Η αλήθεια είναι πως η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα προόδου. Τα gadgets του σήμερα δεν έχουν καμία σχέση με εκείνα δέκα χρόνια πριν, έστω κι αν τα αποκαλούμε με τα ίδια ονόματα: κινητό τότε, κινητό τώρα, υπολογιστής και τότε, υπολογιστής και τώρα. Λίγο με τα tablets έχουμε ένα θέμα αλλά ΟΚ, η γενική ιδέα είναι η ίδια. Ζούμε στην εποχή του «smart», διανύουμε τις μέρες που τα πάντα είναι «έξυπνα», φροντίζοντας πριν από ‘μας για ‘μας.
Το Google Now αποτελεί την τελειότερη ως τώρα εκδοχή της προσωπικής γραμματέως, «διαβάζοντας» εφαρμογές όπως το email και το ημερολόγιό μας και υπενθυμίζοντας το πρόγραμμά μας με κάθε υποχρέωση, υπολογίζοντας τον χρόνο που θα χρειαστούμε για να φτάσουμε σε ένα ραντεβού και άλλα τέτοια ωραία. Το Health της Apple εξελίσσεται σε έναν γιατρό που παραμένει προσκολλημένος επάνω μας 24/7, ελέγχοντας την κατάσταση του οργανισμού μας και κρούοντάς μας τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά –ώστε να συμβουλευτούμε έναν πραγματικό γιατρό. Για να τα καταφέρει μάλιστα, παίρνει δεδομένα από μια σειρά άλλων third party εφαρμογών.
Όλα καλά κι όλα ωραία, με μία μονάχα επισήμανση: όλες οι smart λειτουργίες των κινητών του σήμερα, βασίζονται στο ίδιο μοτίβο, την μονομερή επικοινωνία. Τι εννοούμε με αυτό; Οι εφαρμογές μέσω των οποίων τα smartphones επιδεικνύουν την εξυπνάδα τους, δεν κάνουν σε καμία περίπτωση διάλογο με τον χρήστη. Διαβάζουν απλά δεδομένα και φροντίζουν στο φινάλε να δίνουν την ετυμηγορία τους. Ακόμα και στις περιπτώσεις που επιζητούν το feedback, δεν ενδιαφέρονται για διάλογο αλλά για την καταγραφή των δεδομένων του χρήστη.
Το κινητό για την ώρα είναι σε θέση να επικοινωνεί αμφίδρομα μόνο με άλλες, εξίσου «έξυπνες» συσκευές τεχνολογίας: το tablet, τη smart TV, το laptop ή τη φωτογραφική μηχανή. Με αυτές μπορεί να ανοίγει διάλογο, να ανταλλάζει πληροφορίες, να «συνομιλεί» και να αλληλεπιδρά. Με τον δικό τους τρόπο αλλά το κάνει. Αντίθετα, όταν έρχεται η ώρα να μιλήσει με τον άνθρωπο, ο διάλογος δεν υφίσταται ως επιλογή. Η Τεχνολογία είναι σε θέση να ψυχολογήσει, να προβλέψει, να κουράρει και να παρακολουθήσει τον άνθρωπο αλλά όχι και να τον αντιμετωπίσει. Ο ανθρώπινος παράγοντας παραμένει τόσο αστάθμητος που κανένας αλγόριθμος δεν είναι ως τώρα σε θέση να τον κοιτάξει κατάματα και να του απευθύνει τον λόγο.
Καλά τα smart devices λοιπόν που τόσο της μόδας έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, αλλά μέχρι τα κινητά και εν γένει η τεχνολογία να φτάσουν σε θέση να επικοινωνούν αμφίδρομα με τον άνθρωπο, έχουμε πολλά «ψωμιά» να φάμε. Και το ερώτημα που προκύπτει βέβαια είναι πως αν τώρα όλες αυτές οι συσκευές αποκαλούνται «έξυπνες», όταν έρθει εκείνη η ώρα, τι θα κάνουμε;