gamer-girl-controller

Οι περισσότεροι άνθρωποι τριγύρω μας έχουν διαμορφώσει μια εντελώς λανθασμένη εικόνα για το gaming και το κοινό του. Ρωτώντας έναν τυχαίο περαστικό για το προφίλ ενός παίκτη, το πιθανότερο είναι να μας περιγράψει ένα πιτσιρίκι που ακόμα πάει σχολείο, με μειωμένα ενδιαφέροντα, περιορισμένες κοινωνικές επαφές, ενδεχομένως υπέρβαρο και εννοείται αγόρι. Κακά τα ψέματα, πρόκειται για ένα παγιωμένο στερεότυπο το οποίο, ειδικά στη χώρα μας, έρχεται να ενισχυθεί από την αντίληψη πως τα videogames απευθύνονται κατά βάση σε μικρά παιδιά. Αγνοούμε παντελώς το γεγονός ότι πολλοί τίτλοι είναι κατάλληλοι για ενήλικες και μόνο (βάσει του ειδικού φορέα αξιολόγησης, PEGI) ενώ επηρεαζόμαστε και από την ελληνική λέξη για τα videogames (βιντεοπαιχνίδια με το δεύτερο συνθετικό της λέξης να παραπέμπει σε παιδιά μικρών ηλικιών). Ας είναι…

Στις ΗΠΑ δραστηριοποιείται η Ένωση Λογισμικού Ψυχαγωγίας, Entertainment Software Association ή εν συντομία ESA. Η ESA λοιπόν εκδίδει κάθε χρόνο μία αναφορά με στοιχεία που συλλέγει για την αγορά του gaming στις ΗΠΑ και βέβαια το κοινό της. Η εν λόγω έκθεση μάλιστα με τίτλο «Essential Facts about the Computer and Video Game Industry – 2014: Sales, demographic and usage data» διατίθεται δωρεάν για όποιον θέλει να της ρίξει μια ματιά. Τα στοιχεία που αποκαλύπτει ωστόσο είναι καθ’ όλα ενδιαφέροντα και έρχονται να καταφέρουν μια γροθιά στο στομάχι όλων εκείνων των στερεοτύπων που συνοδεύουν το gaming και τους παίκτες.

Η μέση ηλικία ενός παίκτη είναι τα 31 χρόνια και μάλιστα παίζει videogames τα τελευταία 14 χρόνια. Το 71% των παικτών είναι ενήλικες και το 48% γένους θηλυκού. Το 55% των γονιών παικτών θεωρεί πως τα βιντεοπαιχνίδια βοηθούν μια οικογένεια να περάσει χρόνο μαζί ενώ το 91% του συνόλου είναι παρόν τη στιγμή που το παιδί του αγοράζει ή νοικιάζει έναν τίτλο. Δεν έχει νόημα να αναφέρουμε κι άλλα στοιχεία –το link για την έρευνα δίνεται λίγο πιο πάνω. Απλά να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά είναι επίσημα, προέρχονται από τον μεγαλύτερο φορέα για το gaming στις ΗΠΑ και αφορούν τη μεγαλύτερη αγορά videogames του πλανήτη.

Κακά τα ψέματα, το gaming δεν είναι πια ένα χόμπι για λίγους. Gamers είμαστε όλοι: εκείνοι που παίζουν με τις ώρες στις κονσόλες τους, αυτοί που επενδύουν σε έναν online τίτλο ή όσοι περνούν τις ώρες τους στον δρόμο παίζοντας στα smartphones τους. Τα χρόνια περνούν και τα βιντεοπαιχνίδια ενσωματώνονται ολοένα και περισσότερο στη σύγχρονη ποπ κουλτούρα. Όσο οι νέες γενιές παραλαμβάνουν τη σκυτάλη από τις προηγούμενες, τόσο ευκολότερα τα videogames βρίσκουν τον δρόμο τους για τα νέα νοικοκυριά. Κι όταν οι σημερινοί 20άρηδες φτάσουν να ανοίξουν τα δικά τους σπιτικά σε 10-15 χρόνια, τα βιντεοπαιχνίδια θα έχουν περίοπτη θέση σε αυτά.