reddit-alien-red

Δεν χρειάζεται και πολλή προσπάθεια για να καταλήξει κανείς στο Reddit. Πρόκειται για το site άλλωστε όπου πρωτοανεβαίνει καθετί κουλό συναντάμε στο διαδίκτυο και παράλληλα το Νο 7 της λίστας των ιστοσελίδων με τις περισσότερες επισκέψεις στις ΗΠΑ και Νο 22 στον κόσμο. Το Reddit δημιουργήθηκε από τους Στιβ Χάφμαν και Αλέξις Οχάνιαν τον Ιούνιο του 2005 και μέσα σε ενάμιση χρόνο είχε εξαγοραστεί από την Conde Nast –στην οποία ανήκει και σήμερα, αν και λειτουργεί αυτόνομα. Ο εκδοτικός οίκος με έδρα τη Νέα Υόρκη διέκρινε εξ αρχής τις προοπτικές του Reddit και έσπευσε να προλάβει τον ανταγωνισμό, μια κίνηση που αναλογιζόμενος κανείς τους 542 εκατ. μοναδικούς επισκέπτες του site μηνιαίως, δεν μπορεί αν μη τι άλλο παρά να την παραδεχθεί.


Ναι αλλά τι είναι όμως το Reddit;

Όπως έχει αναφερθεί στο παρελθόν, «αν το Google είναι το site που κάποιος ψάχνει κάτι, τότε το Reddit είναι αυτό που επισκέπτεται για να δει τι έχουν βρει οι άλλοι». Πρακτικά πρόκειται για μία ιστοσελίδα, τα μέλη της οποίας μπορούν να ανεβάσουν φωτογραφίες, αστεία βίντεο, links προς οτιδήποτε κρίνουν ενδιαφέρον/αστείο/ιδιάζον, δημιουργίες τους και γενικώς τα πάντα. Χάρη σε ένα απλό αλλά λειτουργικό σύστημα αξιολόγησης, το περιεχόμενο εμφανίζεται τόσο βάσει χρονικής σειράς όσο και ανάλογα με τη δημοτικότητά του (λαμβάνεται υπ’ όψιν και ένας συνδυασμός των δύο), επιτρέποντας έτσι στους επισκέπτες να έχουν επί της ουσίας πρόσβαση σε ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στο ίντερνετ μία δεδομένη στιγμή.

building-reddit@2x

Αντιλαμβάνεστε βέβαια πως αν μιλούσαμε για μία και μόνο λίστα, τότε το αποτέλεσμα θα ήταν τουλάχιστον χαοτικό. Γι’ αυτό οι εμπνευστές του Reddit αποφάσισαν να το χωρίσουν σε κατηγορίες, τα λεγόμενα subreddits. Αυτά εξυπηρετούν διαφορετικά ενδιαφέροντα, με τη θεματολογία τους να καλύπτει μία εξωφρενικά ευρεία γκάμα. Θέλετε παραδείγματα; Θα βρείτε, ας πούμε, subreddits για το ποδόσφαιρο, το For Honor, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα πορτοκάλια, τα χαριτωμένα ζωάκια, το Pokemon GO, το Tumblr, το streetwear, τις ερωτήσεις που μπορεί να κάνει κανείς σε γυναίκες, τα αυτοκίνητα, τις σούπερ κουλ φωτογραφίες από μέρη του κόσμου, τη μαγειρική, τις άκυρες διαφημίσεις, το κρίκετ, την AMD, τα wallpapers, τους serial killers, τα .GIF με γατάκια, τους πραγματικούς Ασιάτες, τις ηλίθιες συμβουλές και τα infographics.


Δεν υπάρχει συγκεκριμένο μοτίβο κατηγοριοποίησης: το ζητούμενο είναι κάθε θέμα/ιδέα/ανάγκη να εξυπηρετείται κι από ένα subreddit. Και δεν είναι ανάγκη να ανεβαίνουν εκεί καν φωτογραφίες, βίντεο και links. Το Reddit, βλέπετε, μπορεί να παίξει εξίσου εύκολα τον ρόλο ενός forum, μόνο που χάρη στον βολικό τρόπο εμφάνισης των σχολίων και τη δυνατότητα αξιολόγησής τους, το τελικό αποτέλεσμα είναι απείρως λειτουργικότερο σε σχέση με το κλασσικό μοντέλο Bulletin που τόσα χρόνια μας είχε φάει τη ζωή. Εκείνοι που έχουν φάει το Reddit με το κουτάλι, θα σας πουν ότι το περιεχόμενο που ανεβαίνει σε αυτό είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος: η άλλη είναι όλη η κουβέντα που το ακολουθεί –και όπως προείπαμε, και εκεί έχετε τη δυνατότητα να δείτε τα καλύτερα όλων.

screen shot 2015-06-11 at 10.59.29.png

Μέσα σε όλον αυτόν τον κυκεώνα περιεχομένου, είναι αναμενόμενο ότι θα υπάρχει και μέρος του κομματάκι παρεξηγήσιμο, στην καλύτερη NSFW*, στη χειρότερη απλά άρρωστο. Μη βιαστείτε να το αφορίσετε: κάθε subreddit έχει δημιουργηθεί ακριβώς επειδή κάποιος το σκέφτηκε και το ‘κανε. Συνεχίζει δε να υφίσταται προφανώς διότι υπάρχει κόσμος που ενδιαφέρεται γι’ αυτό. Δεν είναι το Reddit περίεργο: εμείς είμαστε, οι χρήστες (του), οι άνθρωποι… Κατά τα άλλα, η εγγραφή αλλά και οι ενέργειές σας σε συγκεκριμένα subreddits, θα διαμορφώσουν με τον καιρό την αρχική σελίδα του Reddit που θα βλέπετε, με αποτέλεσμα συν τω χρόνω, αυτή να είναι κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες και τα γούστα σας! Για την εγγραφή σας δε, δεν απαιτείται το παραμικρό: μπορείτε αν θέλετε να δώσετε το πραγματικό σας όνομα, μπορείτε να κάνετε παιχνίδι και με ψευδώνυμο –αρκετοί επώνυμοι πάντως επιλέγουν το πρώτο.

2017.3.5-mesa-3

Read it on Reddit!

Τώρα που το μάθατε λοιπόν, μην κάθεστε! Το ίδιο το όνομα του Reddit (προέρχεται από το τον αόριστο του “read” που προφέρεται ρεντ και το it) άλλωστε σας προστάζει να κάνετε ακριβώς αυτό: να βρείτε περιεχόμενο που να γουστάρετε και να το διαβάσετε εκεί, έτσι ώστε να μπορείτε να πείτε κι εσείς γεμάτοι καμάρι I read it on Reddit” (προφέρεται άι ρεντ ιτ ον ρεντ ιτ)! Λοιπόν;