Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaDESIGN

Έχουμε νικητές στα German Design Awards και ένας απ’ αυτούς είναι ο δικός μας Ιωάννης Σολωμόζης

Ο designer που είναι επίσης υποψήφιος για ένα A' Design Award μας μίλησε για την SØLØ που με μότο το "Change your Patterns" ντύνει με τα υφάσματά της αντικείμενα, έπιπλα, χώρους και εκθέσεις εντός και εκτός συνόρων.

SØLØ για την PANTONE

Ένας Έλληνας designer διαπίστωσε πως εκτός της χώρας υπάρχει μια τεράστια θάλασσα ανταγωνισμού, με πολύ μεγαλύτερα ψάρια που σε ωθούν να κολυμπήσεις πιο γρήγορα στον τομέα του. Αυτή η συνθήκη νιώθει πως οδήγησε τα προϊόντα της εταιρείας του σε αρκετά σημεία του πλανήτη από τη στιγμή που πυροδότησε τη δημιουργική του αδρεναλίνη.

Ο Ιωάννης Σολωμόζης χρησιμοποίησε τις δύο πρώτες συλλαβές από το επίθετό του βαφτίζοντας την εταιρεία του SØLØ και μόλις γνώρισε μια πολύ σημαντική διάκριση για τη δουλειά του, αφού αναδείχθηκε ως ένας εκ των νικητών στα German Design Awards για την τροπική διάθεση, την ποιότητα και τον πρωτοποριακό σχεδιασμό της σειράς Jungle.

SØLØ για την PANTONE

SØLØ για την PANTONE

Η SØLØ  ασχολείται με οτιδήποτε μπορεί να φτιαχτεί από ύφασμα. Η εταιρεία έχει δημιουργήσει μια δική της πατέντα πάνω στην οποία μια ομάδα δουλεύει, εμπνέεται και εξελίσσει τα prints που προσφέρει. «Όλο το εγχείρημα ξεκίνησε μέσα από την ανάγκη μου να φτιάξω κάτι διαφορετικό σε έναν τομέα που έβλεπα ότι υπάρχει κενό. Τουλάχιστον έτσι όπως αντιλαμβάνομαι εγώ το interior κομμάτι και τις πιθανότητες που βλέπω ότι έχει ένα ωραίο print όταν μπει πάνω σε ένα σωστό ύφασμα να αναβαθμίσει αισθητικά έναν χώρο, είχα εντοπίσει πως υπάρχει ένα μεγάλο και ελεύθερο ανεκμετάλλευτο έδαφος», εξηγεί ο Ιωάννης Σολωμόζης ενώ αναμένει κι αλλά αποτελέσματα, αφού είναι επίσης υποψήφιος για ένα A’ Design Award.

SØLØ στο Hydrogen Building Nottingham

SØLØ στο Hydrogen Building Nottingham

Μέσα σε μόλις τρία χρόνια η εταιρεία κατάφερε να διαδώσει την φιλοσοφία και τα προϊόντα της εκτός συνόρων. Συμμετέχει σε διεθνείς εκθέσεις όπως η Maison & Objet στο Παρίσι αλλά και η Decorex International στο Λονδίνο. «Θεωρώ πως αυτές οι συμμετοχές έχουν βοηθήσει αρκετά το brand να εξελίξει αρχικά και να εδραιώσει στην πορεία το alternative ύφος του δημιουργώντας ένα νέο ρεύμα σχεδιαστικού ύφους και καινοτομίας υλικών. Αυτό  το ρεύμα ενισχύει σημαντικά στην αυτοπεποίθηση της SØLØ, όμως είμαστε ακόμη στην αρχή».

SØLØ στο Akrotiri Private Residence

SØLØ στο Akrotiri Private Residence

SØLØ στο Akrotiri Private Residence

Προερχόμενος από τον χώρο του Marketing, πως αποφάσισε να κάνει ένα τέτοιο βήμα σχεδιασμού και κατασκευής εν μέσω κρίσης; «Είμαι άνθρωπος που βίωσα και βιώνω την κρίση σε προσωπικό επίπεδο όπως όλοι, αλλά σε επαγγελματικό επίπεδο αν λειτουργήσεις με γνώμονα την κρίση και δεν αφιερωθείς σε αυτό που κάνεις με πάθος δεν πας ούτε ένα βήμα παρακάτω. Δεν έχω γκρινιάξει ποτέ για το πώς είναι η οικονομική συγκυρία στην Ελλάδα απλά προσπαθώ “to make the best out of it”. Αυτό που μου αρέσει πάντα να κάνω είναι να βλέπω πως θα μπορούσαν να γίνουν τα πράγματα και όχι πως είναι τώρα και σκεπτόμενος έτσι έκανα το βήμα».

Τα προϊόντα της SØLØ σχεδιάζονται και παράγονται εξ ολοκλήρου εντός της εταιρίας που έχει έδρα την Αθήνα. Όταν η ομάδα της σχεδιάζει έναν καναπέ, πάντα φτιαγμένο από ελεγμένα υλικά, αφού η εταιρεία εφαρμόζει πιστοποιημένο σύστημα ποιότητας διαδικασιών από την TUV, ελέγχει το πως θα δείχνει μέσα σε έναν χώρο, εάν είναι όσο λειτουργικός πρέπει να είναι, εάν είναι άνετος, εύκολος στην μεταφορά και κυρίως «να “λέει” την ιστορία που θέλουμε εμείς να πούμε μέσα από την αισθητική μας».

