typing

Υπάρχει κόσμος που γράφει πολύ. Πολύ. Ναι, πολύ περισσότερο από δυο-τρία status στο Facebook τη μέρα. Κόσμος που γράφει εκατοντάδες ή και χιλιάδες λέξεις τη μέρα, κόσμος που πληκτρολογεί με τη χάρη, την αρμονία αλλά και την αποτελεσματικότητα που έπαιζε πιάνο ο Ραχμάνινοφ. Για όλους εκείνους λοιπόν, το σημαντικότερο τμήμα του υπολογιστή ή του tablet τους είναι το πληκτρολόγιο: από την ποιότητά του εξαρτάται άλλωστε η αποτελεσματικότητά τους, οπότε όπως είναι λογικό, η επιλογή του είναι τεράστια υπόθεση. Τα μηχανικά πληκτρολόγια είναι μια κατηγορία ιδιαίτερα δημοφιλής στο gaming κοινό καθώς προσφέρει ακρίβεια και ευκολία κινήσεων. Ό,τι δηλαδή ψάχνει και ένας “power user” του πληκτρολογίου!

Η διαφορά των μηχανικών πληκτρολογίων από τα συμβατικά έγκειται στον μηχανισμό τους: το κάθε πλήκτρο κρύβει από κάτω του και από έναν μηχανικό διακόπτη, οπότε σε κάθε πάτημα ακούγεται εκείνο το χαρακτηριστικό «κλικ» που φέρνει στον νου εποχές IBM. Ποιος ο λόγος να προτιμήσει κανείς ένα τέτοιο πληκτρολόγιο όμως; Κατ’ αρχάς, ελαχιστοποιούνται τα σφάλματα (typos & mistypes) αφού δεν παίζει να αναρωτηθείτε ποτέ ξανά αν πατήσατε κάποιο πλήκτρο ή όχι. Τα πλήκτρα, βλέπετε, είναι απόλυτα διακριτά, οπότε μόλις συνηθίσετε την αίσθηση ενός τέτοιου πληκτρολογίου, θα αισθάνεστε απόλυτα σίγουροι καθώς πληκτρολογείτε. Επιπρόσθετα, τα μηχανικά πληκτρολόγια αντέχουν περισσότερο στον χρόνο ενώ ακόμα κι αν κάποιος διακόπτης βγει “off”, μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί χωρίς να αχρηστευθεί εξ αιτίας του ολόκληρο το πληκτρολόγιο.

Ναι, αλλά ποιο να πάρω;

Πριν κάνετε την έρευνα αγοράς σας, οφείλετε να γνωρίζετε δυο πράγματα για τους προαναφερθέντες διακόπτες των μηχανικών πληκτρολογίων. Στην πλειοψηφία τους είναι τύπου Cherry MX. Αυτό που σας ενδιαφέρει είναι το χρώμα τους: οι καφέ, για παράδειγμα, καταγράφουν κάθε πάτημα πριν το πλήκτρο ολοκληρώσει την κάθοδό του, κάτι που σημαίνει ότι ενδείκνυνται για εκείνους που πληκτρολογούν με ταχείς ρυθμούς καθώς με λίγη εξάσκηση δεν θα χρειάζεται να πατούν τα πλήκτρα αλλά να τα «χαϊδεύουν». Πολύ καλή περίπτωση για εκείνους που γράφουν πολύ είναι και οι μπλε διακόπτες, το «κλικ» των οποίων σημειώνεται με την καταγραφή του εκάστοτε πλήκτρου. Και τα δύο χρώματα είναι αρκετά δημοφιλή στις τάξεις των gamers καθώς έχουν προτιμηθεί σε αρκετά πληκτρολόγια γνωστών εταιρειών του χώρου (Logitech, Razer κ.α.).

 Ιδού ένας μηχανικός διακόπτης Cherry MX σε όλο του το μεγαλείο. Τα διαφορετικά χρώματα στα οποία κυκλοφορεί δεν είναι κοσμητικά: ανάλογα το χρώμα αλλάζει και ο τύπος του διακόπτη, καθιστώντας τον έτσι κατάλληλο για διαφορετικές χρήσεις.

