notes_font_iphone_hero

Πόσο εκνευριστικό είναι να σας έρχεται μια καλή ιδέα ή να έχετε κάτι που θέλετε να θυμάστε και λίγο αργότερα να σπάτε το κεφάλι σας για να βρείτε τι ακριβώς ήταν αυτό, μια που το έχετε ξεχάσει; Πολύ. Γι’ αυτό θα δούμε ορισμένους τρόπους χάρη στους οποίους μπορείτε να κρατάτε σημειώσεις εύκολα και γρήγορα, ενώ βρίσκεστε στον δρόμο. Η ταχύτητα και η ευκολία σε οτιδήποτε σας προτείνουμε είναι απαραίτητα μιας που το πιθανότερο είναι πως σε μια τέτοια περίπτωση, θα έχετε τόσα πολλά πράγματα στο κεφάλι σας που αυτή η σούπερ/πανέξυπνη/σημαντική σκέψη ή ιδέα που σας ήρθε, είναι πολύ πιθανό να σας αποχαιρετίσει και πάλι μετά από μερικά δευτερόλεπτα.

Ηχογράφηση

Το πιο εύκολο που μπορείτε να κάνετε, είναι να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή ηχογράφησης με την οποία έρχεται το smartphone σας –κι αν δεν έχει τέτοια, στο Google Play/App Store θα βρείτε πάμπολλες που προσφέρονται δωρεάν. Επί τόπου λοιπόν, ανοίγετε το smartphone (ή το tablet, ό,τι σας είναι πιο εύκολο τέλος πάντων), τρέχετε το σχετικό app και λέτε καθαρά με το στόμα σας όσο πιο κοντά στο μικρόφωνο αυτό που σας ήρθε στο μυαλό. Χρήσιμη συμβουλή: συμπεριλάβετε όσο πιο πολλές πληροφορίες γίνεται στο μήνυμά σας για να θυμηθείτε ευκολότερα τι εννοούσατε, όταν με το καλό το ακούσετε.

Εφαρμογή σημειώσεων

Κάθε λειτουργικό σύστημα (Android, iOS, Windows) έρχεται με ένα app κατάλληλο για να κρατάτε σημειώσεις. Μπορείτε λοιπόν να το βάλετε στη μπάρα εργασίας/συντομεύσεών σας ώστε να έχετε εύκολη πρόσβαση σε αυτό ανά πάσα στιγμή. Έτσι, όταν το χρειαστείτε, αυτό θα ανοίξει με ένα άγγιγμα της οθόνης σας και εσείς θα είστε σε θέση να γράψετε γρήγορα ό,τι σας ήρθε κατά νου. Για ακόμα ταχύτερα αποτελέσματα, μπορείτε να κάνετε ακριβώς το ίδιο χρησιμοποιώντας τα γραπτά μηνύματα: μόλις τελειώσετε τη σύνταξη της ιδέας/σκέψης σας, απλά αποθηκεύστε το SMS σας, ειδάλλως στείλτε στο πάλι σε εσάς –αν έχετε μηνύματα για πέταμα προφανώς.

Σημειώσεις με το δάχτυλο/stylus

Αν το γράψιμο, πάλι, σε ένα μικροσκοπικό πληκτρολόγιο όπως αυτό ενός smartphone, δεν είναι το φόρτε σας, μπορείτε να εγκαταστήσετε σε αυτό μια εφαρμογή που να σας επιτρέπει τη δημιουργία σημειώσεων τύπου PostIt (μια τέτοια π.χ. στο iOS είναι το BugMe!). Σε κάθε PostIt μπορείτε να γράψετε ό,τι θέλετε, μιας που σχεδιάζετε ελεύθερα: η μικρή οθόνη ενός smartphone βέβαια δεν βοηθά την όλη κατάσταση αφού τα… κολλυβογράμματα παραμονεύουν κι εσείς κινδυνεύετε να βρεθείτε να χαζεύετε το «χαρτάκι» χωρίς να καταλαβαίνετε τι γράφατε. Ακόμα κι έτσι, είναι ένας από τους πιο άμεσους τρόπους να σημειώσετε κάτι.

Trello/Evernote

Για τους ακόμα πιο οργανωτικούς, υπάρχουν τα προγράμματα διαχείρισης υποχρεώσεων και χρόνου, αυτά που συνθέτουν την κατηγορία της «παραγωγικότητας» (productivity apps, σαν να λέμε). Αν χρησιμοποιείτε κάποιο εξ αυτών, γιατί να μην περνάτε σκέψεις και ιδέες κατ’ ευθείαν εκεί; Εφ’ όσον δηλαδή αυτό είναι το σημείο αναφοράς σας, τουλάχιστον χρησιμοποιήστε το ως τέτοιο. Τα δύο καλύτερα apps γι’ αυτόν τον σκοπό είναι κατά γενική ομολογία το Trello και το Evernote. Με αρκετές διαφορές το ένα από το άλλο, δοκιμάστε τα και δείτε ποιο ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.

Χαρτί και μολύβι

ΟΚ, καλή η Τεχνολογία αλλά πάντα θα υπάρχει ο παραδοσιακός τρόπος, έστω και ως backup. Αν κυκλοφορείτε με τσάντα λοιπόν, είναι αδικαιολόγητο να μην έχετε χωρέσει μέσα της ένα μικρό, ολιγοσέλιδο σημειωματάριο και ένα εξίσου pocket-sized στυλό. Έτσι, ακόμα κι αν το κινητό ή το tablet σας ξεμείνει από μπαταρία, εσείς θα έχετε έναν σίγουρο τρόπο για να κρατήσετε τις σημειώσεις σας που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ. Σίγουρα δεν είναι –πλέον- ό,τι πιο βολικό αλλά απ’ το ολότελα…