Ως ένα μοντέρνο καταφύγιο ή ως ένα καζίνο ξεχασμένο σε κάποιο βουνό, ακόμη και ως σπίτι της βρετανικής υπαίθρου, ο «Παλιάτσος» εδώ και πέντε χρόνια έχει καταφέρει να προσφέρει μία διαφορετική νότα διασκέδασης στην Παλαιά Πεντέλη όπου και βρίσκεται, και να πρωταγωνιστήσει στα βόρεια προάστια δημιουργώντας τον δικό του πυρήνα. Αποτελώντας ένα μέσο διαφυγής από την πόλη, και επιτυγχάνοντας παράλληλα να διατηρεί ζωντανό τον παλμό της, το all day στέκι στην πλατεία Αγίας Τριάδος, ήρθε να υλοποιήσει ένα μεγάλο όνειρο του ιδιοκτήτη του Κωνσταντίνου Λουκά. Τα παλιά έπιπλα του Παλιάτσου είναι όλα διαλεγμένα ένα προς ένα, που αν και ξαναφτιαγμένα από την αρχή, συνεχίζουν να κουβαλούν την ξεχωριστή τους ιστορία, αποτελώντας πόλο έλξης για τη νεολαία αλλά και για άτομα κάθε ηλικίας.
Τι είναι όπως αυτό που κάνει καθημερινά τον Παλιάτσο τόσο ξεχωριστό, προσελκύοντας όλο και παραπάνω άτομα νεαρής ηλικίας στον ζεστό και φιλόξενο χώρο του; Δίχως να ακολουθεί μία στυλιζαρισμένη φόρμα, προσφέρει κάθε ημέρα κι από κάτι διαφορετικό στον κόσμο που το επισκέπτεται, έτσι ώστε να έχει με τη σειρά του κι από έναν διαφορετικό λόγο για να τον επισκεφτεί, γεγονός το οποίο οφείλεται τόσο στις μουσικές επιλογές και τα events του, όσο και στο μενού που ανανεώνεται τακτικά.
Στον εναλλακτικό και ήρεμο αυτόν χώρο που φαντάζει «χαμένος» κάπου μέσα στο δάσος, κυριαρχούν τα βινύλια, οι γκρούβες, οι soul, latin, jazz, funk, και rock ‘n’ roll ρυθμοί, με διαφορετικούς Djs κάθε βραδιά να προσφέρουν μία μοναδική και διαφορετική μουσική εμπειρία.
Εντός της εβδομάδας μπορεί κανείς να απολαύσει ένα soul & funky dj set, ένα αφιέρωμα σε μεγάλους καλλιτέχνες με έμφαση σε ήχους από τη Νέα Ορλεάνη και το Μισισίπι παιγμένους πάντα από τα συλλεκτικά σαρανταπεντάρια βινύλια του Dj R.j. Takis, καθώς και τους σαββατιάτικους rhythm and blues, beat black ρυθμούς.
Κάθε Τετάρτη, ένα ιδιαίτερο latin party με νότα από καμπαρέ, υποδέχεται όχι μόνο εκείνους που ξέρουν να χορεύουν, αλλά και όσους είναι αποφασισμένοι να περάσουν καλά ακόμη κι αν δε ξέρουν να χορεύουν.
Εκείνο που κάνει τις εναλλακτικές αυτές βραδιές να διαφέρουν από ένα συνηθισμένο latin party, είναι τόσο η συμμετοχή τραγουδίστριας η οποία χορεύοντας ερμηνεύει ζωντανά τα κομμάτια του πάρτι, όσο και ο σκηνογραφημένος χαρακτήρας του latin show, με ειδικά σχεδιασμένα κοστούμια.
Μία ακόμη ενδιαφέρουσα πρόταση για τη νεολαία που επισκέπτεται τον χώρο, είναι εκείνη του event που πραγματοποιείται κατά τις τρεις πρώτες Κυριακές κάθε μήνα. Από τις 4 το απόγευμα μέχρι και τις 9 το βράδυ, το “Uptown Beats” με μουσικές που κινούνται σε House και Deep House ρυθμούς, έρχεται να δώσει τη θέση του σε ένα full band, rock ‘n’ roll live – έκπληξη , με τη συμμετοχή ενός διαφορετικού ελληνικού γκρουπ κάθε βράδυ Κυριακής.
