Hacker - Gary_McKinnon_at_Doughty_Street_Chambers_large_15Jan09

Στον πολύ κόσμο το όνομα του Gary McKinnon δεν λέει και πολλά. Και όμως στις ΗΠΑ, αρκετοί είναι εκείνοι που για χάρη του έχασαν για πολλά βράδια τον ύπνο τους. Ο McKinnon, το 2002 είχε καταφέρει να παρεισφρήσει στα δίκτυα υπηρεσιών όπως το Πεντάγωνο και η NASA, επίτευγμα που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως το κυβερνοέγκλημα του αιώνα. Οι Αμερικάνοι ωστόσο τον κυνήγησαν και τον εντόπισαν, απαιτώντας από το Ηνωμένο Βασίλειο να εκδοθεί στη χώρα τους προκειμένου να δικαστεί –εφ’ όσον βρισκόταν ένοχος κινδύνευε με κάμποσες δεκαετίες φυλάκισης.

Τελικά ο McKinnon κατόρθωσε να γλιτώσει την έκδοση χρησιμοποιώντας κάθε μέσο –μέχρι που κατά κάποιους είχε απειλήσει να αυτοκτονήσει εφ’ όσον τον έβαζαν με το ζόρι στο αεροπλάνο. Δεν ήταν λίγοι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ αλλά και γνωστά πρόσωπα από τον χώρο της Τεχνολογίας πάντως που έσπευσαν να κατακρίνουν την αμερικανική κυβέρνηση για τη στάση που τήρησε υποστηρίζοντας πως θα είχε πολλά περισσότερα να κερδίσει εφ’ όσον πρότεινε στον McKinnon να συνεργαστεί μαζί της ώστε να τη βοηθήσει να βελτιώσει τα συστήματα προστασίας των δικτύων της.

Σήμερα, μερικά χρόνια μετά, ο 48χρονος Σκοτσέζος έχει τη δικιά του εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Small SEO ασχολείται με θέματα SEO, όπως γίνεται αντιληπτό και από την ονομασία της, με τον McKinnon να χρεώνει για τις υπηρεσίες του £40 την ώρα με την εγγύηση της πρώτης σελίδας στα αποτελέσματα του Google. Το θέμα βέβαια δεν είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός του McKinnon, όσο το γεγονός πως οι ΗΠΑ έχασαν τη μοναδική ευκαιρία να πάρουν με το μέρος τους τον άνθρωπο που κατόρθωσε να «ξεφτιλίσει» κάθε μέτρο προστασίας σε υπερ-απόρρητα δίκτυα όπως αυτά της NASA και του Πενταγώνου. Πηγαίνοντας κόντρα στην ίδια τους τη φιλοσοφία που υπαγορεύει πως «ό,τι δεν μπορείς να το κερδίσεις, αγόρασέ το», οι ΗΠΑ κλώτσησαν μια χρυσή ευκαιρία.

Εξ’ άλλου δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο της πρόσληψης χάκερ από μεγάλες εταιρείες, ακόμα και αν εκείνοι έχουν αποδεδειγμένα διαπράξει κάποιο αδίκημα. Οι κατηγορίες παραγράφονται και εκείνοι βρίσκονται ξάφνου στο payroll ενός κολοσσού, στην απέναντι πλευρά από ‘κει που ξεκίνησαν. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς πως ένα «χτύπημα» αποτελεί την «επένδυση» για έναν χάκερ αφού έτσι μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών και να τις πείσει να ασχοληθούν μαζί του. Τα παραδείγματα δεν είναι και λίγα: από τον Peter Hajas, τον άνθρωπο που δημιούργησε την εφαρμογή MobileNotifier (iPhone jailbreak) και αργότερα προσελήφθη από την Apple και τον Kevin Poulsen που αφού πρώτα «πείραξε» τα αποτελέσματα ενός διαγωνισμού κερδίζοντας μια Porsche, μπούκαρε στους υπολογιστές του FBI και πλέον ανήκει στο Wired, μέχρι τον περίφημο George Hotz ή Geohot που αφού έσπασε το PS3, τον πήρε πλάι του ο Marc Zuckerberg στο Facebook.