google-glass

Σκηνές από sci-fi ταινία είναι σε θέση να αναπαράγουν οι κάτοικοι Ηνωμένου Βασιλείου ηλικίας 18 ετών και άνω καθώς η Google άνοιξε και για τη Γηραιά Αλβιόνα το πρόγραμμα Google Glass Explorer. Τι είναι αυτό; Στην ουσία πρόκειται για beta testing του εντυπωσιακού ζευγαριού… έξυπνων γυαλιών της Google Glass, με την υποσημείωση ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να διαθέτουν πιστωτική κάρτα την οποία και θα φορτώσουν με το ποσό των 1250 ευρώ.

Τι κάνει το Google Glass και είναι πιο ακριβό από τα περισσότερα γυαλιά των γνωστών εταιριών; Κατά βάση δεν είναι γυαλιά, πρόκειται για έναν υπολογιστή στο σχήμα γυαλιών με την επιφάνεια και το περιβάλλον εργασίας να αναπτύσσεται μπροστά στα μάτια του χρήστη, επάνω στους φακούς του. Και αν ο αμερικανικός στρατός ξεκίνησε να αναπτύσσει τέτοιου είδους συσκευές το 1995, αυτές χρειάστηκαν περί τα εννέα ακόμα χρόνια μέχρι να βγουν στην αγορά –σε παρόμοιες υλοποιήσεις με τη Google έχουν προχωρήσει κι άλλες εταιρείες, ωστόσο καμία εξ’ αυτών δεν έχει επιτύχει τα αποτελέσματα της εταιρείας από το Mountain View.

Το ερώτημα του εκατομμυρίου είναι αν όντως χρειαζόμαστε ένα τέτοιο ζευγάρι γυαλιών. Προφανώς και όχι. Μια χαρά θα συνεχίσουμε να ζούμε τη ζωή μας ακόμη και αν ανάμεσα στα μάτια μας και τον κόσμο παρεμβάλλεται ένα ζευγάρι των γυαλιών ηλίου που ήδη έχουμε. Η Google απευθύνεται στους λεγόμενους early adopters, εκείνους που δεν το ‘χουν σε τίποτα να πληρώσουν αδρά προκειμένου να αποκτήσουν πρώτοι μια συσκευή, ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως θα γίνουν πειραματόζωα κάποιας εταιρείας η οποία θα εξασφαλίσει δωρεάν beta testing. Επί του παρόντος λοιπόν, ακόμα και αν το Google Glass γινόταν με έναν μαγικό τρόπο διαθέσιμο και στα μέρη μας, δεν θα υπήρχε κανένας λόγος για να το αποκτήσουμε.

Αυτό σημαίνει όμως πως θα πρέπει να πάψουμε να ασχολούμαστε μαζί του; Κάθε άλλο. Τα wearables, οι συσκευές τεχνολογίας που φοριούνται από τον άνθρωπο κερδίζουν διαρκώς έδαφος σε σχέση με τα λοιπά gadgets και τις συσκευές τεχνολογίας. Τα ρολόγια, τα ρούχα, τα παπούτσια, τα καπέλα, τα βραχιολάκια και εσχάτως τα γυαλιά, αποτελούν αξεσουάρ και είδη που έτσι κι αλλιώς έχουμε πάνω μας, με τις εταιρείες να τα εκμεταλλεύονται ολοένα και περισσότερο. Ακόμη και αν το Google Glass επί του παρόντος είναι ένα πρωτότυπο και τίποτα παραπάνω, θα χαρίσει στη μαμά Google την τεχνογνωσία και τα δεδομένα για να μας προσφέρει μία πληρέστερη και σαφώς χρησιμότερη υπηρεσία στο μέλλον.

Και τότε θα μας έχει βάλει τα γυαλιά. Στην κυριολεξία.