Το καλοκαίρι τα live σταματούν, και ο παλμός της διασκέδασης μεταφέρεται στον όμορφο και φιλόξενο εξωτερικό χώρο του Παλιάτσου. Εκεί όπου τον χειμώνα το τζάκι προσδίδει τη γοητεία ενός σαλέ, το καλοκαίρι στήνεται από νωρίς ένα μεγάλο καθημερινό party, με τους Djs να μεταφέρονται στον έξω χώρο. Απέναντι, μία μικρότερη αυλή, το “Παλιατσάκι”, καλεί όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον καφέ ή το ποτό τους στον ήλιο.
Για κάποιον που θα θελήσει να πλαισιώσει το ποτό του και να απολαύσει ένα γεύμα στο μαγαζί, το μενού του Παλιάτσου φροντίζει να ανανεώνεται τακτικά, και είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε να ικανοποιεί όλα τα γούστα. Τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά προϊόντα και οι πρώτες ύλες, συμμετέχουν στο πάντρεμα της μεσογειακής με την ευρωπαϊκή κουζίνα, δημιουργώντας πιάτα υψηλής ποιότητας, σε προσιτές ταυτόχρονα τιμές.
Τα τελευταία τρία χρόνια ο σεφ Διονύσης Παπανικολάου, είναι εκείνος που επιμελείται με ιδιαίτερη προσοχή το μενού. Όποιος επισκεφτεί το μαγαζί, θα μπορέσει να απολαύσει εξαιρετικό burger, club sandwich, pizza, ποικιλίες, διάφορα ταρτάρ, καρπάτσιο, δροσιστικές και χορταστικές σαλάτες, λαχταριστό ριζότο, αυγοτάραχο, λινγκουίνι, καθώς brunch, finger food, και αρκετά ακόμη πιάτα και γλυκά.
Η εντυπωσιακή κάβα του μαγαζιού, μας προσκαλεί να δοκιμάσουμε τα επιλεγμένα κρασία, τα signature και classic cocktails, τα aperitivo, καθώς και τις ποικίλες ετικέτες από ουίσκι, από σκωτσέζικα και ιρλανδέζικα μέχρι πιο σύνθετα όπως τα blended και prenium.
Ο Κώστας Λύτρας, ο head bartender, επιλέγει τις πρώτες ύλες, το τι θα μπει στην κάβα, και μεριμνά για το πώς θα επιτευχθεί η αρμονία στα cocktails, η λίστα των οποίων ενημερώνεται συχνά, όπως και εκείνη των κρασιών που ανανεώνεται κάθε έξι μήνες. Στην αρχή κάθε σεζόν, το μαγαζί αλλάζει ετικέτες, δημιουργεί τα δικά του blend για τα cocktails και επισκέπτεται όλη την Ελλάδα προκειμένου να πάρει τη «Ναυαρχίδα» κάθε κτήματος με το οποίο συνεργάζεται, και να διαλέξει για τους πελάτες του το καλύτερο κρασί του εκάστοτε παραγωγού.
Ο ρομαντικός χαρακτήρας του Παλιάτσου, που επιτυγχάνει να συνδυάσει τις εναλλακτικές προτάσεις του για έξοδο με την κλασσική, vintage και ρετρό αισθητική του, τον καθιστά ως ένα από τα πιο ξεχωριστά στέκια των βορείων προαστίων, ενώ η δυνατότητα που παρέχει στη νεολαία -και όχι μόνο- να αποδράσει από τους ρυθμούς της καθημερινότητας και να μεταφέρει τον παλμό της πόλης μέσα στην ηρεμία και τη γαλήνη του βουνού, τον ανακηρύσσει σε ένα μοναδικό στο είδος του all day wine bar, στο οποίο μπορεί να απολαύσει κανείς τον καφέ, το ποτό και το φαγητό του, και να παρασυρθεί από τις ποικίλες και πολύπλευρες μουσικές προτάσεις.
Όλος ο Παλιάτσος σε φωτογραφίες.