Από μικρούς μας μαθαίνουν να πλένουμε τα δόντια, το πρόσωπό μας, το σώμα μας. Καθώς μεγαλώνουμε φροντίζουμε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, ξεκινώντας από το σπίτι μας, το οποίο οφείλουμε να έχουμε καθαρό. Στη συνέχεια και αφού ενηλικιωθούμε γνωρίζουμε ολοένα και περισσότερο τι σημαίνει να είμαστε καθαροί στα οικονομικά μας και να έχουμε σωστές οικονομικές συνήθειες.
Γι αυτό ωστόσο που κανένας δεν μας μιλάει ή μας διδάσκει είναι η συναισθηματική υγιεινή.
Ο Δαλάι Λάμα, το 2016, μπροστά σε ένα γκρουπ από ακόλουθούς του στην Ινδία είχε πει πάνω σε αυτό το θέμα πως «όπως συμβαίνει και με τη σωματική, το ίδιο απαραίτητη είναι και η συναισθηματική υγιεινή σήμερα. Χρόνια συζητήσεων με πολλούς μελετητές και εκπαιδευτικούς φίλους οδήγησαν στην απόφαση να καταλήξουμε σε ένα πρόγραμμα σπουδών για την ηθική δεοντολογία, χωρίς να αγγίξουμε οποιαδήποτε θρησκευτική πλευρά». Συνέχισε τονίζοντας τη σημασία των φιλικών σχέσεων, που στηρίζονται στην εμπιστοσύνη, και πως η εμπιστοσύνη είναι δυνατή μόνο εφόσον υπάρχει αγάπη και συμπόνια, ενώ η ζήλια και η υπερηφάνεια απουσιάζουν.
Το ξέρω πως ακούγεται ελαφρώς δύσκολο όλο αυτό, αλλά σίγουρα όχι ακατόρθωτο.
Η έλλειψη συναισθηματικής υγιεινής επηρεάζει τις διαπροσωπικές και επαγγελματικές μας σχέσεις. Πολλές φορές εκδηλώνεται και ως κάποια δυσλειτουργική συμπεριφορά μέσα σε μία ομάδα, ενώ σε προσωπικό επίπεδο εκδηλώνεται και ως έλλειψη εστίασης ή άρνηση εμπλοκής σε ένα project.
Αν βιάζεσαι να πας από το σημείο Α στο σημείο Β και δεν συγκεντρώνεσαι πολύ πιθανό να τα κάνεις μαντάρα. Δώσε στον εαυτό σου το δικαίωμα της μίας ώρας στην αρχή της ημέρας σου ή του τέλους της, που σου επιτρέπει να εστιάσεις σε εσένα, στα συναισθήματά και στις σκέψεις σου. Αυτό μπορεί να είναι διαλογισμός,γυμναστική, κάποια δημιουργική ασχολία ή ακόμα και το να κρατάς ημερολόγιο. Αυτή είναι η δική σου ώρα και κανείς δεν γίνεται να σου τη στερήσει. Γι αυτό να την προστατεύεις και να μην την ακυρώνεις.
Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο LadyPapaya.com, κάνοντας κλικ εδώ.