Αν παραδεχτούμε πως είμαστε ότι τρώμε, τότε σίγουρα για το καλό όλων μας αυτό που βάζουμε στο στόμα μας πρέπει να έχει τη γεύση της αγάπης. Να είναι φτιαγμένο με αγάπη και ηρεμία, αλλά και να απολαμβάνεται με αυτόν το τρόπο. Αυτή τη φορά θα μιλήσουμε κυρίως για την απολαύση.
Το να τρώμε όλοι μαζί – στις δουλειές μας ή στο σπίτι – παίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνικότητά μας. Τρώγοντας όλοι μαζί προκύπτει και το λεγόμενο «mindful eating» – δεν τρως απλά, αλλά δίνεις προσοχή στο πώς, τι, γιατί και πότε τρως.
Το mindful eating σημαίνει να παίρνεις το χρόνο σου και να κάνεις μία συνειδητή προσπάθεια να απολαύσεις αυτό που έχεις στο πιάτο σου – να νιώσεις το φαγητό μέσα στο στόμα σου, τη γεύση του, τις μυρωδιές του, να νιώθεις ευγνωμοσύνη για την τροφή, να τρως μικρότερες μπουκιές και να τις απολαμβάνεις και όλο αυτό οδηγεί σιγά-σιγά στο να τρως λιγότερο, να κάνεις καλύτερες επιλογές και να χτίσεις καλύτερες σχέσεις με αυτούς που κάθεσαι μαζί γύρω από το τραπέζι.
Όπως πολύ ωραία γράφεται και μέσα στο βιβλίο «Η γιόγκικη κουζίνα -θρεπτική χορτοφαγική διατροφή»:
«Χρειάζεται να είμαστε χαλαροί κατά τη διάρκεια του γεύματος, αλλιώς δεν εκλύονται τα απαραίτητα για την πέψη ένζυμα, και τότε πολλά από τα θρεπτικά συστατικά δεν αφομοιώνονται. Την ώρα του φαγητού χρειάζεται να προσπαθήσουμε συνειδητά να είμαστε χαλαροί, να εστιαζόμαστε στο παρόν και, πάνω απ’ όλα να αισθανόμαστε ευγνώμονες για την τροφή που βρίσκεται μπροστά μας».
Φαντάσου να πίνεις ένα χυμό πορτοκάλι και να τρως ένα πορτοκάλι. Το να πιες το χυμό σου παίρνει ένα λεπτό και ίσως και να πινάς αργότερα, ενώ το να φας ένα πορτοκάλι σου παίρνει περισσότερο. Το να τρώμε γρήγορα σχεδόν πάντα σημαίνει ότι τρώμε περισσότερο και ενώ το στομάχι μας μπορεί να είναι γεμάτο, ο εγκέφαλος δέχεται σήματα πληρότητας 20 λεπτά αργότερα. Γι αυτό μικρές μπουκιές και καλό μάσημα. Άσε το άγχος το να τελειώσεις γρήγορα το φαγητό σου έξω από το lunch break σου.
Συνήθως η μερίδα σε ένα εστιατόριο είναι αρκετά μεγάλη για ένα άτομο και κυρίως όταν το γεύμα έχει και ορεκτικό και κυρίως και επιδόρπιο. Μοιράσου το φαγητό με τον άλλο, ανταλλάξτε απόψεις, μιλήστε για τις γεύσεις που έχει διαλέξει ο καθένας. Άφησε τον Τζόι, από τα φιλαράκια που κρύβεται μέσα σου να κοιμηθεί και δώσε το ok στον άλλον να τσιμπήσει από το φαγητό σου.
Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο LadyPapaya.com, κάνοντας κλικ εδώ.