Η yoga είναι ένα υπέροχο πράγμα. Όπως έχει πει και ο δάσκαλος, διάσημος ομιλητής και συγγραφέας Max Strom “να θυμάσαι πως δεν έχει σημασία πόσο βαθιά έχεις μπει μέσα στη στάση, αυτό που μετράει είναι το ποιος είσαι όταν φτάσεις εκεί”. Όσο και αν «ξεκοκκαλίζουμε» τη yoga για να κρατήσουμε μόνο το πρακτικό κομμάτι της – δηλαδή αυτό της σωματικής εξάσκησης – δε γίνεται να την απαλλάξουμε από το βαθύτερο στόχο της, που δεν είναι άλλος από το να βρούμε τον πραγματικό μας εαυτό και να νιώσουμε ένα με το σύμπαν, το Όλον. Αντίστοιχα, και η μητρότητα είναι μία περίοδος στη ζωή της γυναίκας, η οποία τη φέρνει πιο κοντά στην πραγματική της φύση, αυτή της δημιουργίας. Αυτή την περίοδο, η γυναίκα μαθαίνει από την αρχή να συνδέεται με το σώμα της. Πώς θα ήταν λοιπόν δυνατό η yoga και η εγκυμοσύνη να μη συναντηθούν;
Οφέλη της yoga για την ποιότητα ζωής και την υγεία της εγκυμονούσας
Έρευνα του 2010, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Quality of Life Research, αποκάλυψε ότι σε σύγκριση με τις κλασικές ασκήσεις εγκυμοσύνης, η yoga ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματική στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μιας εγκυμονούσας γυναίκας, όσον αφορά στο κοινωνικό, ψυχολογικό και περιβαλλοντικό φάσμα της ζωής της. Γι’ αυτό θα δείτε, αν δεν έχετε ήδη δει, γυναίκες σε διάφορα στάδια της εγκυμοσύνης τους να πηγαίνουν και να κάνουν μαθήματα prenatal yoga, είτε με πιο ήπιες ασκήσεις είτε με πιο δυναμικά flow.
H yoga όχι μόνο ανακουφίζει σωματικά τις γυναίκες από πόνους και πιασίματα, τα οποία κάνουν την εμφάνισή τους αυτούς τους 9 μήνες, αλλά επίσης έχει και μερικά ακόμα πλεονεκτήματα, όπως η αίσθηση της στήριξης, η διασκέδαση κατά την άσκηση και η ηρεμία για το μυαλό. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς τα υψηλά επίπεδα στρες είναι από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να συμβούν σε μία γυναίκα που περιμένει να αποκτήσει παιδί.
Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της yoga είναι πως βοηθά στον τοκετό. Έρευνα του 2008, η οποία δημοσιεύτηκε στο Complementary Therapies in Clinical Practice δείχνει πως η εξάσκηση της yoga είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος βελτίωσης της άνεσης που αισθάνεται η μητέρα, ενώ μειώνει το πόνο του τοκετού και για 2 ώρες μετά τη γέννα. Παράλληλα, μειώνει και τη διάρκειά του.
Χρήσιμες συμβουλές για όσες γυναίκες θέλουν να δοκιμάσουν prenatal yoga
- Άκου το σώμα σου. Ανάλογα το ιατρικό ιστορικό σου και τις συμβουλές της γυναικολόγου, μπορείς να κάνεις μία δυνατή πρακτική, εφόσον βέβαια έκανες yoga και πριν μείνεις έγκυος. Διαφορετικά, επέλεξε ένα ήπιο μάθημα, το οποίο θα σε βοηθήσει να νιώθεις καλά και ήρεμη.
- Για μία αρχάρια mom-to-be στη yoga, καλό είναι να ξεκινήσει τα μαθήματα μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
- Μία έμπειρη μέλλουσα μαμά, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου δεν πρέπει να κάνει ανεστραμμένες στάσεις. Αν πριν μείνεις έγκυος είχες εντάξει στην πρακτική σου στάσεις ανεστραμμένες και ήσουν εξοικειωμένη μαζί τους, τότε μπορείς να τις κάνεις στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης!
- Δεν κάνουμε υπερβολές με τις υπερεκτάσεις κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, προκειμένου να προστατέψουμε τον ορθό κοιλιακό.
Διαβάστε τη συνέχεια στο ladypapaya.com