SØLØ για το Biscops Garden της Σουηδίας

SØLØ για το  Biscops Garden της Σουηδίας

Η SØLØ  απευθύνεται σε αυτούς που αποζητούν κομμάτια design στην καθημερινότητά τους, έπιπλα, αντικείμενα και υφάσματα που εξελίσσουν την αισθητική με τη φιλοσοφία τους. Καθοριστικές συνεργασίες για τον εμπνευστή της εταιρείας ήταν Pantone η οποία ζήτησε να κάνει φωτογράφιση του -βραβευμένου πλέον- Jungle print , για να τη συμπεριλάβει στην ετήσια έκδοση της με τις τάσεις για το 2018.

Επίσης, αναφέρει τη συνεργασία με την διεθνούς φήμης designer Paola Navone σε δύο projects, για το boutique hotel Erosantorini στην Ελλάδα και για το εστιατόριο Como στη Σαγκάη. «Τέτοιες συνεργασίες μας έφεραν ένα μεγάλο βήμα μπροστά στο παγκόσμιο προσκήνιο και πιστοποίησαν την μέχρι τώρα επίμονη δουλειά μας με τον πιο τιμητικό τρόπο. Όλες τις θεωρώ σημαντικές γιατί διαμορφώνουν τη SØLØ αλλά και εμένα τον ίδιο. Για αυτόν ακριβώς το λόγο επιλέγουμε τις δουλειές που κάνουμε και δεν συνεργαζόμαστε με ό, τι απλά μπορεί να καλύψει τον οικονομικό μας στόχο».

SØLØ για Mila Boutique, Όσλο.

SØLØ στο Como Dempsey, Σιγκαπούρη

SØLØ στο Como Dempsey, Σιγκαπούρη

Όσο για το εγχώριο design, πιστεύει πως υπάρχουν εξαιρετικά γραφεία σχεδιασμού και μερικές αξιόλογες μονάδες παραγωγής, όμως, το πρόβλημα είναι ότι οι μεν δεν συνεργάζονται σωστά με τους δε. «Από τη μια πλευρά έχουμε παραγωγικές μονάδες που δε μπορούν να καταλάβουν πως όλα τα προϊόντα πρέπει να σχεδιάζονται από επαγγελματίες, καλούς designers. Από την άλλη έχουμε designers που αντιμετωπίζουν τις δημιουργίες τους σαν μονόκερους και κλεισμένοι μέσα στο δικό τους μικρόκοσμο απλά ανταλλάσσουν κομπλιμέντα χωρίς να δημιουργούν κάτι εξωστρεφές, που να αφορά τον κόσμο όχι μόνο για να το αποθεώσει αλλά και για να το αποκτήσει. Αναφέρομαι κυρίως στο product design. Ελπίζω στο μέλλον να καταλάβουν και οι δυο πλευρές ότι πρέπει να σβήσουν τη γραμμή που τους χωρίζει».

SØLØ στο Erosantorini, Σαντορίνη

SØLØ στο Erosantorini, Σαντορίνη

SØLØ στο Erosantorini

Του αρέσει ο Karim Rashid που «για την εποχή του ήταν ένας αρκετά επαναστατικός industrial designer» αλλά και το σχεδιαστικό δίδυμο Ronan & Erwan Bouroullec αφού «γράφουν ιστορία με κάθε νέο προϊόν τους». Στην πραγματικότητα, τον έχει επηρεάσει ο τρόπος που υλοποιούν το όραμα τους. «Θαυμάζω την δουλειά πολλών άλλων σχεδιαστών φυσικά, αλλά δε θέλω να την οικειοποιηθώ, ούτε να την αλλάξω λίγο για να κάνω κάτι παρόμοιο. Έχω πολύ συγκεκριμένη οπτική σε σχέση με τον σχεδιασμό για να επηρεαστώ σε βαθμό που θα μου αλλάξει την κατεύθυνση. Ή θα πετύχω με αυτό που έχω στο μυαλό μου ή θα αλλάξω δουλειά».

SØLØ για το Soel Design της Κύπρου

SØLØ για το Soel Design της Κύπρου

6 καταστήματα SØLØ, μια αλυσίδα από monobrand stores που θα διαθέτουν προϊόντα της εταιρείας αλλά και αρκετές ενδιαφέρουσες και ανατρεπτικές σχεδιαστικές συνεργασίες είναι το επόμενο βήμα που σχεδιάζει ο Ιωάννης Σολωμόζης. «Θα ήθελα πολύ να σας πω τα πρώτα ονόματα των συνεργασιών αλλά ακόμα είμαστε σε διαδικασία συζητήσεων. Πιστεύουμε πως μπορείς να κάνεις τον κόσμο να εμπιστευτεί το όραμα σου αν πρώτα έχεις πείσει τον εαυτό σου. Και εμείς είμαστε βαθιά πεπεισμένοι για αυτά που έχουμε κάνει μέχρι τώρα αλλά και για αυτά που ετοιμαζόμαστε να κάνουμε».

Περισσότερες πληροφορίες για την εταιρεία SØLØ θα βρείτε εδώ, στο Facebook και στο Instagram.
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.