Ιδού ένας μηχανικός διακόπτης Cherry MX σε όλο του το μεγαλείο. Τα διαφορετικά χρώματα στα οποία κυκλοφορεί δεν είναι κοσμητικά: ανάλογα το χρώμα αλλάζει και ο τύπος του διακόπτη, καθιστώντας τον έτσι κατάλληλο για διαφορετικές χρήσεις.

Συνοπτικά:

Cherry MX Black: κατακόρυφη κίνηση, καταγραφή πληκτρολόγησης στην άνοδο του πλήκτρου.

Cherry MX Red: κατακόρυφη κίνηση, μικρή αντίσταση κατά την πληκτρολόγηση.

Cherry MX Brown: καταγραφή πληκτρολόγησης στα μισά της καθόδου, ευκολότερη πληκτρολόγηση, λιγότερος θόρυβος.

Cherry MX Blue: το «κλικ» ακούγεται με την καταγραφή της κάθε πληκτρολόγησης, εύκολη εξοικείωση.

Cherry MX Green: εξομοιώνουν την αίσθηση των παλιών μηχανικών πληκτρολογίων, απαιτούν λίγη περισσότερη δύναμη από τους μπλε.

Cherry MX Clear: απαιτούν δύναμη κατά την πληκτρολόγηση, ξεκάθαρο feedback και τέλειος συγχρονισμός κίνησης-ήχου.

Συνοπτικά: αν γράφετε πολύ προτιμήστε πληκτρολόγια με καφέ ή μπλε μηχανισμό, αν παίζετε αρκετά τότε εξετάστε το κόκκινο και το μαύρο Cherry MX.

Αν θέλετε να μειώσετε τον θόρυβο του «κλικ» του κάθε πλήκτρου, μπορείτε να εγκαταστήσετε λαστιχένιους δακτυλίους (τα λεγόμενα O-rings) κάτω από κάθε πλήκτρο.

Θέμα τιμής

Τώρα που ξέρετε στο περίπου τι αντιπροσωπεύει το κάθε χρώμα διακόπτη Cherry MX, ήρθε η ώρα να επιλέξετε πληκτρολόγιο. Τα πιο γνωστά μηχανικά μοντέλα απευθύνονται σε παίκτες (Razer, Logitech, SteelSeries) και ως εκ τούτου, οι τιμές τους είναι κομματάκι «τσιμπημένες». Πριν απογοητευτείτε ωστόσο, σκεφτείτε πως είναι άδικο να συγκρίνετε ένα μηχανικό με ένα συμβατικό πληκτρολόγιο: άλλους μηχανισμούς έχει το ένα, άλλους το άλλο. Αν θέλετε μια γνώμη για το πώς θα κάνετε την αγορά σας λοιπόν, δοκιμάστε να πάτε αντίθετα απ’ ό,τι συνήθως. Κατασταλάξτε δηλαδή στον τύπο διακόπτη που θέλετε και ει δυνατόν, βρείτε κάποιο τέτοιο πληκτρολόγιο και κάντε μια δοκιμή επί τόπου για να εξασφαλίσετε πως η αίσθηση είναι ακριβώς όπως την περιμένατε. Δεν χρειάζεται να είναι gaming πληκτρολόγιο εφ’ όσον δεν ασχολείστε με videogames –μπορείτε να γλιτώσετε αρκετά χρήματα αν πάτε σε μία non gaming λύση. Κατόπιν, κάντε την έρευνά σας, βρείτε το μοντέλο που σας ενδιαφέρει και είστε έτοιμοι.

Εννοείται πως η αγορά ενός μηχανικού πληκτρολογίου θα μειώσει τη «φορητότητα» του laptop ή του tablet σας, αυξάνοντας την παραγωγικότητά σας όμως. Ακόμα και όσον αφορά στα tablets, λύσεις υπάρχουν αν και αριθμητικά είναι σαφώς περισσότερο περιορισμένες σε σχέση με τα PC. Όπως και να έχει, η επιλογή είναι δική σας.