“Να κάνεις και σεμινάρια hypnobirthing. Είμαι σίγουρη πως εσένα ειδικά θα σου αρέσει αρέσει πάρα πολύ αυτή η μέθοδος”, μου είπε η Κατερίνα από την άλλη γραμμή του τηλεφώνου. Η Κατερίνα είναι νέα μαμά και ήταν από τις πρώτες γυναίκες με τις οποίες μίλησα για να μου λύσουν διάφορες απορίες, που είχα για τον τοκετό. Είπαμε πολλά, τα οποία και κράτησα, αλλά το παραδέχομαι πως τo hypnobirthing μου τράβηξε την περιέργεια. Ήθελα να δω τι είναι και αν γίνονται στην Αθήνα σεμινάρια. Ένα google search ήταν αρκετό για να βρω και να κλείσω θέση στο σεμινάριο του IROIS, πρότυπο κέντρο μαιευτικής φροντίδας, με την Ελένη Ασημάκη, Μαία, ΜSc, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια ΚG Hypnobirthing.
Μετά από 4 μαθήματα μπορώ να πω με σιγουριά πως νιώθω πολύ έτοιμη για τον τοκετό, πιστεύω στο σώμα μου και στις δυνατότητές τους, έχω περισσότερη αυτοπεποίθηση και οι σκέψεις που κάνω για εκείνη τη μέρα είναι πέρα για πέρα θετικές, αφήνοντας τους φόβους πολύ πολύ μακριά. Τα υπόλοιπα θα σου τα πει η Ελένη Ασημάκη.
Ποια η ιστορία του hypnobirthing
Ακούγοντας τη λέξη «ύπνωση», στο μυαλό πολλών ανθρώπων έρχεται η εικόνα ενός εκκρεμούς ή ενός βαθύ και ανεξέλεγκτου ύπνου. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία μπαίνει κάθε άνθρωπος τουλάχιστον δύο φορές μέσα στη μέρα: λίγο πριν κοιμηθεί και λίγο πριν ξυπνήσει. Στην κατάσταση αυτή το συνειδητό «παραμερίζει» και αφήνει χώρο στο υποσυνείδητο, το οποίο μπορεί να λάβει θετικά μηνύματα και έτσι κατά κάποιο τρόπο να επαναπροσδιοριστεί, αποβάλλοντας ανησυχίες και φόβους. O όρος «ύπνωση» αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον Σκωτσέζο χειρουργό James Braid το 1840. Η χρήση ύπνωσης γενικά έχει αναγνωριστεί από ιατρικές οργανώσεις από το 1950 ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο στην αναλγησία, στην αναισθησία, στην αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης ή ακόμα και στην απώλεια βάρους και διακοπή του καπνίσματος. Όσον αφορά τον τοκετό, πρώτος ο Άγγλος μαιευτήρας Dr. Grantly Dick-Read το 1920 παρατήρησε ότι οι γυναίκες που ήταν ήρεμες και θετικές στον τοκετό τους αντιμετώπιζαν λιγότερο πόνο σε σχέση με τις γυναίκες που ήταν φοβισμένες. Έτσι κατέληξε στην απεικόνιση ενός φαύλου κύκλου: «Φόβος-Ένταση-Πόνος», ενώ ο όρος “Hypnobirthing” αναφέρθηκε πρώτη φορά το 1987 από την Michelle Leclaire O’Neill.
Τι ακριβώς είναι το hypnobirthing
Το Hypnobirthing πρόκειται για μια απλή και μοναδική μέθοδο πνευματικής και σωματικής προετοιμασίας τοκετού, που συνδυάζει τεχνικές χαλάρωσης, αναπνοής και οραματισμών (δηλαδή εικόνες που βοηθούν τη γυναίκα να συγκεντρωθεί στο σώμα της). Dεν αποτελεί ακριβώς μια μέθοδο ανακούφισης του πόνου, καθώς βασίζεται ακριβώς στο γεγονός ότι ο τοκετός είναι μια φυσική διαδικασία του σώματος, όπου οι ορμόνες έρχονται σε τέτοια ισορροπία ώστε η γυναίκα να μην νιώθει έντονο πόνο. Ο έντονος πόνος είναι συνήθως αποτέλεσμα αναίτιων παρεμβάσεων και περιορισμών (π.χ. της κινητικότητας) ή έντονου φόβου της γυναίκας. Εάν σκεφτούμε τη σοφία του γυναικείου ανθρώπινου σώματος που γεννάει για τόσες χιλιάδες χρόνια, καταλήγουμε στο ότι μια γυναίκα σε τοκετό πρέπει απλώς να «αφεθεί», χωρίς να σκέφτεται, καθοδηγούμενη από το ένστικτό της. Με άλλα λόγια, στον τοκετό έχει σημασία να λειτουργεί το υποσυνείδητό της και αυτός είναι ο βασικός λόγος που θέλουμε να είναι γεμάτο με θετικές ιδέες/εικόνες. Τα μαθήματα Hypnobirthing δίνουν τα απαραίτητα εργαλεία ώστε η γυναίκα να καταφέρνει να μπαίνει σε κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης/ύπνωσης όταν εκείνη το επιθυμεί, είτε μόνη της είτε με τη βοήθεια του/της συντρόφου της.