την εκλεκτικιστική αρχιτεκτονική των γύρω κτιρίων και σχεδιάστηκε από το γραφείο UBUplan architects.

Σε έναν απομακρυσμένο ελαιώνα, σε ένα προάστιο της Θεσσαλονίκης και στο σπίτι ενός φωτογράφου, εκεί που η σκανδιναβική αισθητική προσαρμόζεται στο ελληνικό τοπίο με την υπογραφή των 406 architects.

Σε αυτό το διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας που αποτελεί ένα «ρομαντικό» εγχείρημα αναζωπύρωσης της παλιάς ανατολικής-μεσογειακής αστικότητας. Με σήμα κατατεθέν του μια εντυπωσιακή πέργκολα, πρόκειται για ένα έργο που ανέλαβε να υλοποιήσει το αρχιτεκτονικό γραφείο των Hiboux.

Στην περιοχή της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη και στο Urban Country House

…ή στο Bright House, πάλι στη Θεσσαλονίκη, πάλι επικεντρωμένο στα φυσικά υλικά και το φως και σχεδιασμένο από τους T.SquareArchitects.

 

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.