Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
DESIGN

«Μικιό»: Ένα σπίτι στο Ρέθυμνο μας υπενθυμίζει πόσο χρειαζόμαστε το φυσικό φως στην καθημερινότητά μας

Ο σχεδιασμός των Cluster Architects σε ένα κτίριο του 19ου αιώνα επιδιώκει να εξισορροπήσει τη λειτουργικότητα, την ευρυχωρία και την ιδιωτικότητα για να δημιουργήσει ένα σύγχρονο σπίτι που δεν μοιάζει πνιγμένο από τις επιμήκεις αναλογίες του.
Φωτογραφίες: Νίκος Βαβδινούδης - Χρήστος Δημητρίου / studiovd.gr

To σπίτι αυτό αποτελεί τμήμα ενός κτιριακού όγκου του 19ου αιώνα, τοποθετημένου στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Λόγω των σταδιακών κατατμήσεων που υπέστη το αρχικό κτίριο μέσα στα χρόνια, κατέληξε στις υπάρχουσες -ιδιαίτερα μακρόστενες σε κάτοψη- αναλογίες του. 

«Με πρόσοψη στον δρόμο πλάτους μόλις 3,5 μέτρων, η κατοικία αναπτύσσεται σε τρεις ορόφους δημιουργώντας ισάριθμους ενιαίους εσωτερικούς χώρους διαβίωσης συνολικής έκτασης μόλις 53 τετραγωνικών μέτρων. Εξού και του δώσαμε το όνομα “Μικιό”, το οποίο στην κρητική διάλεκτο σημαίνει “μικροσκοπικό”. Για τη διαχείριση ενός τόσο στενού και με βάθος οικοπέδου, που βρίσκεται μέσα σε μια πυκνή αστική περιοχή, ο σχεδιασμός επιδιώκει να εξισορροπήσει το φυσικό φως, τη λειτουργικότητα, την ευρυχωρία και την ιδιωτικότητα για να δημιουργήσει ένα σύγχρονο σπίτι που δεν αισθάνεται πνιγμένο από τις επιμήκεις αναλογίες του». 

Η πρότερη κακή κατάσταση του κτιρίου σε συνδυασμό με το φτωχό φυσικό φωτισμό στο εσωτερικό του οδήγησε τους Cluster Architects στην απόφαση για την πλήρη κατεδάφιση και ανακατασκευή της εσωτερικής διάταξης του σπιτιού. Η πρόσοψη είναι το μόνο σωζόμενο τμήμα που έχει αποκατασταθεί πλήρως στην προηγούμενη μορφή του.

Το ισόγειο χρησιμοποιείται ως κοινόχρηστο σαλόνι μαζί με την κουζίνα που εκτείνεται σε όλο το βάθος του κτιρίου. Ο πρώτος όροφος αποτελείται από ένα ιδιωτικό δωμάτιο με λουτρό, ενώ στον δεύτερο όροφο, στο πιο στενό μέρος του σπιτιού, βρίσκεται ένα καθιστικό/δωμάτιο που συνεχίζε σε μια βεράντα. Mια μεταλλική σκάλα οδηγεί στην ταράτσα που προσφέρει απέραντη θέα στην πόλη και τα γύρω βουνά. 

«Η ζωτικής σημασίας ανάγκη για φυσικό φωτισμό, ειδικά στο επίπεδο του ισογείου, οδήγησε στη μετατόπιση της ανοιχτόχρωμης λευκής σκάλας στο βαθύτερο τμήμα του σπιτιού η οποία φωτιζόμενη καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας -μέσα από ένα παράθυρο της πίσω όψης του τρίτου επιπέδου- κατευθύνει και αντανακλά το φως από τον πάνω όροφο μέχρι το ισόγειο. Παράλληλα, εγκαταστάθηκε ένας ηλιακός φωτοσωλήνας που διοχετεύει το φως της ημέρας απευθείας από τη βεράντα στην κουζίνα, αυξάνοντας περαιτέρω τα επίπεδα του φυσικού φωτισμού στο εσωτερικό», όπως περιγράφουν οι Cluster Architects.

Αυτές οι δύο τολμηρές χειρονομίες, σε συνδυασμό με το λευκό χρώμα των τοίχων, της οροφής και των επίπλων, επιτρέπουν στο φυσικό φως να διεισδύσει σε κάθε όροφο, «δίνοντας ροή και κίνηση στους χώρους διαβίωσης», όπως λέει η ομάδα του Cluster architects αναδεικνύοντας την αξία που έχει το φυσικό φως στην κατοίκιση, εξηγώντας πώς η ανάγκη για πρόσβαση σε αυτό μπορεί να αλλάξει την αρχική διαρρύθμιση και την αίσθηση ενός σπιτιού.

Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο θα βρείτε εδώ.  
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2021 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.